Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen6626.02.202416
Stadsfullmäktige3511.03.20249

6460-2023 (00 01 02, 02 05 00, 10 03 02)

Svar på fullmäktigeledamot Mari-Elina Koivusalos m.fl. motion: Gratis uthyrning av skol- och daghemslokaler för verksamhet som ökar gemenskapen i bostadsområden

Sammandrag:

Fullmäktigeledamot Mari-Elina Koivusalo m.fl. har 18.9.2023 lämnat en motion om gratis uthyrning av skol- och daghemslokaler för verksamhet som ökar gemenskapen i bostadsområden. Det föreslås för stadsfullmäktige att den antecknar svaret på motionen för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

Ssn § 66

Direktören för servicenätet Minna Juselius, förändringsdirektör Anu Parantainen och utvecklingschef Annakaisa Niiles 13.2.2024:

Motionen lyfter fram en bra och viktig fråga; barnens och de ungas välfärd. Gällande detta pågår redan flera olika typer av utveckling och aktiviteter i staden. Dessa beskrivs nedan för att ge en bättre helhetsbild till grund för motionssvaret.

Ändringsprojektet för barn och unga

Ändringsprojektet inom servicehelheten för barn och unga som uppstod i anslutning till omstruktureringen av Åbo stads organisation 2023 sammanför och synliggör resurserna som riktas till barn och unga. Målet är att öka stadens förmåga att stöda barns och ungas välfärd, tillhandahålla tjänster på ett samverkande och människonära sätt och smidigar ta sig an utmaningar på ett nytt och innovativt sätt. Projektet fokuserar på hela målgruppen och ekosystemet.

Åbomodellen/Finlandsmodellen för hobbyverksamhet

Som en del av projektet Åbomodellen för hobbyverksamhet ordnar staden i samarbete med organisationer och föreningar hobbyverksamhet med låg tröskel för elever i årskurs 1–6. Målet med Åbomodellen för hobbyverksamhet som genomförts från och med 2021 är att ge varje elev i grundskoleåldern möjlighet till en trevlig och gratis hobby med t.ex. idrotts-, konst- eller kulturinnehåll i anslutning till skoldagen. I projektet ingår också uppsökande hobbyverksamhet och verksamheterna SkolPT och SkolPCAC med hjälp av vilka man strävar efter att hänvisa barn och unga till olika hobbyn.

Målet med utvecklingsprojektet Finlandsmodellen för hobbyverksamhet som inleddes 2023 var att förbättra barns och ungas förutsättningar för hobbyverksamhet och därmed öka antalet barn och unga som deltar i hobbyverksamhet och förbinder sig till verksamheten. I projektet skapas en verksamhetsmodell för medskapande som grundar sig på kollektiv påverkan. Dessutom strävar man efter att bygga upp välfungerande praxis för att sammanföra Åbomodellen för hobbyverksamhet och traditionell idrottsföreningsverksamhet.

Utveckling av hobbykortet

Från och med 2025 har Åbo stad årligen erbjudit varje Åbobo i 7–19 års ålder 160–300 euro som kan användas för ledd motionsverksamhet i motions- och idrottsföreningar i Åbo (sfm 12.12.2022 § 249). Syftet med detta s.k. hobbykort är att stävja ökningen av hobbykostnader ur familjernas synvinkel och att erbjuda alla barn och unga jämlikare möjligheter att delta i ledd motionsverksamhet jämfört med nuläget.

Ungdomslokaler

Åbo stad har 14 lokala ungdomslokaler som 9–18-åringar kan besöka gratis under lokalernas öppettider. Flera av ungdomslokalerna kan dessutom i nuläget bokas gratis utanför ungdomstjänsternas öppettider. Dessutom ordnar stadens ungdomstjänster mångsidig verksamhet för barn och unga i olika åldrar bl.a. i barnkulturcentret Äventyrsparken, de ungas konst- och aktivitetshus Vimma, skateboardhallen Cube, Turku Game Academy och Turku Band Academy.

Idrottslokaler

För tillfället kan kommunala idrottslokaler, t.ex. skolornas gymnastiksalar, bokas gratis för idrottsverksamhet som utövas av under 20-åringar. År 2025 (sfm 12.12.2022 § 249) införs en graderad prissättning. Motionsturerna för under 7-åringar och turerna för 7–19-åringar i vissa idrottslokaler kommer att vara avgiftsfria även i fortsättningen. Annan verksamhet än idrottsverksamhet prissätts som en egen helhet. Det är möjligt att använda utomhusplanen gratis utan bokning (idrottsnämnden 21.3.2023 § 34, 18.4.2023 § 51 och 23.5.2023 § 63).

Lokala vardagsrum

År 2023 grundades ett nätverk för lokala vardagsrum i Åbo. Målet är att förstärka samarbetet mellan staden och organisationer samt att tillhandahålla invånarna öppen verksamhet med låg tröskel och lokaler. För tillfället finns det tio vardagsrum. Avsikten är att ett lokalt vardagsrum grundas inom var och en av Åbos nio storområden i samarbete med organisationer och sammanslutningar. All verksamhet i vardagsrummen är avgiftsfri. De lokala vardagsrummen är öppna enligt överenskommelse också för utomstående verksamhetsordnare. Under vardagsrumstider kan även utomstående verksamhetsordnare hyra lokalerna gratis. Under övriga tider överenskoms separat om användningen av lokaler med den organisation som driver lokalerna.

Mellanrumsmodellen för spetsprojektet för kultur

Mellanrumsmodellen är en verksamhetsmodell som pilottestats inom Åbo stads spetsprojekt för kultur och där tomma lokaler erbjuds för viss tid avgiftsfritt till aktörer som valts genom öppen ansökan. Med modellen främjas konstnärernas verksamhetsförutsättningar, ökas tillfälligt användningen av tomma lokaler i Åbo samt skapas en ny och överraskande stadskultur. Etableringen av det framgångsrika försöket i det grundläggande arbetet planeras.

Lokalstrategin och konceptet Skolan som plattform (lokalerna används av flera aktörer)

I Åbo pågår beredningen av en lokalstrategireform som syftar i synnerhet till att lokalerna som staden förvaltar allt mångsidigare ska betjäna olika användningsändamål. I samband med bereningen av reformen uppgörs gemensamma spelregler för grunderna för bokning av och avgifterna för lokalerna och diskussioner kring detta förs i skrivande stund. Samtidigt planeras särskilt användningen av skol- och daghemslokaler som en plattform för olika funktioner och tjänster för att särskilt främja välfärden hos barn och unga.

Ändringarna i förvaltningen av lokalresurser kräver dock mer omfattande strukturella ändringar i organiseringen kring lokalfrågor, bl.a. vad gäller rollfördelning, ansvar och beslutanderätt. Beslut om nya strategiska riktlinjer har ännu inte fattats och en framgångsrik beredning och genomförande av ändringarna kommer ännu att dröja en stund.

Till slut

Det finns redan i nuläget flera olika möjligheter till gratis aktiviteter för kommuninvånarna. Dessutom finns olika typer av lokaler och faciliteter tillgängliga. Alla stadens lokaler kan emellertid inte användas gratis. Skolornas och daghemmens gårdar är öppna och avgiftsfria omgivningar som alla kan använda på kvällar och veckoslut.

Ändringen som önskas i Koivusalos m.fl. motion kan inte omedelbart verkställas, men frågan har redan lyfts fram som en del av beredningen av lokalstrategin och konceptualiseringen av Skolan som plattform. Då riktlinjen bereds ska man beakta användargrupper i alla åldrar samt anknytningarna till bl.a. bidragsmodellen i Åbo. Kriterierna för avgiftsfrihet ska vara tydliga och transparenta.

Tilläggsmaterial 1Fullmäktigeledamot Mari-Elina Koivusalos m.fl. motion om gratis uthyrning av skol- och daghemslokaler för verksamhet som ökar gemenskapen i bostadsområden (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 35

Tilläggsmaterial 1Fullmäktigeledamot Mari-Elina Koivusalos m.fl. motion om gratis uthyrning av skol- och daghemslokaler för verksamhet som ökar gemenskapen i bostadsområden (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.