Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen6526.02.202415
Stadsfullmäktige3411.03.20248

7890-2023 (00 01 02, 04.04)

Svar på fullmäktigeledamot Sara Koiranens m.fl. motion: Åbo ska kritiskt granska sina band till den nuvarande israeliska regimen och bryta de ekonomiska banden med apartheidpolitiken

Sammandrag:

Fullmäktigeledamot Sara Koiranen m.fl. har 13.11.2023 lämnat en motion enligt vilken Åbo kritiskt ska granska sina band till den nuvarande israeliska regimen och bryta de ekonomiska banden med apartheidpolitiken. Det föreslås för stadsfullmäktige att den antecknar svaret på motionen för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

Ssn § 65

Upphandlingsdirektör Susanna Sarvanto-Hohtari och chef för internationella ärenden Mika Akkanen 15.1.2024:

Sara Koiranen m.fl. har lämnat en motion enligt vilken Åbo kritiskt ska granska sina band till den nuvarande israeliska regimen och bryta de ekonomiska banden med apartheidpolitiken.

I motionen föreslås att

Åbo stad ska genomföra sina upphandlingar i enlighet med lagen om offentlig upphandling och koncession (1397/2016) samt lagen om upphandling och koncession inom sektorerna vatten, energi, transporter och posttjänster (1398/2016). I upphandlingarna iakttas dessutom bland annat lagen om beställarens utredningsskyldighet och ansvar vid anlitande av utomstående arbetskraft (1233/2006), speciallagstiftningen om det som ska upphandlas och stadens egna regler och anvisningar.

​Anbudsbegäran utarbetas på det sätt som förutsätts i bestämmelserna i upphandlingslagarna. En målhelhet i Åbo stads upphandlingsstrategi är social hållbarhet. Målet är att staden främjar mänskliga rättigheter, jämställdhet och likabehandling samt grundläggande rättigheter i arbetslivet med hjälp av upphandlingsavtal. I anbudsbegäran och avtalsvillkoren förutsätts att leverantörerna i sin egen verksamhet och leveranskedja iakttar de mänskliga rättigheterna, de grundläggande rättigheterna i arbetslivet, FN:s konvention om barnens rättigheter, de grundläggande rättigheterna i arbetslivet samt gällande lagar om arbetsmiljö och arbete.

I upphandlingslagen finns bestämmelser om grunderna för att den upphandlande enheten kan utesluta en anbudsgivare från anbudsförfarandet eller avslå anbudet. Gällande vissa grunder för uteslutandet har den upphandlande enheten inte bedömningsutrymme utan en kandidat, anbudsgivare eller underleverantör som till exempel gjort sig skyldig till ett brott som anges i upphandlingslagen måste uteslutas från anbudsförfarandet i upphandlingar som överskrider EU:s tröskelvärde. De gällande upphandlingsavtalen granskas i regel med beaktande av avtalsvillkoren. I avtalsvillkoren fastställs bland annat grunderna för uppsägning eller hävning av avtalet.

Till följd av Rysslands militära attack mot Ukraina beslutade Europeiska unionens råd om flera sanktioner mot Ryssland som även haft en inverkan på offentliga upphandlingar och gällande upphandlingsavtal. Besluten om Europeiska unionens sanktioner binder de upphandlande enheterna, och de upphandlande enheterna måste tillämpa dem som sådana. Det är straffbart att bryta mot sanktionerna.​

På grund av Europeiska unionens råds beslut om sanktioner har Åbo stad vidtagit följande åtgärder för upphandlingarnas och upphandlingsavtalens del:

Stadsstyrelsen beslutade 4.4.2022 § 166 att godkänna de allmänna riktlinjerna för upphandlingar och upphandlingsavtal samt anvisningarna om förfaringssätt i entreprenader och upphandling av varor och tjänster med anknytning till effekterna av störningsläget som förorsakats av kriget i Ukraina på upphandlingar och upphandlingsavtal.

Europeiska unionens råd ändrade 8.4.2022 sitt tidigare beslut om sanktioner (GUSP 2022/578) så att det från och med 9.4.2022 är förbjudet att ingå upphandlingsavtal med ryska medborgare samt gemenskap och organ som är etablerade i Ryssland. Sanktionerna påverkar också gällande upphandlingsavtal, eftersom det från och med 10.10.2022 är förbjudet att fortsätta verkställandet av sådana avtal med parter som nämns i beslutet.

Med anledning av förbudet att fortsätta verkställandet av avtal beställde Åbo stad en granskning av Suomen Asiakastieto Oy av huruvida någon av stadens avtalspartner omfattas av sanktionerna.

De gällande sanktionsbestämmelserna har beaktats i beredningen av Åbo stads upphandlingar samt därmed förknippade anbudsbegäran och upphandlingsavtal.

Enligt kanslichefens beslut 10.10.2022 § 328 ska tjänsteinnehavare och anställda vid stadens koncernförvaltning och servicehelheter i sin verksamhet se till att ovannämnda sanktioner iakttas. Upphandlingstjänsterna och juridiska tjänsterna vid stadens koncernförvaltning fortsätter att följa upp att sanktionerna iakttas.

År 2022 har Finnwatch gått igenom företag som är verksamma i Finland och förknippade med israeliska bosättningar med hjälp av medborgarorganisationsrapporter och översikten av företag som är aktiva på bosättningarna som upprättats på uppdrag av FN:s råd för mänskliga rättigheter. Dessutom har Finnwatch kartlagt förbindelserna med bosättningar med hjälp av tullstatisik, genom enkäter till tiotals företag och genom att sommaren 2022 genomföra företagskartläggningar och intervjuer i israeliska bosättningar i Östra Jerusalem och Västbanken. På basis av Finnwatchrapporten finns det ingen koppling mellan företag som är verksamma i bosättningarna och Åbo stads upphandlingsställen. Allmänt taget följer finländska företag rekommendationerna och idkar inte handel med bosättningarna.

Åbo stad har inga direkta aktieinnehav utan alla investeringar på villkor för eget kapital är antingen börshandlade fonder eller ETF-produkter. Så gott som alla investeringar ligger i ETF-produkter och index som inte har en koppling till Israel.

Åbo stad samarbetar för tillfället inte aktivt med israeliska aktörer. Staden föjer Finska statens riktlinjer för handelsekonomiska och kulturella relationer med Israel. Om EU eller Finland i framtiden t.ex. inför sanktioner mot upphandlingar från Israel kommer Åbo stad att iaktta dessa på samma sätt som staden iakttar ovannämnda sanktioner mot Ryssland.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Sara Koiranens m.fl. motion: Åbo ska kritiskt granska sina band till den nuvarande israeliska regimen och bryta de ekonomiska banden med apartheidpolitiken (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 34

Tilläggsmaterial 1Fullm. Sara Koiranens m.fl. motion: Åbo ska kritiskt granska sina band till den nuvarande israeliska regimen och bryta de ekonomiska banden med apartheidpolitiken (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.