Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen8104.03.202412
Stadsfullmäktige3311.03.20247

1452-2024 (02 08 00, 00 04 01, 02 02 01)

Val av revisionssammanslutning för samkommunen för Åbo stadsregion

Sammandrag:

Medlemskommunerna i samkommunen för Åbo stadsregion är S:t Karins, Lundo, Nådendal, Reso, Rusko och Åbo. Samkommunens revisionsnämnd har konkurrensutsatt upphandlingen av samkommunens revisionstjänster och föreslagit för medlemskommunernas fullmäktige att BDO Oy väljs till samkommunens revisionssammanslutning.

Ssn § 81

Ekonomidirektör Valtteri Mikkola och ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen 28.2.2024:

Stadsfullmäktige beslutade 11.4.2022 § 73 godkänna grundavtalet för samkommunen för Åbo stadsregion. Medlemskommunerna i samkommunen är S:t Karins, Lundo, Nådendal, Reso, Rusko och Åbo. Enligt 3 § 2 mom. i grundavtalet för samkommunen sköter samkommunen:

1) uppgifterna som fastställts för samkommunen i regionstrategin som godkänts av medlemskommunernas fullmäktige

2) allmän utveckling av kommunsamarbetet och utveckling av samverkan mellan kommunerna

3) genomförande av gemensamma planerings- och utvecklingsprojekt

4) medlemskommunernas gemensamma intressebevakning

5) genomförande av regionalpolitik för sin del

6) andra gemensamt överenskomna uppgifter gällande det regionala samarbetet

Samkommunen för Åbo stadsregion är en samkommun med endast ett organ enligt 61 § i kommunallagen. I praktiken innebär detta att samkommunen har varken samkommunsfullmäktige eller samkommunsstämma utan enast en styrelse. Eftersom bestämmelserna om granskningen av förvaltningen och ekonomin i kapitel 14 i kommunallagen enligt 64 § 1 mom. i kommunallagen tillämpas på samkommunen, ska samkommunen också ha en revisionsnämnd.

Genast efter grundandet av samkommunen fattade styrelserna för medlemskommunerna i samkommunen för Åbo stadsregion enhetliga beslut om samkommunens revisionssammanslutning. Efter ovan nämnda beslut har det kommit fram att beslut om revisionssammanslutning i samkommuner med endast ett organ bör fattas i medlemskommunernas fullmäktige. Efter detta har ärendet beretts på nytt så att samkommunens revisionsnämnd har konkurrensutsatt upphandlingen av samkommunens revisionstjänster. Anbud begärdes för avtalsperioden 2024-2026 och för två optionsår. Inom utsatt tid lämnades följande anbud in för avtalperioden 2024-2026:

Revisionsnämnden för samkommunen för Åbo stadsregion har 24.1.2024 beslutat föreslå för medlemskommunernas fullmäktige att BDO Oy som lämnat in ett anbud med lägsta totalpris väljs till revisor för samkommunen. Ansvarig revisor för BDO Oy är OFGR, GR Kirsi Ehrlund och revisorssuppleant är OFGR, CGR Andreas Holmgård.

Beslut om användningen av eventuella optionsår och eventuella prisjusteringar av optionsåren fattas i sinom tid av fullmäktige i samkommunernas medlemskommuner.

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att välja BDO Oy till revisionssammanslutning för samkommunen för Åbo stadsregion för avtalsperioden 2024–2026, med OFR, GR Kirsi Ehrlund som ansvarig revisor och OFGR, CGR Andreas Holmgård som revisorssuppleant.

BeslutFörslaget godkändes.

Arve, Elo och Rantanen förklarade sig jäviga och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick.

Muukkonen var ordförande i stället för Arve.

I behandlingen av ärendet deltog Laakso i stället för Elo och Vähä-Heikkilä i stället för Rantanen.

Sfm § 33

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att välja BDO Oy till revisionssammanslutning för samkommunen för Åbo stadsregion för avtalsperioden 2024–2026, med OFR, GR Kirsi Ehrlund som ansvarig revisor och OFGR, CGR Andreas Holmgård som revisorssuppleant.

BeslutFörslaget godkändes.