Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen1915.01.202412
Stadsfullmäktige722.01.20247

7676-2023 (02 08 00, 10 03 02)

Tillfälliga lokaler för daghemmet Härkämäen päiväkoti, Väinöläplan, Seltampsgatan 4, Hyrning av flyttbara tillfälliga lokaler

Sammandrag:

Ett akut lokalprojekt föreslås för att skaffa tillfälliga lokaler för daghemmet Härkämäen päiväkoti genom att hyra lokalerna för 5 år. Enheterna vid Mankgränden och Seltampsgatan flyttar till de tillfälliga lokalerna. Det föreslås att de tillfälliga lokalerna placeras på Väinöläparkens plan vid adressen Seltampsgatan 4. I båda enheter har man haft problem med inneluften. För Mankgrändens del kan verksamheten fortsätta i de nuvarande lokalerna senast fram till sommaren 2024.

Ssn § 19

Lokalchef Pauliina Karjalainen och byggherreingenjör Soili Oksanen 11.12.2023:

Stadsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 31.1.2022 § 33 som principbeslut att akuta lokalanskaffningsprocesser i fortsättningen inleds genom lokalservicedirektörens beslutsprotokoll.

Lokalservicedirektören beslutade 3.11.2023 § 31 att en upphandling av en akut anskaffning av tillfälliga lokaler för Härkämäen päiväkoti inleds.

Bakgrund

Daghemmet Härkämäen päiväkoti består av två enheter som ligger vid Mankgränden 2 och Seltampsgatan 5. Enheten vid Mankgränden har för närvarande cirka 100 barn i sex grupper och enheten vid Seltampsgatan cirka 35 barn i två grupper och en öppen daghemsgrupp.

I enheten vid Mankgränden genomfördes rätt så omfattande reparationer som kan jämföras med grundläggande renovering under åren 2010–2011. De nuvarande lokalerna håller dock på att nå slutet av sin tekniska livslängd och enheten har haft flera problem med inneluften. Problemen i byggnaden har konstaterats vara så omfattande att de kräver åtminstone en omfattande renovering, vilket i sig kräver en flytt till tillfälliga lokaler. Därför har Lokaltjänsterna beslutat att inleda en akut process för att skaffa tillfälliga lokaler för daghemmet i Härkämäki (Mankgränden 2). Lokalerna kan användas senast till sommaren 2024, förutsatt att alla åtgärder som krävs för att trygga användningen av lokalerna vidtas.

Ingen teknisk ombyggnad har gjorts vid enheten vid Seltampsgatan. Också vid Seltampsgatan har man återkommande haft problem med inomhusluften, och byggnaden skulle kräva omfattande reparationer eller ersättande lokaler i framtiden. Åbo stads sektorsövergripande expertgrupp rekommenderar starkt att man också från dessa lokaler flyttar till tillfälliga lokaler samtidigt som enheten vid Mankgränden flyttar till tillfälliga lokaler. Gällande daghemmet vid Seltampsgatan har ett beslut om att inleda projektplaneringen fattats 12.10.2023 § 24. Omfattningen av och kostnaderna för renoveringen av daghemmet vid Seltampsgatan undersöks i första hand i projektplaneringen.

Lokaltjänsterna bereder för tillfället en omfattande ändring av modellen för förvaltningen av daghem, där ersättande nya daghemslokaler genomförs som en projekthelhet för de valda objekten med hjälp av livscykel- och hyresprojektmodellen. I fortsättningen kommer helheten också att omfatta ersättande lokaler för daghemmet Säkäkujan päiväkoti i Härkämäki.

Det har föreslagits att de tillfälliga lokalerna placeras i Härkämäki på Väinöläparkens plan (Seltampsgatan 4). Idrottstjänsterna använder inte planen aktivt. Planens yta är något mindre än 2 500 m2 och det finns gott om träd på dess östra och södra sida som skyddar mot buller.

Uppmärksamhet bör fästas vid kraftledningarna som löper parallellt med Seltampsgatan till vilka ett visst säkerhetsavstånd måste hållas. I detaljplanen är de tillfälliga lokalerna placerade i ett EV-område, dvs. ett skyddsgrönområde. Planläggningen har gett sitt bifall till platsen och konstaterat att den är möjlig för tillfälligt byggande.

Daghemmet kan tas i bruk cirka 7–8 månader efter att anbudet har godkänts. I bedömdningen av tidpunkten för byggnadens färdigställande utgick man från att tillståndsprocessen tar högst 60 dagar.

Upphandling

Konkurrensutsättningen av rumselementet genomförs i enlighet med de beslut som fattats. Stadsstyrelsen beslutade 20.11.2023 § 422 att man i fortsättningen i första hand kommer att använda hyresmodellen vid anskaffning av tillfälliga lokaler på grund av det nuvarande marknads- och finansläget. Leasingmodellen kan från fall till fall övervägas som ett andrahandsalternativ.

Åbo stadsmiljösektors servicehelhet, stadsbyggande, byggherreverksamhet för lokaler publicerade 7.11.2023 en upphandlingsannons om hyrning av flyttbara tillfälliga lokaler för daghemmet Härkämäen päiväkoti i Haahtelas projektbank PRIS och anmälningskanalen Hilma.

De färdiga lokalerna, deras grundkonstruktion och flyttning, anläggningen av lekparken och parkeringsområdena samt underhållet av lokalrena hyrs för fem år.

Vid upphandlingen användes öppet förfarande och urvalsgrunden var det lägsta priset.

För att kunna delta i jämförelsen måste anbudsgivaren uppfylla de minimikriterier som anges i anbudsbegäran samt de krav som föreskrivs i beställaransvarslagen.

Dokumenten kunde fritt hämtas från Haahtelas Pris-projektbank. Sammanlagt 22 registrerade sig i projektbanken för att hämta dokument för anbudsbegäran.

Före tidsfristen 7.12.2023 kl. 12 inlämnades tre anbud i enlighet med anbudsbegäran som uppfyller ovan nämnda krav.

Anbudsgivare:

Adapteo Finland Oy

79.169 €/mån​

950.028 €/år​

(moms 0 %)​

KoskiRent Oy

61.622 €/mån​

739.464 €/år​

(moms 0 %)​​

Parmaco Oy

74.720 €/mån​

896.640 €/år​

(moms 0 %)​

KoskiRent Oy lämnade det lägsta anbudet som motsvarade anbudsbegäran. Kostnaden för den femåriga hyresperioden kommer att vara 3.697.320 € (moms 0%).

Våningsytan som anges i anbudet uppgår till 1.172 m² + 1.046 m² och utomhusförrådet är 22 m² stort, dvs. totalt 2.240 brm².

Byggkostnaderna uppgår till ca 1.650 €/m².

Hyreskostnaderna (hyra som ska betalas) uppgår till 27,5 €/m²/mån.

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

Avtalet ingås inte genom detta beslut utan senare genom ett avtal som kan ingås tidigast 14 dagar efter att avtalsparten har fått eller anses ha fått del av beslutet och besvärsanvisningen. Beslutet kan ändras till följd av ett besvär eller begäran om upphandlingsrättelse.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 7

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

Avtalet ingås inte genom detta beslut utan senare genom ett avtal som kan ingås tidigast 14 dagar efter att avtalsparten har fått eller anses ha fått del av beslutet och besvärsanvisningen. Beslutet kan ändras till följd av ett besvär eller begäran om upphandlingsrättelse.

BeslutFörslaget godkändes.