Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen2015.01.202413
Stadsfullmäktige622.01.20246

62-2024 (02 08 00, 10 03 02)

Tillfälliga lokaler för skolan Varissuon koulu, Fimbulvägen 10, Hyrning av flyttbara tillfälliga lokaler

Sammandrag:

På grund av skolan Varissuon koulus brådskande behov av tillfälliga lokaler föreslås för stadsfullmäktige att tillfälliga lokaler hyrs och placeras på skolan Pääskyvuoren koulus plan för fem år.

Ssn § 20

Lokalchef Pauliina Karjalainen ja byggherreingenjör Niklas Lilja 12.12.2023:

Stadsstyrelsen beslutade 10.10.2023 § 372 att upphandlingen av tillfälliga lokaler för skolan Varissuon koulu kan inledas som ett hyresprojekt för högst fem år. Samtidigt fastställdes skolan Pääskyvuoren koulus plan som placeringsplats.

Helheten av tillfälliga lokaler för skolan Varissuon koulu

Den nya, utvidgade skolbyggnaden i Svalberga som färdigställdes sommaren 2023 har beräknats rymma 360 elever och 3 parallellklasser. Under läsåret 2023–2024 studerar cirka 310 elever i skolhelheten i Svalberga (inklusive elever som redan har flyttat från skolan Varissuon koulu till Svalberga).

Hösten 2024 beräknas det sammanlagda antalet elever i Pääskyvuoren koulu och Varissuon koulu uppgå till cirka 460 elever. Då de tillfälliga lokalerna som planerats för hösten 2024 läggs till kommer dessa två skolor att ha tillräckligt med utrymme enligt de riktlinjer som tillämpas i Åbo.

Lokalerna kan tas i bruk cirka 7–8 månader efter att anbudet har godkänts. I bedömdningen av tidpunkten för byggnadens färdigställande utgick man från att tillståndsprocessen tar högst 60 dagar.

Upphandling

Konkurrensutsättningen av rumselementet genomförs i enlighet med de beslut som fattats. Stadsstyrelsen beslutade 20.11.2023 § 422 att man i fortsättningen i första hand kommer att använda hyresmodellen vid anskaffning av tillfälliga lokaler på grund av det nuvarande marknads- och finansläget. Leasingmodellen kan från fall till fall övervägas som ett andrahandsalternativ.

Åbo stadsmiljösektors servicehelhet, stadsbyggande, byggherreverksamhet för lokaler publicerade 8.11.2023 en upphandlingsannons om hyrning av flyttbara tillfälliga lokaler för skolan Varissuon koulu i Haahtelas projektbank PRIS och anmälningskanalen Hilma. De färdiga lokalerna hyrs för fem år. I anbudet ingår även underhåll av lokalerna under hela hyresperioden.

Vid upphandlingen användes öppet förfarande och urvalsgrunden var det lägsta priset.

För att kunna delta i jämförelsen måste anbudsgivaren uppfylla de minimikriterier som anges i anbudsbegäran samt de krav som föreskrivs i beställaransvarslagen.

Dokumenten kunde fritt hämtas från Haahtelas PRIS-projektbank. Sammanlagt 11 registrerade sig i projektbanken för att hämta dokument för anbudsbegäran.

Före tidsfristen 8.12.2023 kl. 12 inlämnades tre anbud, av vilka endast ett är förenligt med anbudsbegäran.

Parmaco Oy

47.160 €/mån​

565.920 €/år​

(moms 0 %)​

Parmaco Finland Oy lämnade det lägsta och det enda anbudet som motsvarade anbudsbegäran. Kostnaden för den femåriga hyresperioden kommer att vara 2.829.600 € (moms 0%).

Lägenhetsytan i de tillfälliga lokalerna uppgår till 1.790,5 m² och våningsytan till 2.095 m².

Byggkostnaderna uppgår till ca 1.350 €/m².

Hyreskostnaderna (hyra som ska betalas) uppgår till 22,5 €/m²/mån.

Adapteo Finland Oy:s och KoskiRent Oy:s anbud uppfyllde inte kraven i anbudsbegäran för lokalernas del. I Adapteo Finland Oy:s anbudsutkast stöder placeringen av groventréerna inte den förutsatta sockskoleidén, och de verksamhetsmässiga kraven på lokaler som sammanslås till ett stort utrymme OT3-OT3 (totalt 4 lokaler) och OT1-OT2 (totalt 4 lokaler) hade inte beaktats. Dessutom tillät Adapteo Finland Oy:s placering av byggnaden enligt planritningen inte heller vinterunderhåll eller en räddningsväg till gårdsområdet på skolplanen.

I KoskiRent Oy:s anbudsskisser uppfylls inte heller det verksamhetsmässiga kravet på att sammanslå lokalerna OT3/OT3 till stora utrymmen och att sammanslå lokalerna OT1/OT2 i enlighet med lokalprogrammet. Dessutom finns det endast en dusch i personalrummet.

Även om anbudsbilderna endast är skisser på L1-nivå, kan de inte helt göras om för att åtgärda de verksamhetsmässiga bristerna efter att anbudet har lämnats in. Enligt upphandlingslagen är det inte möjligt att förbättra anbudet efter att det har lämnats in. De verksamhetsmässiga kraven hade tydligt framförts i lokalprogrammet och borde ha beaktats i planeringen.

Adapteo Finland Oy:s och KoskiRent Oy:s anbud ska förkastas eftersom de inte motsvarade anbudsbegäran vad gäller verksamheten.

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

Avtalet ingås inte genom detta beslut utan senare genom ett avtal som kan ingås tidigast 14 dagar efter att avtalsparten har fått eller anses ha fått del av beslutet och besvärsanvisningen. Beslutet kan ändras till följd av ett besvär eller begäran om upphandlingsrättelse.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 6

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

Avtalet ingås inte genom detta beslut utan senare genom ett avtal som kan ingås tidigast 14 dagar efter att avtalsparten har fått eller anses ha fått del av beslutet och besvärsanvisningen. Beslutet kan ändras till följd av ett besvär eller begäran om upphandlingsrättelse.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

​Framlagt ändringsförslag och dess behandling

Yrttiaho lämnade understödd av Sandelin följande ändringsförslag:

​”Dessutom beslutar fullmäktige att de åtgärder som behövs för att återställa närskolan för årskurserna 1–6 i Kråkkärret inleds omedelbart så att skolans verksamhet kan återupptas i Kråkkärret så snart som möjligt."

Efter avslutad diskussion framställde ordförande följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Yrttiahos ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.​

I den maskinella omröstningen understödde 61 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 4 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 1​Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 6
Bilaga 1:Äänestyslista / Omröstningsförteckning