Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen14528.03.202219
Stadsfullmäktige8211.04.202219

13712-2021 (00 01 02, 00 00 01)

Svar på fullmäktigeledamot Paco Diops m.fl. motion gällande inrättandet av ett mångkulturellt och antirasistiskt råd i stället för det mångkulturella rådet

Sammandrag: -

Ssn § 145

Utvecklingschef Maarit Luukkaa och servicedirektör Mika Helva 18.3.2022:

Fullmäktigeledamot Diop m.fl. har 15.11.2021 väckt en motion om inrättandet av ett mångkulturellt och antirasistiskt råd i stället för det mångkulturella rådet Det mångkulturella rådet i Åbo är en av stadens fem påverkansgrupper och är ett samarbetsorgan för invandrarorganisationer som är verksamma i Åbo med omnejd, stadens anställda och förtroendevalda.  I fullmäktigemotionen föreslås att namnet på det mångkulturella rådet ändras till ett mångkulturellt och antirasistiskt råd och målen uppdateras så att de är mer funktionella och mer konkreta, mångsidigare och mer inkluderande.

Åbo stadsstyrelse inrättade det mångkulturella rådet 9.6.2014 § 237 och fastställde dess uppgifter. Uppgifterna har skrivits in i påverkansgruppernas gemensamma verksamhetsstadga (ssn 7.6.2021 § 283) som godkänts av stadsfullmäktige.

Det mångkulturella rådets viktigaste uppgifter är

1. Att främja invandrarnas integration och följa upp hur åtgärderna i anslutning till den har genomförts

2. Att delta i stadens planeringsarbete och beslutsfattande bland annat genom att ta initiativ och framställa förslag samt ge utlåtanden i ärenden som gäller invandrarna

3. Att främja samarbetet mellan myndigheterna, kommuninvånarna med främmande modersmål och aktörerna inom tredje sektorn

4. Att förstärka den mångkulturella kompetensen och främja dialogen mellan kulturerna i staden

5. Att främja delaktigheten hos kommuninvånare med främmande modersmål i stadens verksamhet, planeringsarbete och beslutsfattande. Rådet ska se till att kommuninvånarna blir hörda i sitt arbete.

6. Sköta övriga uppgifter inom rådets verksamhetsområde och de uppgifter som fastställts av stadsstyrelsen

Det mångkulturella rådet beslutade på sitt möte 3.11.2021 uppdatera sina uppgifter och de termer som använts vid definiering av uppgifterna samt utarbeta en verksamhetsplan för verksamhetsperioden 2022–2023. Uppgifterna, verksamhetsplanen och Diops m.fl. motion behandlades på det mångkulturella rådets möten 20.1.2022 och 10.3.2022 samt vid seminariet 24.2.2022. Som en slutsats av behandlingarna anser det mångkulturella rådet nödvändigt att beakta antirasismen som en del av det mångkulturella rådets uppgifter i stället för att ändra namnet på organet.

I vårt svar på fullmäktigemotionen understöder vi det mångkulturella rådets rekommendation om att antirasismen inkluderas i det mångkulturella rådets uppgifter i stället för namnbytet. Det mångkulturella rådet har uppdaterat sina uppgifter med beaktande av de mål som tagits upp i Diops m.fl. motion. De viktigaste ändringarna i uppgifterna är att utvidga målgruppen för verksamheten till att omfatta kommuninvånare med olika språkliga, etniska och religiösa bakgrunder samt att främja arbetet mot rasism inkluderas i rådets uppgifter. Förslagen om att öka funktionaliteten har beaktats i det mångkulturella rådets verksamhetsplan. De ändringar som det mångkulturella rådet gjort i organets uppgifter uppdateras i påverkansgruppernas gemensamma verksamhetsstadga, men namnet på det mångkulturella rådet ändras inte på det sätt som föreslagits i motionen.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Paco Diops m.fl. motion (på finska)           

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 82

Tilläggsmaterial 1Fullm. Paco Diops m.fl. motion (på finska)           

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.