Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen14428.03.202218
Stadsfullmäktige8111.04.202218

12428-2021 (00 01 02, 08 01 00)

Svar på fullmäktigeledamot Mari-Elina Koivusalo m.fl. om utveckling av kollektivtrafikförbindelserna i Norra Åbo

Sammandrag: -

Ssn § 144

Regionala kollektivtrafiken i Åbo Föli, planeringschef Lauri Jorasmaa 21.3.2022:

I initiativet föreslås att kollektivtrafikförbindelserna mellan Norra Åbo och Runosbackens hälsostation förbättras. Runosbackens hälsostation har inte anvisats som hälsostation i Norra Åbo, men många skulle välja den eftersom det är den närmaste hälsostationen. Linjerna från Jäkärlä till Åbo går inte längs Tammerforsvägen och Runosbacken ligger långt från linjernas rutt.

Linjerna i riktningen Norra Åbo slutar vid Trätorget, varifrån det är ganska långt till Hantverkaregatans hälsostation.

Geografin har stor del i att definiera hur Norra Åbos linjenät kan förverkligas. Bosättningen är gles och längs flera olika leder. Därför finns det ingte en självklar led, längs vilken all trafik skulle kunna köras. De största transportbehoven i ett vidsträckt område uppkommer till följd av skolelevernas och pendlarnas behov, samt av trafik till Åbo för att uträtta ärenden. Tyvärr finns det inget tydligt sätt att förbättra linjenätet, med undantag av den redan beskrivna förbättringen av förbindelsen till Övre S:t Marie och Jäkärlä, som sakta mak har vuxit till större förorter.

I initiativet framförs dessutom en önskan om att den tvärgående trafiken mellan Patis och Jäkärlä ska undersökas. Numera betjänas förbindelsen av linje 22A som går från Auvaismäki via Jäkärlä till Åbo. Linjen betjänar efterfrågan på motsvarande sätt under hela veckan. Tills vidare är det inte motiverat att öka antalet turer på basis av antalet passagerare. Även förbindelserna på sträckan i fråga förbättras i stomlinjenätet, då man kan byta till en linje som går till Jäkärlä i Moisio/Övre S:t Marie.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att kollektivtrafikförbindelserna mellan Norra Åbo och Runosbacken inte kan förbättras väsentligt utan att den nuvarande servicen gallras bort eller tilläggsfinansiering riktas till kollektivtrafiken. Förbindelserna kommer delvis att förbättras år 2025 när stomlinjenätet förverkligas. Under de kommande tre åren är inga betydande förändringar i kollektivtrafiken i Norra Åbo att vänta, och i det nuvarande ekonomiska läget strävar vi framför allt efter att bevara den nuvarande trafiken.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Mari-Elina Koivusalo m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 81

Tilläggsmaterial 1Fullm. Mari-Elina Koivusalo m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.