Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen14328.03.202217
Stadsfullmäktige8011.04.202217

13767-2021 (00 01 02, 10 03 01)

Svar på fullmäktigeledamot Leena Kaunislahtis m.fl. om belysningen vid Hallisforsen och Hallisbron

Sammandrag: -

Ssn § 143

Stadsmiljöns servicehelhet, underhåll av stadsmiljön, Olli Tirroniemi och miljöskyddet, Olli-Pekka Mäki 17.3.2022:

Leena Kaunislahti har lämnat in en fullmäktigemotion gällande belysningen vid Hallisforsen och Hallisbron. I initiativet föreslås att Hallisforsen ska belysas och att Hallisforsen och Hallisbron vid Hallisforsen ska göras mer framträdande med hjälp av belysning, och belysningslösningarna baseras på en helhetsvision.

I fladdermusutredningen på Korois udde i Åbo som gjordes år 2021 (Vasko, V. 2021: Turun Koroistenniemen lepakkoselvitys.  Faunaticas rapporter 67/2021.) observerades fladdermöss också bl.a. I Hallisforsens område. Passivvideofilmtektorn som låg nära Hallis bro på åns östra strand sparade under fem uppföljningsnätter mellan den 29 juni och den 24 augusti sammanlagt 3481 förbiflygningar av vattenfladdermus och 1683 av nordisk fladdermus. Åtminstone en del av vattenfladdermössen härstammar sannolikt från förökningskolonin som utgörs av över 130 vattenfladdermösshonor på Korois udde. Området kring Hallisforsen hade i utredningen identifierats som ett fladdermusområde i klass II, vilket innebär ett viktigt område för föda eller en övergångsrutt (Finlands fladdermusvetenskapliga förening 2012). Områdets värde för fladdermöss ska också beaktas i markanvändningen (EUROBATS-avtalet).

I Hallisforsens område var antalet fladdermöss som störst i slutet av juli och början av augusti, då nätterna redan är ganska mörka. Vid forsen finna det sannolikt just då mycket insektnäring som lämpar sig för fladdermöss. Ljuset kan störa insekternas förekomst och dessutom undviker vattenfladdermössen ljus, så det är mycket viktigt att vattenområdet och stränderna förblir mörka. Om belysningen på broarna eller parkeringsplatsen förnyas är det viktigt att planera belysningen så att det inte spritt ljus kommer ut i omgivningen.

Hallisforsen är ett fortplantningsområde även för en utrotningshotad vattenorganism, som påverkas negativt av ljuset. I synnerhet ljus som riktas mot vattnet påverkar arternas rörlighet, föda och vandring samt ökar risken för att bli fångad. Man vet att dödligheten bland fiskpopulationer som exponerats för konstgjort ljus i vissa områden har ökat med 40 %. Av de fiskarter som påträffas vid Hallisforsen klassificeras exempelvis havsöring och vandringssik som allvarligt utrotningshotade, havslax som utrotningshotad och nejonöga som i risk för att bli utrotningshotad.

Belysningen på Hallisbron förnyades år 2020 till LED-belysning. Belysningen på förbindelsevägen som leder till Hallisforsens parkeringsplats kommer under de närmaste åren att förnyas till LED-belysning inom ramen för anslagen.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Leena Kaunislahti m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 80

Tilläggsmaterial 1Fullm. Leena Kaunislahti m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.