Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen14128.03.202215
Stadsfullmäktige7811.04.202215

13710-2021 (00 01 02, 06 00 00)

Svar på fullmäktigeledamot Timo Nurmio m.fl. om att förbättra säkerheten på skolvägarna

Sammandrag: -

Ssn § 141

Organisationsfunktionen, servicenätdirektör Minna Juselius 23.3.2022:

Fullmäktigeledamot Timo Nurmio / S:t Marie byaförening rf har lämnat in en vädjan daterad 5.4.2021 till social- och hälsovårdsnämnden för att trygga verksamheten vid S:t Marie närhälsopunkt (diarium 4410-2021). Social- och hälsovårdsnämnden beslöt den 7.4.2021 att skicka ärendet för beredning.

Dessutom har fullmäktigeledamot Timo Nurmio med stöd av 29 personer den 15.11.2021 lämnat in fullmäktigemotionen "S:t Marie hälsopunkt" (diarium 13710-2021). Initiativet har samma innehåll som framställning som lämnats in till nämnden.

I initiativet frågas "Ska läkartjänsterna vid S:t Marie hälsostation avslutas igen med hänvisning till problem med inomhusluften i utrymmena?” Det har inte blivit klart för initiativtagarna varför utrymmet borde stängas och verksamheten avslutas helt. Ur invånarnas synvinkel upplevs det som besvärligt att tjänsterna har flyttats till hälsostationen i centrum, dit det är svårt att ta sig. Enligt initiativet borde man göra upp en snabb plan för att reparera de nuvarande lokalerna eller alternativt söka nya lokaler i de nuvarande fastigheterna i området. Ett exempel på sådana utrymmen är "Patis Andelsbanks tidigare lokal och det flyttade S:t Mariebibliotekets tidigare lokaler".

Fullmäktigemotionen har skickats för åtgärder till servicehelheten för välfärd och därifrån vidare som en begäran om utlåtande till direktören för servicenätet.

Situationen för S:t Marie hälsostation och granskning av servicenätet

På S:t Marie hälsostation gjordes undersökningar av inomhusluften och konstruktionen, eftersom det hade förekommit symtom hos dem som använde lokalerna. Undersökningsrapporten blev klar den 13.1.2021. I undersökningarna konstaterades att det i byggnadens ytterväggar och bottenbjälklagskonstruktioner finns omfattande fukt- och mikrobskador som orsakar betydande luftläckage i inomhusluften. På basis av detta är exponering för mikrobföroreningar mycket sannolik i hela byggnaden. För att reparera konstaterade fukt- och mikrobskador krävs omfattande reparationsåtgärder. En omedelbar åtgärd skulle ha varit avlägsnande av fiberkällor samt reparation av mikrobskador på ytterväggar och bottenbjälklag. Det senare förutsätter en omfattande rivning av konstruktionerna och omplanering av konstruktionerna för att inga skador ska uppstå i fortsättningen. Eftersom de konstaterade skadorna är omfattande, rekommenderades ingen tätning av konstruktionerna.

När undersökningsresultaten var klara fattade välfärdssektorn ett beslut om att utan dröjsmål flytta verksamheten från S:t Marie hälsostation. Reparationsarbetet på hälsostationen har inte inletts, eftersom framtiden för en liten hälsostationsenhet på lång sikt inte är entydig med tanke på det nya välfärdsområdets behov. Reparationen av fastigheten medför stora risker och kostnaderna skulle vara betydande. Således ska beslutet om nätverket av hälsostationer för Åbos norra område och det nya Välfärdsområdet fattas av Välfärdsområdet.

Tillfälliga lösningar för hälsostationsverksamhetens del har övervägts i området, men det finns inga lokaler som lämpar sig för verksamheten.

Den banklokal som lyfts fram i initiativet torde hänvisa till affärsfastigheten på adressen Jäkärlä Parkgatan 20, där Andelsbankens tidigare lokal på 191 m2 står tom. Man har tidigare bekantat sig med lokalen när lokallösningen för S:t Marie-Patis hemvård övervägdes våren 2021. För detta behov fanns ingen lösning bland annat på grund av objektets skick och omfattande ändringsbehov. Med anledning av S:t Marie hälsopunkt-initiativet har tillståndet granskats på nytt och dess utmaningar med tanke på behoven i anslutning till hälsovårdslokalerna har konstaterats. En ändring av lokalerna så att de kan användas av hälsostationen skulle kräva en fullständig renovering och bearbetning av lokalerna. Användningsändamålet bör ändras från affärslokal till hälsovårdsutrymme, hustekniken och alla ytor förnyas och i den gamla banksalen ska mottagningsutrymmen, vattenpunkter och kundtoaletter byggas. Fastighetsägaren är beredd att investera i lokalen, men detta förutsätter att hyresgästen förbinder sig till ett hyresavtal på minst 10 år. Åbo stad kan inte förbinda sig till ett sådant hyresavtal när social- och hälsovården överförs till Välfärdsområdet i början av år 2023.

Det andra exemplet i initiativet är S:t Marie tidigare bibliotekslokaler. Även de skulle kräva betydande ombyggnadsarbeten för att genomföra mottagningsutrymmena i byggnaden. Lokalen är för närvarande uthyrd till Regionräddningsverket, Jäkärlä FBK.

Bedömningen av servicenätet för hälsostationstjänsternas del i Åbos norra område ska ske ur ett bredare perspektiv än endast utifrån behoven hos klienter som bor inom Åbos gränser. Det är motiverat att det nya Välfärdsområdet fattar beslut om lokallösningen.

Staden kan med hjälp av detaljplanering möjliggöra placeringen av olika hälsostationer. I Jäkärläs närområden pågår flera granskningar av detaljplaner: "Arkeologinkatu", "Jäkärlä Kaila" och "Koskenurmi". Det är naturligt att i samband med planberedningen av ”Arkeologinkatu” behandla en eventuell placering av hälsostationen i området.

Hälsostationens läge just i Jäkärlä är naturligtvis viktigt för invånarna i Jäkärläområdet, men i riktning mot norra Åbo kan man eventuellt hitta andra alternativa lösningar. Dessutom ska framtiden för hälsostationslösningarna i centrumområdet beaktas. Den nuvarande hälsostationen i centrum på Hantverkaregatan upplevs som svår att nå ur Jäkärläinvånarnas synvinkel, både vad gäller kollektivtrafikens rutter och parkeringen av egen bil. Vid bedömningen av hälsostationens framtida placering ska tillgängligheten med olika färdmedel beaktas. Hälsostationens nuvarande hyresavtal upphör 2029.

Servicehelheten för välfärd, hälsovårdstjänsterna, direktören för serviceområdet Jane Marttila och ledningens stöd, specialistläkare Katariina Kauniskangas 1.2.2022:

Ledamot Timo Nurmio m.fl. har utarbetat en fullmäktigemotion (dnr 13710-2021) och som medlemmar i social- och hälsovårdsnämnden två nämndinitiativ (dnr 4410-2021) för att återställa hälsostationstjänsterna till S:t Marie område. I initiativen lyfter man fram de trånga utrymmena vid hälsostationen i centrum och den försämrade kösituationen, den åldrande befolkningen i S:t Marie, den besvärliga tillgången till hälsostationstjänster i centrum samt den tid och de kostnader som det långa avståndet kräver. I initiativen föreslås att statusfrågan för hälsostationstjänsterna i norra Åbo ska lösas snabbt antingen genom att reparera de nuvarande lokalerna eller genom att söka nya lokaler för verksamheten i befintliga fastigheter.

I behandlingen av initiativet har man beaktat den mer omfattande utredningen om servicenätet som gäller hälsostationerna i Åbo (SOSTERLA 16.2.2022).

I och med strukturreformen inom social- och hälsovården övergår Åbo stads social- och hälsovårdstjänster från och med den 1.1.2023 till Egentliga Finlands välfärdsområde. Servicenätet för hälsostationerna i Åbo är således en del av det kommande välfärdsområdets servicenät och beslut som sträcker sig till tiden efter 1.1.2023 överförs också till välfärdsområdet.

Användning av hälsostationstjänster för invånarna i S:t Marie område

Eftersom stängningen av närservicepunkten för S:t Marie hälsostationsverksamhet i syfte att garantera arbetssäkerheten har medfört en ändring av den service som tidigare tillhandahållits, har frågan granskats med tanke på genomförandet av tjänsterna. Åbo stad har fortfarande ansvaret för att ordna servicen fram till utgången av år 2022. Samtidigt har man också granskat genomförandet av den övriga servicen i Norra Åbo, där det inte heller har funnits ett eget närserviceställe under en längre tid. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska tjänster tillhandahållas kommuninvånarna på lika villkor (1326/2010 § 10).

Enligt statistiken över användningen av tjänsterna var invånarna i S:t Marie område (postnummer 20400 och 20460) aktiva på närservicestället i S:t Marie.Efter att verksamhetsstället stängdes i februari 2021 verkade det till en början som om man inte skulle svara på det dolda servicebehovet, men före slutet av 2021 har invånarna i S:t Marie hittat tillbaka till hälsostationstjänsterna (figur 1).

Figur 1. Antalet invånare i S:t Marie område som använt vilket sätt som helst för att uträtta ärenden på hälsostationen (besök, distanskontakt, andra ärenden) på olika hälsostationer kvartalsvis 2019-2021

För att användningen av tjänsterna ska kunna bedömas ur jämlikhetsperspektiv, jämförs i figur 2 användningen av de kundspecifika hälsostationstjänsterna för invånarna i S:t Marie område med alla Åbobors hälsostationstjänster under de perioder då S:t Marie närservicepunkt har varit öppen och då den har varit stängd. Kurvorna som beskriver antalet klienter i hela Åbo och på motsvarande sätt i S:t Marie har placerats på vardera axeln i figuren, varvid användningen under tidsperioderna i fråga kan bedömas utifrån kurvornas form och överlappningar.

Figur 2. Förändringar i användningen av hälsostationstjänsterna i antalet klienter, alla Åbobor och invånarna på S:t Marie hälsostation, granskningen omfattar fem tidsperioder: 1) Normal period februari-september 2019, inklusive S:t Maries sommarstängning 6 veckor; 2) Normal period oktober 2019 – februari 2020: S:t Marie öppen, ingen corona; 3) Nästa coronanedgång mars – augusti 2020: S:t Marie stängd, coronarestriktioner på alla hälsostationer; 4) Nästan normaliserad period september 2020 – januari 2021: S:t Marie öppen, coronans inverkan på verksamheten fortsätter; 5) februari – december 2021: S:t Marie stängd, coronapandemins inverkan på verksamheten fortsätter.

S:t Marie närserviceställe har i allmänhet varit stängt sommartid, och under undantagsförhållandena i början av coronapandemin var S:t Marie närservicepunkt stängd i nästan ett halvt år. Coronanedgången bidrog till att invånarna i S:t Marie sökte sig till hälsostationstjänsterna på samma sätt som andra åbobor. Stängningen av S:t Marie närserviceställe minskade användningen av hälsostationstjänsterna för S:t Marieborna mer än för andra åbobor, men samtidigt försämrades tillgången till tjänsterna även för andra åbobor. Situationen jämnades dock ut för invånarna i S:t Marie före utgången av 2021, då invånarna i S:t Marie har sökt sig till tjänsterna i samma utsträckning som andra åbobor. Inte heller användningen av jouren för invånarna i S:t Marie ökade under den tid de använde hälsostationer i mindre utsträckning, så behovet av tjänster har inte heller ersatts genom att öka användningen av jouren. Trots det längre avståndet verkar det alltså som om invånarna i S:t Marie nu har fått den hälsostationsservice de behöver i samma utsträckning som andra åbobor.

Hälsostationstjänsternas tillgänglighet

Ur servicenätets synvinkel ligger S:t Marie och det övriga Norra Åbo relativt långt från hälsostationstjänsterna. Då ska tjänsternas tillgänglighet granskas ur ett jämlikhetsperspektiv. Med beaktande av att tjänsterna överförs till Egentliga Finlands välfärdsområdes organiseringsansvar den 1.1.2023 kan även andra hälsostationsenheter än de som ligger inom Åbo stads gränser tas med i granskningen.

Situationen i S:t Marie har granskats med hjälp av kartoptimering både inom Åbos gränser och med hjälp av hälsostationerna i grannkommunerna till områdena i Norra Åbo. I Åbos interna granskning skulle den optimala riktningen för uträttandet av ärenden vara Runosbackens hälsostation som ligger cirka 10 kilometer bort, men som inte ligger vid de nuvarande busslinjerna när man kommer från S:t Marie. För att förbättra tillgängligheten borde man då göra små ändringar i linjerna, och dessutom ryms det för närvarande inte en stor tilläggsbefolkning på hälsostationen. Om tillgängligheten granskas utanför Åbo stads gränser och enbart utifrån geografiska utgångspunkter, skulle en betydande del av befolkningen i Norra Åbo styras till Rusko och Vahto hälsostationer. I nuläget är det dock inte i praktiken möjligt att få plats där med hälsostationsverksamhet som skulle ersätta i S:t Maries. Andra möjliga riktningar geografiskt är Aura och Lundo hälsostationer. Avståndet från S:t Marie till hälsostationerna i grannkommunerna skulle vara från tio kilometer (Rusko, Lundo) till 20 kilometer (Aura), när det är 14 kilometer till hälsostationen i centrum. Även tvärtrafiken till andra kommuner är för närvarande mycket problematisk, medan Föli i Åbos interna trafik går regelbundet hela dagen och till samma pris som den övriga interna trafiken i Åbo. Med tanke på tillgängligheten är den nuvarande lösningen således den mest jämlika i denna jämförelse.

Om ett nytt verksamhetsställe för hälsostationer byggs i norra Åbo borde det ur jämlikhetsperspektiv betjäna hela norra Åbos befolkning, inte enbart S:t Maries område. När även det övriga Norra Åbo beaktas finns det cirka 8560 invånare, vilket fortfarande skulle vara mindre än den optimala hälsostationsstorleken. Om man skulle börja planera nybyggnad för områdets behov, skulle granskningsområdet sannolikt vara ännu större än norra Åbo, varvid man också skulle söka sig till tjänsten utanför stadens gränser. Med tanke på tillgängligheten finns det flera sådana platser i Norra Åbo där hälsostationen skulle vara lättillgänglig både med kollektivtrafik och med personbil.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det vore ändamålsenligt att granska behovet av hälsostationstjänster i S:t Marie och övriga Norra Åbo som en del av välfärdsområdets servicenätslösning, som då också skulle vara möjlig att göra på ett större befolkningsunderlag än i norra Åbo. I välfärdsområdet bör man också ta ställning till framtiden för hälsostationen i centrum, varvid man i lösningarna kan förbättra tillgängligheten för hälsostationen i centrum för dem som kommer från Norra Åbo. Tillsvidare tillgodoses befolkningens servicebehov i S:t Marie område med det nuvarande servicenätet, dock så att det är möjligt att rikta ett eventuellt pilotprojekt för en digital distansmottagningstjänst särskilt till befolkningen i norra Åbo.

Behandlingen av ärendet i social- och hälsovårdsnämnden 16.2.2022 § 88

Vid social- och hälsovårdsnämndens möte gavs det ovan beskrivna svaret på initiativet av Nurmio m.fl. Social- och hälsovårdsnämnden beslöt "att återremittera initiativet till ny beredning för att fortsätta förhandlingarna om de lokaler eller baracklokaler som finns tillgängliga i regionerna. I utredningen av lokalerna beaktas placeringen av lokaler för hemvård och tandvård.”

Direktör för servicenätet Minna Juselius och specialistläkare Katariina Kauniskangas 16.3.2022:

Utredning av tillfälliga lokaler för S:t Marie hälsostation

Såsom framfördes i det ursprungliga initiativsvaret till social- och hälsovårdsnämnden 16.2.2022 om granskningen av servicenätet i norra Åbo, måste välfärdsområdet fatta långsiktiga beslut som en del av en mer omfattande granskningshelhet.

Ersättande lokaler i området har utretts för S:t Marie hälsostation har utretts, men dessa kan inte hittas till rimliga kostnader inom ramen för lagstiftningen (lagen om temporär begränsning av vissa av kommunernas och samkommunernas rättshandlingar inom social- och hälsovården 548/2016). Hälsostationstjänsterna för befolkningen i S:t Marie har tills vidare ordnats i centrumområdet och möjligheten att rikta pilotprojektet med digital distansmottagningstjänst särskilt till befolkningen i norra Åbo utreds.

Social- och hälsovårdsnämndens vilja att fortsätta förhandlingarna om de lokaler som finns tillgängliga i området är svår att genomföra i enlighet med andan i lagstiftningen. ("Kommuner och samkommuner ska i avtal som de ingår med privata tjänsteproducenter och i avtal om hyres- eller annan nyttjanderätt till byggnader och lokaler, vilka ingås efter ikraftträdandet av denna lag och är i kraft efter 2023, inkludera ett avtalsvillkor enligt vilket den som har lagstadgat organiseringsansvar för social- och hälsovården har rätt att säga upp avtalet under år 2024 eller 2025 så att det slutar gälla tolv månader från uppsägningen utan att uppsägningen medför ersättningsskyldighet.").

Hyresavtalen överförs från stadens ansvar till välfärdsområdet från och med den 1.1.2023.

Utifrån den preliminära granskningen kan man i Jäkärlä hitta en plats för att placera ett mindre volymelement till exempel på den s.k. Lunulas ogenomförda parkeringsplats. Byggande på objektet skulle kräva undantagslov. Tidpunkten för färdigställande av volymelementet enligt den sammanlagda längden av beredningen av konkurrensutsättningen, den egentliga konkurrensutsättningen och genomförandefasen tidigast i början av 2023. Staden har ingen erfarenhet av evakueringsutrymmen för hälsostationsfunktioner, men enligt en grov uppskattning skulle kostnadsnivån för ett sådant specialutrymme vara betydligt högre än till exempel kostnaderna för skol- och daghemslokaler, som under den senaste tiden har varierat mellan cirka 29 och 53 €/m2. Därmed kan man uppskatta att volymelementet skulle orsaka betydande kostnader. Även uthyrning av elementlokaler omfattas av samma tidsmässiga begränsningar som andra hyresavtal. Av dessa orsaker är anskaffning av ett eventuellt volymelement till området ett alternativ som också borde behandlas i välfärdsområdet.

Kråkkärrets hälsostation är vid sidan av S:t Marie närserviceställe en annan hälsostationslokal i Åbo stad, där en förflyttning lik den i S:t Marie till tillfälliga lokaler kommer att genomföras. Kråkkärrets hälsostation har cirka 60 anställda och där erbjuds flera olika tjänster: hälsostationen, munhälsovård, rådgivning och medicinsk rehabilitering. Dessutom finns det ett laboratorium för provtagning i huset. Till skillnad från S:t Marie närserviceställes evakueringsbehov var det inte möjligt för en så stor grupp arbetstagare och funktioner att hitta lokaler i de befintliga lokalerna. Därför har man sökt ett separat evakueringsutrymme för behovet på Kråkkärrets hälsostation. Eftersom S:t Marie närserviceställe administrativt och funktionellt redan tidigare har varit en del av hälsostationen i centrum, förutom att verksamheten kunde rymmas i hälsostationens lokaler, överfördes tjänsterna i samband med den akuta situationen till hälsostationen i centrum, och frågan om hälsostationsenheten i norra Åbo har tagits upp i samband med hälsostationernas utredning av servicenätet.

I social- och hälsovårdsnämndens beslut om återsändande 16.2.2022 lyftes som ett nytt ärende ännu fram placeringen av lokaler för hemvård och tandvård. I nuläget fungerar hemvårdens S:t Marie-Patis team i två olika lokaler. Verksamhetsstället i Jäkärlä ligger i fastigheten i Jäkärlä idrottshall och i Patis i Paattisten aluetalo. Tandkliniken finns i Jäkärlä skolbyggnad.

Man har länge sökt ett gemensamt utrymme för hemvårdsteamen och just nu är en sådan möjlighet under utredning vid Lokaltjänsterna.  För tandvårdens del pågår ingen behovsutredning i anslutning till lokalerna och inga behov av tillfälliga lokaler har konstaterats. Liksom för hälsostationsfunktionerna bör servicenätet även i fråga om tandvården granskas ur ett bredare perspektiv än som tillfällig anskaffning av lokaler.

Stadsstyrelsens beslut om utredning av servicenätet för hälsostationer 21.3.2022 § 119

Det bör dessutom konstateras att stadsstyrelsen 21.3.2022 § 119 beslöt att anteckna hälsostationernas utredning om servicenätet för kännedom och föreslå för Egentliga Finlands välfärdsområde att utredningen om servicenätet beaktas när Egentliga Finlands välfärdsområde bildas, att det i fortsättningen kommer att finnas en social- och hälsocentral i Kråkkärret och Norra Åbo. Dessutom beslöt stadsstyrelsen föreslå för Egentliga Finlands välfärdsområde att de anställdas ändamålsenliga lokaler ombesörjs som en del av servicenätbesluten.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Timo Nurmio m.fl. motion (på finska)             

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 78

Tilläggsmaterial 1Fullm. Timo Nurmio m.fl. motion (på finska)             

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.