Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen14028.03.202214
Stadsfullmäktige7711.04.202214

13769-2021 (00 01 02, 12 05 02)

Svar på fullmäktigeledamot Muhis Aziz m.fl. om att rikta ungdomsarbetet till uppsökande ungdomsarbete i Åbos förorter (Sf)

Sammandrag: -

Ssn § 140

BeslutFörslaget godkändes.

Direktör för ungdomstjänsterna Annina Lehtiö-Vainio, chefer för ungdomstjänsterna Minna Saarinen, Taina Laaksonen och Anna Salminen:

Fullmäktigeledamot Muhis Azizi m.fl. har vid stadsfullmäktiges möte 15.11.2021 lagt fram ett initiativ som gäller det uppsökande ungdomsarbetet i Åbos förorter. I initiativet konstateras att ungdomsverksamheten borde förnyas mer till uppsökande ungdomsarbetet. 

Åbo Ungdomstjänster satsar på förebyggande ungdomsarbete genom att erbjuda barn, unga och familjer trygg fritidsverksamhet samt individuellt- och gruppstöd för 0-29-åringar.

Inom ungdomstjänsterna har man identifierat det uppsökande arbetet och behovet av stöd hos de målgrupper som nås och man har strävat efter att svara på detta genom olika verksamheter. Resurserna är begränsade, så i tjänsterna är man ständigt tvungen att balansera mellan olika målgruppers behov.

Ungdomsarbetet är till sin natur i första hand förebyggande arbete. Att i större utsträckning överföra resurser till riktat och korrigerande arbete är bort från det förebyggande arbetet. En minskning av det förebyggande arbetet medför bevisligen kostnader för samhället på längre sikt. Om man vill öka ungdomsarbetets insats också i riktning mot riktad och korrigerande verksamhet ska tilläggsfinansiering riktas till den.

Olika arbetsformer inom ungdomsarbetet kräver olika slags kompetens. Man kan inte direkt överföra arbetstagare från förebyggande arbetsformer till riktade arbetsformer. Detta förutsätter att de anställdas kompetens utvecklas och nya rekryteringar görs.

I förorterna fokuserar verksamheten på verksamhet som de anställda i ungdomslokalerna ordnar tillsammans med de unga. De anställda arbetar också i skolor och utför uppsökande arbete på ungdomarnas fritidsplatser enligt behov och resurser. I lokalerna arbetar 2-3 arbetstagare/område, så resursen är liten och de anställdas arbetsinsats fördelas mellan olika verksamheter. Verksamheten riktar sig främst till personer under 19 år. Största delen av det arbete som utförs i ungdomslokalerna genomförs efter tjänstetid på kvällar, veckoslut och under loven. En del av regionungdomsgårdarna erbjuder service året runt även under skolloven.

Man har identifierat att det i ungdomslokalerna också finns behov av verksamhet för personer över 18 år. Hansa ungdomsgård erbjuder på torsdagskvällar verksamhet för ungdomar över 18 år och denna verksamhet är öppen för alla unga oberoende av stadsdel. Dessutom producerar alla ansvarsområden för ungdomstjänster tillsammans verksamhet för Vaihda Vimma under loven. I denna verksamhet har man också beaktat servicebehovet hos unga över 18 år.  Den nya svenskspråkiga ungdomslokalen på Humlegårdsgatan kartlägger också behovet av service bland personer över 18 år.      

Det uppsökande ungdomsarbetet utförs i Kråkkärret och i centrum, erbjuder en mötesplats på webben i Discord-vardagsrummet, samt individuellt stöd enligt behoven hos15-29-åringar. I personal- och ekonomiplanerna för år 2022 har två vakanser lagts till det uppsökande ungdomsarbetet. I takt med att resurserna ökar, ökar fältarbetet i centrum.

För ankar-polisverksamheten utökas resurserna för ungdomsarbete med en medarbetares arbetsinsats under år 2022. Den anställda kommer att arbeta som en del av Ankar-teamet, men placeras administrativt inom ungdomstjänsterna.

Dessutom stöds unga under 29 år i Informations- och rådgivningstjänsterna för unga, vars anställda år 2022 kommer att etablera sig i de regionala ungdomslokalerna i syfte att förmedla information om aktuella frågor till ungdomarna.

Verkstadsverksamheten för unga erbjuder unga under 29 år stöd för att hitta sin egen väg, hitta sysselsättning och komma in på utbildning.

I den kulturella servicen inom ungdomsarbetet har det förebyggande arbetet en stark roll. Klienter är barn, unga i alla åldrar och familjer. Centrala serviceformer är Vimmas konst- och evenemangsverksamhet, Turku Rock Academy och Aura Panimo musikverksamhet samt Barnkulturcentret Äventyrsparken.  Inom det kulturella ungdomsarbetet undervisas barn och unga av yrkespersoner inom olika konstbranscher under handledning av ungdomsarbetare. Konst och musik används som redskap i ungdomsarbetet. Vid behov servicehandledning till andra stödfunktioner, om behov av tilläggsstöd upptäcks.

Ungdomstjänsternas hobbygruppsverksamhet är lättillgänglig, behov av att utöka den avgiftsfria verksamheten. De ungas självständiga verksamhet har ökat, ungdomstjänsterna stöder och möjliggör verksamhet från unga till unga. I ungdomstjänsternas evenemangs- och föreställningsverksamhet samt via konstverksamheten möjlighet att påverka barns och ungas attityder, ingripa i olika fenomen och upprätthålla en positiv framtidsbild.

Unga i behov av särskilt stöd medverkar ii band- och musikverksamhet. Man samarbetar bl.a. med polisens Ankarverksamhet och sjukhusskolan. Ankarpolisen hänvisar ungdomar till bandverksamheten som ett alternativ till den tid de tillbringar på gatan. Inom band- och musikverksamheten även samarbete med läroanstalter, unga som riskerar att marginaliseras hänvisas till studier inom musikbranschen.

Det kulturella ungdomsarbetet producerar hobbygrupper enligt Åbomodellen för hobbyverksamhet, med målet att få barn och unga att delta i hobbyer. Dessutom finns det grupper för uppsökande hobbyverksamhet: I Äventyrsparken barn som kommer via familjearbetet inom Åbo stads familje- och socialtjänster. Målgruppen är barn och familjer med hög risk för utslagning. Samt i Vimma och Äventyrsparken grupper för VALMO-elever. Även specialskolors grupper.

Mobilt ungdomsarbetet, Liikkis, verkade under sommaren och hösten 2021 i Jäkärlä och Runosbacken. Staden beviljade separat finansiering för verksamheten på grund av servicestängningar under coronatiden och det ökade illamåendet bland unga. Erfarenheterna av mobil verksamhet, verksamhet som identifierar fenomen i de ungas värld och som når de unga var lovande. Verksamheten fick dock ingen fortsatt finansiering.

Ungdomstjänsterna delar ut olika understöd med hjälp av vilka föreningar och andra aktörsgrupper kan starta och ordna olika slags verksamhet för identifierade behov.

Ungdomsnämnden har också beslutat att största delen av ungdomslokalerna är avgiftsfria och kan bokas av stadsbor och föreningar i den 1.2.2021 uppdaterade prislistan för ungdomstjänster. Med detta beslut vill man för sin del stödja de ungas självständiga verksamhet och föreningarnas verksamhetsförutsättningar. Föreningarna informeras om denna möjlighet bl.a. genom ett föreningsbrev.

Åbo Ungdomstjänster samlar aktivt in information om fenomen i de ungas värld och deltar i arbetet för att öka de ungas välbefinnande i olika nätverk genom att utnyttja aktuell information. Även i dessa nätverk framkommer regelbundet behovet av stöd och verksamhet som bygger upp gemenskapen hos personer över 18 år. Behovet av verksamhet har identifierats på bred front bland stadens och tredje sektorns aktörer och i nätverken görs påverkansarbete för att få tilläggsresurser för dessa verksamheter.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Muhis Azizi m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag                      

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 77

Tilläggsmaterial 1Fullm. Muhis Azizi m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag                      

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.