Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen13028.03.20224
Stadsfullmäktige7011.04.20227

3081-2022 (01 00 02)

Åbo stads strategirapport och personalrapport 2021

Sammandrag:

Genomförandet av strategin ska följas upp regelbundet. Uppföljningen är en viktig del av den årliga rapporteringen av verksamheten och ekonomin. Uppföljningen av strategin för 2021 sker i enlighet med den tidigare strategin. Stadsfullmäktige godkände den tidigare stadsstrategin och de strategiska programmen 23.6.2014. Som en del av uppföljningen av strategin utarbetas en personalrapport där man kartlägger hur programmet Personalen som resurs har genomförts. Av personalrapporten framgår också närmare uppgifter om nyckeltal som gäller personalen och deras utveckling.

Ssn § 130

Strategi- och utvecklingsdirektör Rami Savila:

Strategirapporten 2021.

Stadsfullmäktige fastslog 14.10.2019 § 151, att staden under de följande valperioderna fortsätter med strategimodellen som syftar till att definiera Åbo för 2029 och att strategistrukturen bevaras så att den består av två huvudprogram: Välfärd och aktivitet samt Konkurrenskraft och hållbar tillväxt.

Uppföljningen av stadsstrategin 2021 har genomförts på samma sätt som föregående år. I rapporteringen har man fokuserat på huvudprogrammen och deras teman. Bedömningen sker i praktiken genom att följa upp genomförandet av sektorernas strategiska och operativa avtal. I strategirapporten följer man också upp hur stadens spetsprojekt har framskridit. År 2021 pågick tre spetsprojekt: Utvecklande av centrumområdet, Åbo vetenskapspark och Smart and Wise Turku.

Detta dokument innehåller inte mätare för genomförandet av de strategiska programmen, utan de utarbetas och rapporteras utifrån sektorernas strategiska avtal i samband med den årliga budgetprocessen.

I denna form utarbetas strategin för sista gången. Åbo stadsfullmäktige godkände den nya stadsstrategin 14.2.2022. Följande rapportering sker i enlighet med den förnyade strategistrukturen.

I strategirapporten framhävs undantagstillståndet till följd av coronapandemin som rådde under hela fjolåret. Verkningarna syns på olika sätt i stadens serviceområden. Inom social- och hälsovården ökade servicebehovet och vård- och serviceskulden till följd av andemin. Antalet användare av fritidstjänsterna och kollektivtrafiken förblev på en låg nivå på grund av olika användningsbegränsningar. Å andra sidan ökade turismen och antalet övernattningar började öka.

Arbetslösheten uppvisade en sjunkande trend. Enligt arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik var arbetslöshetsgraden 13,2 procent och den hade sjunkit med 3,3 procentenheter jämfört med året innan. I slutet av året uppgick antalet Åbobor till sammanlagt 195 301. Ökningen var cirka 900 personer.

Personaldirektör Sinikka Valtonen:

Personalrapporten 2021

Då Åbo stads personalrapport för 2021 utarbetades beaktades programmet Personalen som resurs och de rekommendationer som Kommunarbetsgivarna gett för rapportering. I personalrapporten granskar man utöver genomförandet av programmet Personalen som resurs också utfallet och utvecklingen av de viktigaste nyckeltalen för personalen.  

Programmet Personalen som resurs är en del av stadens strategihierarki. Programmet har som mål att förtydliga arbetsgivarens och hela personalens ansvar för hurdan arbetsplats Åbo stad är. I programmet Personalen som resurs ingår många mätare som anknyter till Kommun 10-enkäten. År 2021 genomförde staden en egen mellanenkät om välbefinnande i arbetet, genom vilken vi kan granska ändringstrenderna för arbetsvälbefinnandets olika delområden jämfört med år 2020. Enkäten om välbefinnande i arbetet visade bland annat att nästan hälften av de tillfrågade upplevde att deras arbetsbörda har överskridit toleransnivån under året och i resultaten avspeglas stress, ändringar samt osäkerhet med anknytning till det utdragna undantagstillståndet. Andelen personer som upplever sitt arbete som meningsfullt är på en god nivå (86,1 procent), och är fortfarande en resurs för vår organisation.

Antalet årsverken ökade på stadsnivå jämfört med året innan och den största ökningen skedde inom servicehelheten för fostran och undervisning. Inom servicehelheten ökade användningen av arbetskraften på grund av det ökade antalet elever samt antalet anställda som avlönats med hjälp av en särskild coronafinansiering. Användningen av arbetskraft 2021 uppgick till sammanlagt 10 464,3 årsverken (årsverken utan sysselsatta och praktikanter). För hela personalens del utfördes sammanlagt 10 781,3 årsverken år 2021.

Sjukfrånvarodagarna minskade en aning. År 2021 uppgick sjukfrånvaron i genomsnitt till 16,3 dagar per årsverke, medan motsvarande siffra för 2020 var 17,2 dagar per årsverke. Däremot hade antalet personer utan hälsorelaterade frånvarodagar ökat jämfört med år 2020.

År 2021 steg rekryteringarna med cirka 33 procent och antalet lediga arbetsplatser ökade med cirka 20 procent jämfört med året innan. Arbetsbristen som orsakats av pandemin syntes särskilt i det ökade behovet av tillfällig arbetskraft och det ökade antalet av läroavtalsplatser. Det fanns stora skillnader i antalet ansökningar per arbetsplats beroende på uppgiften. I fråga om personalutbildningar var året utmanande, vilket till stor del beror på de ändringar i verksamheten som orsakats av pandemin.

Den ordinarie personalens genomsnittsålder 2021 var 46,2 år. Sammanlagt 190 personer avgick med ålderspension och 38 personer avgick med invalidpension personer. Genomsnittsåldern för dem som gick i pension 2021 var 62,7 år.

Tilläggsmaterial 1Strategirapport 2021 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Personalrapport 2021 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar strategirapporten 2021 och personalrapporten 2021 för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 70

Tilläggsmaterial 1Strategirapport 2021 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Personalrapport 2021 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar strategirapporten 2021 och personalrapporten 2021 för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.