Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen16104.04.202211
Stadsfullmäktige6811.04.20225

4036-2022 (10 03 02, 02 02 00)

Uthyrning av A-hallen i Åbo Mässcentrum för idrottsbruk

Sammandrag: -

Ssn § 161

Direktör för idrottstjänster Markus Kalmari:

Gymnastiksalsnätverket inom fritidstjänsterna har skurits ned avsevärt under de senaste åren på grund av planerade och akuta renoveringar av skolnätet och i och med att gymnastiksalar har tagits ur bruk. Under 2015–2021 har nio gymnastiksalar/-hallar tagits ur bruk. Under 2022–2029 håller åtta gymnastiksalar/gymnastikhallar på att tas ur bruk enligt planen. Ödet för de salar som håller på att renoveras för tillfället (6 salar, ca 2 700 m2) eller för dem som börjar renoveras (4 salar) har ännu inte avgjorts. Minskningen i utbudet av gymnastiksalar påverkar betydligt idrottsutbudet inom fritidstjänsterna samt försvårar idrotts- och motionsföreningarnas verksamhet.

Åbo stads lokaltjänster och idrottstjänster har kartlagt om det finns ersättande gymnastiklokaler på marknaden. I Åbo Mässcentrum är det möjligt att hyra A-hallen (3 500 m2). Utifrån kartläggningar har man kommit fram till att A-hallen i Mässcentret kan lämpa sig som en tillfällig lagträningslokal för rytmisk gymnastik och laggymnastik om man utför nödvändiga ändringsarbeten där. A-hallens höjd är optimal med tanke på grenarna i fråga. I A-hallen kan man också placera boxnings- och brottningsringar som behövs i lagträningen och som stadens idrottsplatsnätverk saknar för tillfället. Dessutom vore en tillfällig placering av lagträningslokaler för rytmisk gymnastik och laggymnastik i A-hallen i Mässcentret den bäst fungerande lösningen med tanke på den totala användningen av gymnastiksalsnätverket och turfördelningen.

Det har utarbetats en preliminär plan för användning av A-hallen i Mässcentret som gymnastiklokal tillsammans med Åbo stad, Kisakallion urheiluopisto och Mässcentret. Planen har gåtts igenom tillsammans med gymnastikföreningarna i Åbo. Målet är att bygga om A-hallen till en fungerande helhet som tillfälligt fungerar som en huvudsaklig träningsarena för rytmisk gymnastik och laggymnastik.

Vi har fått ett hyresanbud på A-hallen i Mässcentret och utifrån anbudet har vi tillsammans gjort ett utkast till hyresavtalet. Den framförhandlade kapitalhyran för A-hallen i Mässcentret är 42 000 € / mån (+ moms), 504 000 € (+ moms) om året. Därtill ska de ändringsarbeten som utförts av hyresvärden betalas. Till dessa hör skyddande av lampor, anskaffning och montering av draperier, vindfång och passage till toaletterna, utrymningsvägar och tillgänglig utgång samt elmatning till huvudingången för ett elektroniskt lås som installeras av staden. Hyran för ändringsarbeten preciseras i och med konkurrensutsättningar.

Hyresgästen ska också betala för fjärrvärme, el, avfallshantering, utebelysning samt service som uppskattningsvis uppgår till ca 15 000 € / mån (+ moms), 180 000 € (+ moms) om året. Hyresvärden fakturerar hyresgästen för de faktiska kostnaderna efteråt. Idrottstjänsterna ska svara för möbleringen av gymnastiklokalerna i A-hallen och anskaffningen av utrustningen såsom ringgolv och gymnastikmattor (ca 150 000–200 000 €) samt anordningar och tjänster som anknyter till passerkontrollen.  De kostnader som hänför sig till hyresavtalet och anskaffningarna ska beaktas i budgeten för idrottstjänsterna.

Hyresavtalet gällande A-hallen i Mässcentret har planerats träda i kraft då ändringsarbeten har blivit färdiga senast i början av 2023. Hyresavtalet är tidsbundet och gäller tre år. Efter detta har hyresgästen möjlighet att förlänga det nuvarande hyresavtalet med en option på två år. Enligt hyresavtalet är det möjligt att använda A-hallen för mässverksamhet maximalt tre gånger om året. Om en eventuell användning för mässverksamheten ska man komma överens i god tid.

Bilaga 1Hyresavtal för affärslokal

Kanslichef Tuomas Heikkinen:

FörslagStadsstyrelsen för sin del beslutar godkänna uthyrningen av A-hallen i Mässcentret för tillfällligt idrottsbruk i enlighet med utkastet till hyresavtal utifrån de uppgifter och kostnader som anförts ovan samt föreslår vidare att stadsfullmäktige godkänner hyresavtalet. Idrottstjänsterna fattar ett separat beslut om möblering av idrottslokalerna och anskaffning av utrustningen efter att kostnaderna har preciserats.

Därtill beslutar stadsstyrelsen att höja budgetsiffran för idrottstjänsterna till ett belopp som motsvarar kostnaderna för hyresavtalet och idrottsutrustningen i hallen.

Ytterligare beslutar stadsstyrelsen att befullmäktiga lokalservicedirektören att underteckna hyresavtalet och göra små preciseringar av teknisk natur i avtalet.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 68

Bilaga 1Hyresavtal för affärslokal

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna hyresavtalet i bilaga 1.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 68
Bilaga 1:Vuokrasopimus / Hyresavtal för affärslokal