Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen5607.02.202212
Stadsfullmäktige2814.02.202211

1409-2022 (00.03, 00 01 01, 00 01 04)

Grunderna för intern kontroll och riskhantering inom Åbo stad och stadskoncernen

Sammandrag:

Enligt punkt 7, moment 2, 14 § i kommunallagen ska fullmäktige fatta beslut om grunderna för kommunens interna kontroll och riskhantering. Föreslås att stadsfullmäktige godkänner grunderna för intern kontroll och riskhantering.

Ssn § 56

Kanslichef Tuomas Heikkinen:

Enligt punkt 7, moment 2, 14 § i kommunallagen ska fullmäktige fatta beslut om grunderna för interna kontroll och riskhantering.

Den interna kontrollen är en del av kommunens ledningssystem  och ett redskap för kommunens ledning och förvaltning. Med hjälp av den interna kontrollen bedöms hur de uppställda målen förverkligas samt verksamhetsprocesser och risker.  Syftet med granskningen är att främja effektiv ledning av organisationen, riskhantering och utvärdering av verksamhetens lönsamhet. Grunderna för intern kontroll och riskhantering godkändes i stadsfullmäktige 16.6.2014 § 99, men det är nödvändigt att uppdatera dem på grund av ändringarna i kommunallagen och stadens organisationsstruktur.

I motiveringarna till kommunallagen konstateras att fullmäktige årligen godkänner en budget som omfattar kommunens verksamhet i dess helhet. I budgeten ställer fullmäktige upp målen för kommunens och kommunkoncernens verksamhet och ekonomi. Måluppfyllelsen ska följas upp såsom också tillsynsmetodernas effektivitet och funktionsduglighet. Den interna kontrollen och riskhanteringen som verksamhet hör därmed samman med budgetprocessen och verksamheten omfattar kommunens hela verksamhetsfält.

Den interna kontrollen och riskhanteringen som operativ verksamhet hör enligt grunderna i lagen till kommunstyrelsen, kommundirektören eller borgmästaren samt den övriga kommunledningen. Den interna kontrollen och riskhanteringen är en del av kommunstyrelsens uppgift att ansvara för förvaltning och ekonomi som föreskrivs i 39 § i kommunallagen samt en del av kommundirektörens uppgift att leda förvaltning, ekonomi och kommunens övriga verksamhet enligt 38 § i kommunallagen. I och med att fullmäktige fattar beslut om grunderna för intern kontroll och riskhantering styr fullmäktige kommunstyrelsen på ett bindande sätt när styrelsen sköter den ifrågavarande uppgiften.

I beslutet om grunderna för den interna kontrollen och riskhanteringen ska det åtminstone införas bestämmelser om den interna kontrollens och riskhanteringens uppgifter och ansvar i kommunen och kommunkoncernen. I beslutet ska man konstatera kommunstyrelsens skyldighet att ansvara för ordnandet av den interna kontrollen och riskhanteringen, nämndernas skyldighet att övervaka verkställandet av den interna kontrollen och riskhanteringen samt de ledande tjänsteinnehavarnas skyldighet att verkställa de fungerande metoderna för den intern kontrollen och riskhanteringen inom sina ansvarsområden.

Arbetsgruppen för intern kontroll och riskhantering har enligt motiveringarna till kommunallagen berett de uppdaterade grunderna för intern kontroll och riskhantering som föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.

Bilaga 1Grunderna för intern kontroll och riskhantering inom Åbo stad och stadskoncernen

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna grunderna för intern kontroll och riskhantering inom Åbo stad och stadskoncernen i bilaga 1.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 28

Bilaga 1Grunderna för intern kontroll och riskhantering inom Åbo stad och stadskoncernen

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna grunderna för intern kontroll och riskhantering inom Åbo stad och stadskoncernen i bilaga 1.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 28
Bilaga 1:Turun kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet / Grunderna för intern kontroll och riskhantering inom Åbo stad och stadskoncernen