Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen5307.02.20229
Stadsfullmäktige2014.02.20223

476-2022 (00 01 02)

Godkännande av stadsstrategin

Sammandrag:

Enligt kommunallagen ska kommunen ha en kommunstrategi. Föreslås att stadsfullmäktige godkänner Åbo stadsstrategi som förberetts på bred basis. Därtill föreslås att stadsfullmäktige godkänner förteckningen över de strategiska styrdokumenten.

Ssn § 53

Stadsdirektör Minna Arve 2.2.2022:

Enligt 37 § i kommunallagen ska kommunen ha en kommunstrategi, i vilken fullmäktige beslutar om de långsiktiga målen för kommunens verksamhet och ekonomi. Kommunstrategin ses över åtminstone en gång under fullmäktigeperioden. Åbos strategi har reviderats senast under den föregående fullmäktigeperioden 2018 (16.4.2018 § 72). Enligt 36 § i förvaltningsstadgan ska borgmästaren presentera stadsstrategin.

Under denna fullmäktigeperiod övergick Åbo till borgmästarmodellen. Samtidigt uppdaterades stadens styrmodell. Stadens långsiktiga mål fastställs i stadsstrategin. Genomförandet av strategin styrs av borgmästarprogrammet som man kommer överens om varje fullmäktigeperiod och stadens styrdokument. De centrala målen genomförs med hjälp av stadens spetsprojekt. De kortsiktiga målen för verksamheten ingår i de verksamhets- och serviceplaner som man årligen kommer överens om.

Bild 1: Stadens styrmodell

Den nya stadsstrategin leder Åbo in på 2030-talet. Där anges vilka som är stadens mål och hur Åbo ser ut under nästa årtionde. I strategin ingår åtta tyngdpunkter: smidig vardag, hållbar tillväxt, välfärd, livskraft, natur och klimat, utbildning, kultur och internationalism. För varje tyngdpunkt har det fastställts egna mål och mätare. Hur målen har uppfyllts bedöms och följs upp årligen i samband med rapporteringen av verksamheten och ekonomin.

Innehållet i strategin har bearbetats på bred basis. I en verkstad som ordnades i samband med fullmäktiges seminarium fastställdes utgångspunkterna för innehållet i strategin. I samband med beredningen har staden bett stadsborna, företagen, sammanslutningarna, stadens anställda och Åbos grannkommuner komma med synpunkter på framtidens riktlinjer. I början av 2022 har innehållet preciserats tillsammans med borgmästarna och fullmäktigegrupperna.

Strategin har för första gången genomgått en förhandsbedömning av effekterna av kommunala beslut (EVA). EVA är ett sätt att i förväg bedöma hur ett beslut som är under beredning skulle påverka olika människogrupper. I förhandsbedömningen deltog stadsbor och sakkunniga inom Åbo stad. Utifrån förhandsbedömningen kan sammanfattningsvis konstateras att strategin i regel har positiva effekter.  

Det föreslås att stadsfullmäktige förutom stadsstrategin godkänner förteckningen över stadens strategiska styrdokument. För varje styrdokument har separat fastställts ett organ som godkänner dokumentet.

Bilaga 1Stadsstrategin

Bilaga 2Förteckning över stadens strategiska styrdokument

Tilläggsmaterial 1Sammandrag av förhandsbedömningen (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar

att stadsstrategin i bilaga 1 godkänns och

att förteckningen över stadens strategiska styrdokument i bilaga 2 godkänns.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 20

Bilaga 1Stadsstrategin

Bilaga 2Förteckning över stadens strategiska styrdokument

Tilläggsmaterial 1Sammandrag av förhandsbedömningen (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar

att stadsstrategin i bilaga 1 godkänns och

att förteckningen över stadens strategiska styrdokument i bilaga 2 godkänns.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Borgmästare Minna Arve höll ett inledningsanförande om ärendet vid sammanträdet.


Bilagor:

Sfm § 20
Bilaga 1:Kaupunkistrategia / Stadsstrategin
Bilaga 2:Kaupungin strategisten ohjausasiakirjojen luettelo / Förteckning över stadens strategiska styrdokument