Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen45805.10.20219
Stadsfullmäktige25915.11.20215

4802-2020 (00 01 01, 01 01 00)

Ändring av förvaltningsstadgan

Sammandrag: -

Ssn § 458

Ledande stadsjurist Laura Klami 29.9.2021:

Åbo stadsfullmäktige godkände 17.5.2021 § 103 förvaltningsstadgan enligt det nya besluts- och ledningssystemet som ska iakttas från och med 1.6.2021, samt förvaltningsstadgan enligt borgmästarmodellen som trädde i kraft 1.8.2021.

Fullmäktige beslutade 23.8.2021 § 179 om ändringar i punkterna 5 § och 9 § förvaltningsstadgan som gäller stadsstyrelsens koncernsektion och svenska sektion vid nämnden för fostran och undervisning.

Vissa ändringar krävs i förvaltningsstadgan bland annat på grund av att punkterna gällande avtalshantering och informationshantering måste ändras så att de överensstämmer med 90 § i kommunallagen som trädde i kraft 26.5.2021. I enlighet med ikraftträdelsebestämmelsen ska kommunens förvaltningsstadga ändras så att den överensstämmer med 90 § i kommunallagen före slutet av 2021. Samtidigt har vissa andra nödvändiga ändringar och preciseringar setts över enligt följande:

Det finska namnet på servicehelheten för fritid, vapaa-aika palvelukokonaisuus, ändras till vapaa-ajan palvelukokonaisuus.

Enligt 16 § som gäller social- och hälsovårdsnämnden sköter social- och hälsovårdsnämnden de uppgifter som enligt lagar och förordningar ska skötas av social- och hälsovårdsnämnden. Till denna punkt läggs till: ”bortsett från den specialiserade sjukvårdens tjänster som överförts till Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.”

I 41 § Kanslichefens befogenheter i ärenden som anknyter till ledning har satsen kanslichefen svarar för ordnandet av avtalshanteringen flyttats från punkt 7 till 74 § och satsen kanslichefen ger närmare anvisningar om avtalshanteringen lagts till.

I 47 § som gäller servicehelheten för välfärden, tjänsteinnehavarnas särskilda befogenheter, läggs följande till i slutet: Produktionsdirektören beslutar om avgifter som tas ut av klienter och befrielse från avgift på basis av lagen och förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården och för sin del framlägger förslag för pensionsanstalter och motsvarande om utbetalning av pensioner och andra förmåner till social- och hälsovårdsnämnden för att användas för vård av och omsorg om klienterna, om inte något annat bestäms i förvaltningsstadgan.

I 56 § Befogenheter för den finska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning läggs till en anteckning om morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen. För den svenska sektionens del behövs inte motsvarande anteckning, eftersom det i 57 § hänvisas till den finska sektionens befogenheter.

I 69 § Upphandling och ingående av andra ekonomiska förbindelser läggs till en anteckning om regionala upphandlingar. Efter detta lyder punkten enligt följande: Kanslichefen beslutar om gemensamma upphandlingar inklusive regionala upphandlingar och ramarrangemang som gäller dem samt fastställer på ett sätt som är bindande för dem som är berättigade att upphandla och göra beställningar de upphandlingsplatser, där de som är berättigade att upphandla och göra beställningar får upphandla.

I kapitel 14 läggs till avtalshantering för att kapitlet ska överensstämma med punkt f i 90 § i kommunallagen.  Efter ändringen lyder 74 § enligt följande: Stadens funktioner ska ordnas och ledningsuppgifterna skötas så, att den interna kontrollen, riskhanteringen och avtalshanteringen är tillräckliga på alla nivåer och i alla funktioner inom organisationen. Till paragrafen läggs till anteckningen som tidigare fanns i 41 § om att kanslichefen svarar för ordnandet av stadens avtalshantering och ger närmare anvisningar om avtalshanteringen.

I 107 § Informationshanteringsenhetens uppgifter läggs till att ärendehanteringschefen dessutom svarar för utarbetandet och uppdateringen av beskrivningen av handlingsoffentligheten.

180 § Tjänsteinnehavares sammanträdesarvoden ändras så att villkoret för betalningen av sammanträdesarvode enligt 172 § 1 moment 3 punkt i förvaltningsstadgan till en tjänsteinnehavare eller en arbetstagare är att sammanträdet varar minst en halv timme utanför tjänsteinnehavarens eller arbetstagarens ordinarie arbetstid eller att sammanträdet börjar minst två timmar efter att den ordinarie arbetstiden tagit slut.

Förutom ovannämnda ändringar kommer det att göras nya ändringar som träder i kraft 1.1.2022. Avsikten är att dessa ändringar föreläggs separat för beslut, eftersom man ännu inte känner till det exakta innehållet i anteckningarna som behöver göras i förvaltningsstadgan.

Bilaga 1Förvaltningsstadgan

Tilläggsmaterial 1Förvaltningsstadgan i vilken ändringarna har märkts ut (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna förvaltningsstadgan i bilaga 1.

Ändringarna i förvaltningsstadgan träder i kraft omedelbart.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 259

Bilaga 1Förvaltningsstadgan

Tilläggsmaterial 1Förvaltningsstadgan i vilken ändringarna har märkts ut (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna förvaltningsstadgan i bilaga 1.

Ändringarna i förvaltningsstadgan träder i kraft omedelbart.

BeslutStadsfullmäktige beslutade godkänna stadsstyrelsens förslag med den ändringen att 47 § gällande produktionsdirektörens särskilda befogenheter ändrades enligt följande:

”Produktionsdirektören beslutar om avgifter som tas ut av klienter och befrielse från avgift på basis av lagen och förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården samt de grunder som social- och hälsovårdsnämnden fattat beslut om och för sin del framlägger förslag för pensionsanstalter och motsvarande om utbetalning av pensioner och andra förmåner till social- och hälsovårdsnämnden för att användas för vård av och omsorg om klienterna, om inte något annat bestäms i förvaltningsstadgan.”

Bilaga 2Förvaltningsstadga (sfm 15.11.2021 § 259)

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Beslut i ärendet fattades enhälligt på förslag av Arve understödd av Pätäri.


Bilagor:

Sfm § 259
Bilaga 1:Hallintosääntö / Förvaltningsstadgan
Bilaga 2:Hallintosääntö (kv 15.11.2021 § 259)