Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen42913.09.20219
Stadsfullmäktige22120.09.202110

10530-2020 (11.00, 11 03 00)

Rapportering av Åbo stads klimatplan 2020

Sammandrag:

Föreslås att stadsfullmäktige antecknar rapporten Åbo stads Klimatplan 2029 från 2020 för kännedom. Stadsfullmäktige beslutar om klimatplanen, följer upp hur den genomförs årligen och beslutar om uppdatering av planen varje fullmäktigeperiod. Genomförandet av och målen för klimatplanen har framskridit väl. Det mellanliggande målet för att halvera utsläppen av växthusgaser från 1990 års nivå fram till 2021 överskreds redan år 2020. Europeiska kommissionen valde Åbo till den bästa klimatstaden i Europa i kategorin medelstora städer år 2020. Även företag, sammanslutningar och medborgare har varit aktivt med om att skapa klimatgärningar och rena klimatlösningar. Även om det fortfarande finns krävande utmaningar är utvecklingen mot en klimatneutral stad 2029 på ett gott spår och det är också möjligt att uppnå etappmålen för 2025.

Ssn § 429

Klimatdirektör Risto Veivo 31.8.2021:

Åbo fullföljer Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader och därigenom möjliggöra ett hållbart liv tillsammans med medborgare, företag och sammanslutningar. Klimatplanen 2029 godkändes enhälligt i Åbo stadsfullmäktige 11.6.2018 § 142. Målet är ett klimatneutralt område före 2029 och ett klimatpositivt område från 2029 och framåt - dvs. nettoeffekten i området förändras så att att staden kyler ned klimatet i stället för att värma upp det. Vid sidan av utsläppsminskningen krävs ökning av kolsänkor och överproduktion av förnybar energi i förhållande till områdets egen konsumtion samt stärkande av den cirkulära ekonomin. Samtidigt förbereder vi oss för de risker och konsekvenser som klimatförändringen medför på ett så heltäckande sätt som möjligt.

Klimatplanen styr stadskoncernens åtgärder på ett bindande sätt och engagerar det omgivande samhället i klimatåtgärder. Fullmäktige följer upp genomförandet av klimatplanen genom att årligen behandla klimatrapporten. Om genomförandet av planen rapporteras också till stadsstyrelsen och/eller dess sektion åtminstone två gånger om året. Klimatplanen följer Europeiska unionens gemensamma modell (EU SECAP, Sustainable Energy and Climate Action Plan) och den innehåller klimatpolitikens åtgärder och mål för 2021, 2025 och 2029. Den gemensamma europeiska arbetsmodellen används av drygt 10.000 städer och områden vars klimatarbete genererar ett enhetligt rapporterings- och informationsmaterial. Om genomförandet av klimatplanen rapporteras också till Europeiska kommissionen enligt den gemensamma arbetsmodellen. Utvärderingsarbetet för EU-rapportering och uppdateringen av klimatplanen (SsnUtv) för varje fullmäktigeperiod pågår för tillfället och färdigställs för behandling i fullmäktige senast 30.4.2022.

Målen för klimatplanen har framskridit väl under 2020. Det mellanliggande målet för att halvera utsläppen från 1990 års nivå fram till 2021 uppnåddes och överskreds redan 2020. Enligt det normerade beräkningssättet som mer exakt beskriver effekterna av de åtgärder som genomförts var den totala utsläppsminskningen över 51 procent och utsläppsminskningen per invånare var över 60 procent jämfört med 1990 års nivå. Enligt det förenklade beräkningssättet var utsläppsminskningen ännu större (över 55 och över 63 procent). Siffrorna bygger på beräkningen som gjorts utifrån 2020 års förhandsuppgifter.

Den kvantitativt sett största utsläppsminskningen har vi alltså redan nått i Åbo, men trots detta har vi minst lika utmanande arbete på gång och framför oss.  Även om den största utsläppsminskningen har uppnåtts inom energi, särskilt inom fjärrvärme så har även utsläppsminskningen i vägtrafiken minskat med nästan 30 procent från 1990 års nivå och minskningstakten ser ut att bli snabbare. Även inom andra sektorer har vi gått framåt. Förutom stadskoncernens lyckade klimatåtgärder beror de minskade utsläppen på samarbetspartnernas och medborgarnas klimatgärningar men även på de ändringar i omvärlden som bidrar till kolsnålhet samt de styrande och påskyndande åtgärder som åstadkommits av staten och Europeiska unionen. 

År 2020 fick Åbo stads klimatarbete också ett exceptionellt anseende då Europeiska kommissionen utsåg Åbo till den bästa medelstora klimatstaden bland dryg 10 000 städer och regioner som använder den gemensamma arbetsmodellen. Världen behöver fungerande klimatlösningar och Åbo är en föregångare inom klimatarbetet i Finland och internationellt sett. Vi har nätverkat och haft en stark internationell synlighet och vi har blivit kända som en av världens ledande klimatstäder.

Klimatrapporten 2020 följer inte upp alla mål i klimatplanen detaljerat utan fokuserar på helhetsbilden och granskningen av de mest betydande effekterna. I rapporten tas upp den faktiska utsläppsutvecklingen, framgångar och utvecklingsobjekt i klimatarbetet när det gäller att dämpa och förbereda sig för klimatförändringen. Samtidigt granskar vi också mer omfattande effekter av klimatarbetet samt lärdomar och respons som vi frått från forsknings- och utvecklingsprojekt. Klimatrapporten 2020 som nu är den tredje i ordningen föreläggs stadsfullmäktige årligen.

Tilläggsmaterial 1Åbo stads klimatrapport 2020 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar Åbo stads klimatrapport 2020 med bilagor för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 221

Tilläggsmaterial 1Åbo stads klimatrapport 2020 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar Åbo stads klimatrapport 2020 med bilagor för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 157 § i förvaltningsstadgan om den kläm som Ratilainen understödd av Janina Andersson lämnade under diskussionen.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagd kläm

Ratilainen understödd av Janina Andersson lämnade följande kläm:

”Som en del av genomförandet av borgmästarprogrammet utarbetas en åtgärdslista över klimatåtgärder som gör det möjligt att fortsätta på det spår som målet för klimatneutralitet förutsätter.”