Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden9706.04.20217
Stadsmiljönämnden11013.04.20213
Stadsstyrelsen21303.05.202112
Stadsfullmäktige10617.05.202112

5317-2017 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring och ändring av tomtindelning; Smedsgatan 1, (III) 3:e stadsdelen (adr. Smedsgatan 1 och Sirkkalagatan 37) (21/2017)

Sammandrag:

Kvarteret anvisas som kvartersområde för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader där också servicebostäder, ett daghem, servicelokaler, samlingslokaler och undervisningslokaler får placeras. I kvarteret skyddas två skolbyggnader som tagits ur bruk samt byggnaderna som används av Familjehuset Heideken. I kvarteret blir det möjligt att uppföra nybyggnader med 3-8 våningar, sammanlagt 16 050 v-m². Nybyggnaderna i kvarteret beräknas inrymma nya flervåningshus för ca 500 boende. Mellan Samppalinnaberget och Idrottsparken blir de möjligt att bygga en gångbro. Genomförandet av planen medför inga infrastrukturkostnader annars än eventuellt i samband med genomförandet av bron. Det fattas ett separat beslut om ett kostnadsförslag för bron.

Smn § 97

Stadsmiljösektorn, planläggning, planläggningsarkitekt Katja Tyni-Kylliö 25.3.2021:

För stadsdel III har utarbetats ett förslag till detaljplaneändring för Smedsgatan 1 (21/2017), daterat 20.10.2020 och ändrat 23.3.2021 med anledning av utlåtanden.

Områdets areal är cirka 1,8 hektar.

Nuläget och plansituationen beskrivs i punkt 3, Lähtökohdat (Utgångspunkter) i planbeskrivningen.

Beskrivning av detaljplanen

Tomterna i kvarteret anvisas som kvartersområde för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader där också servicebostäder, ett daghem, servicelokaler, samlingslokaler och undervisningslokaler får placeras. Den del av parkområdet som använts som parkeringsområde i ändan av Smedsgatan fogas till kvartersområdet så att det enligt tomtindelningen bildas tomt 9.

Planeringslösningen för tomten som tagits ur yrkeshögskolans bruk grundar sig på den fortsatta utvecklingen av den plan som utsågs till vinnare av tävlingen om utvecklingspartnerskap. I planförslaget anges de byggnader som ska skyddas, placering av och antal nybyggnader och disposition av byggnadsmassorna. Av de befintliga byggnaderna skyddas byggnaderna vid Smedsgatan och Sirkkalagatan enligt det minimikrav som fastställts av Museicentralen i tävlingsskedet. Byggnadernas arkitektoniska och kulturhistoriska särdrag ska bevaras. Eventuella balkonger ska ha ett lätt utseende, vara anpassade till byggnadens särdrag och bevara byggnadens tydliga grundkaraktär. Den sammanlagda byggnadsrätten för dessa byggnader beräknas uppgå till 9000 v-m2.

Nybyggandet på tomt 9 genomförs som punkthus bestående av 4-8 våningar och byggnadsdelarna med två våningar förbinder tre byggander med åtta våningar med varandra.  På så sätt öppnar sig innergården mot parken, medan nybyggnaderna bildar en skyddande mur med varierande höjd längs Jungfrustigen. Nybyggandet beaktar höjden på de byggnader som ska skyddas i närheten och respekterar den dominerande ställning som Luolavuoren koulus skolbyggnad har på Samppalinnabergets vyer. Nybyggandet anvisas en byggrätt på 14750 v-m². Utöver detta får man under gårdsdäcket bygga underjordiska utrymmen i två våningar för parkering, lagring, skyddsrum, tekniska utrymmen e.dyl.  I nybyggnaden invid parken vid Smedsgatan och den skyddade byggnaden vid Sirkkalagatan anvisas affärs- och/eller kontorslokaler som utgör en bestämd andel av markplanet. Antalet bostäder i nybyggnaderna på tomten uppskattas till cirka 170 och antalet boende till cirka 480. Dessutom är det möjligt att bygga bostäder i de skyddade byggnaderna.

Byggnaderna som används av Familjehuset Heideken skyddas och tomten anvisas en byggnadsyta för en nybyggnad med tre våningar som uppgår till 1300 v-m2. Den sammanlagda byggrätten för de skyddade byggnaderna beräknas uppgå till 2070 v-m2. Heidekens huvudbyggnad betecknas som en arkitektoniskt, stadsbildmässigt och historiskt mycket värdefull byggnad och inomhus skyddas trapphusen, den ursprungliga rumsindelningen samt den ursprungliga fasta inredningen, materialen och ytbehandlingen inne i lokalerna av offentlig karaktär. I källarvåningen och på vinden får man bygga lokaler som motsvarar det huvudsakliga användningsändamålet, men takfönster tillåts endast mot innergården. Trähuset vid Smedsgatan betecknas som en historiskt och stadsbildmässigt värdefull byggnad och den ursprungliga fasta inredningen i byggnaden bevaras. Om nybyggnaden genomförs som stadssmåhus (townhouse) beräknas byggnaden inrymma fyra bostäder. Dessutom är det möjligt att ändra de skyddade byggnadernas användningsändamål till bostadsbruk.

Bilplatser ska ordnas 1 bp/120 v-m². Bilplatserna ska placeras i det underjordiska utrymmet under gårdsdäcket eller i byggnadernas våningar som öppnar sig mot det. Ansvaret för att ordna bilplatser tillfaller de byggnader som används av Familjehuset Heideken förutsatt att byggnaderna ändras till bostadsbruk. Enligt detaljplanen placeras snedparkeringsplatserna vid Smedsgatan helt i gatuområdet. På så sätt kan man trygga att antalet parkeringsplatser förblir så gott som oförändrat i framtiden.

Miljöns grönska tryggas med grönfaktorn, grönfaktorn för området ska vara minst 0,8. Med hjälp av grönfaktorn hanteras också fördröjningen av dagvatten.

Dessutom möjliggörs byggande av en gång- och cykelbro mellan Samppalinnaberget och Idrottsparken.

I planbeskrivningen finns en noggrannare beskrivning av detaljplanen samt de konsekvenser som genomförandet av detaljplanen medför.

Planläggningsskeden

Detaljplaneändringen utarbetas på initiativ av Åbo stad. Tomten som använts av Åbo yrkeshögskola har varit i stadens ägo fram till 23.12.2020. Åbo stadsstyrelse fattade ett principbeslut om beredningen av campusprojektet år 2011. Syftet med projektet var att koncentrera yrkeshögskolans funktioner till Kuppis. Stadsfullmäktige beslutade 1.6.2015 att Turun ammattikorkeakoulu Oy berättigas att avstå från hyrningen av lokalerna vid Smedsgatan 1 och att fastigheten säljs.

Stadsmiljönämnden godkände målen gällande tomt 8 och antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 23.5.2017 § 176. Dessutom beslutade nämnden att man i samband med detaljplanen utreder möjligheten att bygga en gång- och cykelbro mellan Idrottsparken och Samppalinnaberget.

Ett meddelande om anhängiggörandet och programmet för deltagande och bedömning skickades per brev till parterna 24.5.2017. I planläggningsöversikterna för 2018–2020 tillkännagavs att planen har anhängiggjorts och är anhängig.

Ett inledande möte för myndigheterna hölls 20.6.2017.

Gällande tomten som tagits ur yrkeshögskolans bruk ordnades 4.6.2018 - 26.8.2019 en konkurrenspräglad dialog i två skeden där man sökte en utvecklingspartner/flera utvecklingspartner för att utveckla Smedsgatan 1. Målet var att hitta en ny ägare/nya ägare för tävlingsområdet med byggnader samt en innovativ plan som möjligör en nyanvändning av de befintliga byggnaderna samt eventuellt ersättande byggande.

Efter tävlingen uppdaterades programmet för deltagande och bedömning och för uppdatering av detaljplanen kompletterades planeringsområdet med en tomt som används av Familjehuset Heideken samt anslutande gatuområden. Det uppdaterade programmet för deltagande och bedömning skickades per post till parterna 4.12.2019.

Det har lämnats in sammanlagt 10 skriftliga åsikter i samband med programmet för deltagande.

Stadsmiljönämnden godkände utkastet 11.8.2020 § 260. Dessutom förutsatte nämnden att man inkluderar en grönfaktor i förslagsskedet och undersöker möjligheten att placera växttak särskilt på byggnader med två våningar.

Förslaget till detaljplaneändring (daterat 20.10.2020) var ute på remiss 2.11 - 2.12.2020 och framlagt 2.11 - 1.12.2020. Mot förslaget inlämnades inga anmärkningar.

Ett sammandrag av åsikter, anmärkningar och utlåtanden med svar tas upp i rapporten om växelverkan. Med anledning av räddningsverkets utlåtande kompletterades plankartan så att gårdsdäcket ska klara av att bära tyngden av ett tungt räddningsfordon.

Arkeologisk utredning som förutsätter Museicentralens utlåtande

Åbo museicentral förutsatte i sitt 9.12.2021 daterade utlåtande att det ska göras en arkeologisk utredning i planändringsområdet, eftersom det kunde finnas en fornlämning med namnet Samppalinna tullmur (1000039834) i området. Man utgick från möjligheten att en fornlämning kunde sträcka sig över det område som ska byggas och kunde förstöras vid genomförandet av planen.

Planläggningen beställde utredningen av Muuritutkimus Oy som gjorde sex provgropar eller provhugg på ort och ställe. Enligt utredningen har man inte påträffat en tullmur eller därtill hörande delar i det område som ska byggas. I en av groparna påträffades en enhetlig tegelmurbrukskonstruktion som forslats till platsen som rivningsavfall från annat håll.  En eventuell stenkonstruktion uppe på berget hade sannolikt uppstått i samband med brytningen av berget på 1960-talet. Således handlade det inte om en fornlämning. 

Åbo museicentral konstaterade i sitt utlåtande 8.2.2021 att den arkeologiska utredningen är tillräcklig och att det inte behövs någon sm-skyddsbeteckning i planen.

Övriga ändringar efter anslagstiden

Byggrätten för de byggnader som ska skyddas har lagts till på kartan så att byggandets omfattning ska kunna anges tillräckligt noggrant och entydigt. Ordalydelsen gällande gröneffektiviteten ändrades på grund av stadsstyrelsens beslut 8.2.2021 § 70.

Kvartersområdet minskades med markägarens samtycke så att snedparkeringen och trottoaren vid Smedsgatan placeras helt i gatuområdet. Breddandet av gatuområdet bevarar den nuvarande situationen och antalet gatuparkeringsplatser som är i allmänt bruk minskar inte.

Med anledning av markägarens kommentarer gjorde följande ändringar i planbeteckningarna och planbestämmelserna:

Ändringarna har beskrivits närmare i rapporten om växelverkan.

Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram på nytt med anledning av ovannämnda små ändringar.

Infrastrukturkostnader och planekonomi

Nybyggandet som detaljplaneändringen möjliggör förutsätter inte byggandet av nya gator eller annan infrastruktur. Den del av Samppalinnaparken som ändras till gatuområde är redan nu en gatuaktig förlängning av Smedsgatan. Det finns inte heller ändringsbehov för snedparkeringsplatserna och trottoaren som placeras helt i gatuområdet. För kostnaderna för flyttning av transformatorn på tomt 9 svarar tomtägaren.

Inom ramen för spetsprojektet Utvecklandet av centrumområdet ordnades tävlingen Tänd Åbo 19.8.2020–15.2.2021. Målet med tävlingen var att hitta partner som tillsammans med Åbo stad är beredda att satsa på utvecklingsarbetet och ta fram genomförbara konkreta förslag för att liva upp centrumområdet enligt centrumvisionen. Av de 12 vinnarna i tävlingen beslutade stadsstyrelsen 1.2.2021 § 33 välja bidraget ”Parkbron” som förbinder parkerna med varandra ovanför Jungfrustigen. Det innovativa i förslaget gällde kvalitativa element. Godkännandet av behovsutredningen och projektplanen föreläggs för beslutsfattande genom en separat process.

Följande skede

Förslaget till detaljplaneändring kan föreläggas stadsfullmäktige genast efter att stadsmiljönämnden har godkänt det, för förslaget har redan varit framlagt och det behövs inget markanvändningsavtal.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Smedsgatan 1

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Smedsgatan 1 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Smedsgatan 1 (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan (på finska)

Tilläggsmaterial 4Åsikter (på finska)

Tilläggsmaterial 5Utlåtanden om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 6Museicentralens utlåtande om den arkeologiska utredningen (8.2.2021) (på finska)

Utredningar och rapporter, Turun Teknillisen oppilaitoksen rakennushistoriaselvitys ja Arkeologinen koetutkimus, www.turku.fi/plansokning

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Smedsgatan 1, daterat 20.10.2020 och ändrat med anledning av utlåtanden 23.3.2021, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande ändring av tomtindelning: III-19.-9.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Ilvessalo understödd av Laukkanen.

Smn § 110

Bordlagt 6.4.2021

BeslutFörslaget godkändes.

Ssn § 213

Bilaga 1Karta Smedsgatan 1

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Smedsgatan 1 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Smedsgatan 1 (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 20.10.2020 daterade och 23.3.2021 med anledning av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Smedsgatan 1. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande ändring av tomtindelning: III-19.-9.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 106

Bilaga 1Karta Smedsgatan 1

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Smedsgatan 1 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Smedsgatan 1 (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 20.10.2020 daterade och 23.3.2021 med anledning av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Smedsgatan 1. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande ändring av tomtindelning: III-19.-9.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.


Bilagor:

Sfm § 106
Bilaga 1:Kartta Sepänkatu 1 / Karta Smedsgatan 1