Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen52330.11.202011
Stadsstyrelsen55207.12.202019
Stadsfullmäktige21614.12.20208

10829-2020 (10 03 02, 00 01 00)

Oxvägens daghem / Projektplan för ett nytt daghem som ersätter daghemmet på Kuratorstigen

Sammandrag: -

Ssn § 523

Lokalchef Minna Juselius och projektchef Tommy Gustafsson 12.11.2020:

Det har upprättats en projektplan för att ta fram en ersättande lokallösning för daghemmet på Kuratorstigen i samarbete med bildningssektorn, stadsmiljösektorn och lokaltjänsterna inom koncernförvaltningen.

I budgeten som godkänts av stadsfullmäktige 16.11.2020 § 188 ingår följande anteckning för bildningssektorns del:

”Lokalinvesteringarna inom bildningssektorn, såsom daghem, ska genomföras så att de ingår i stadens eller koncernens balansräkning om det inte finns särskilda grunder att komma till en annan lösning.”

Eftersom projektplanen för ett nytt daghem som ersätter daghemmet på Kuratorstigen grundar sig på en behovsutredning som stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion godkänt redan 22.10.2018 så föreligger det särskilda grunder för att genomföra projektet som hyresprojekt enligt den budgetanteckning som stadsfullmäktige godkänt 16.11.2020.

Projektplanens innehåll och dimensioneringsgrund

Projektplanen för ett nytt daghem som ersätter daghemmet på Kuratorstigen och genomförs som hyresprojekt grundar sig på en behovsutredning som stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion godkänt 22.10.2018 § 96.

Den nuvarande daghemsbyggnaden ägs av Studentbystiftelsen i Åbo och den kommer att rivas i och med att ett nytt bostadskvartersprojekt Kylänkulma inleds. Studentbystiftelsens projekt omfattar inte daghemslokaler så att projektet konkurrensutsätts som hyresprojekt. Staden anvisar en tomt för daghemmet i Elinaparken där planändringen pågår.

Antalet svenskspråkiga barn samt behovet av dagvårdsplatser inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken har beräknats öka i Åbo. Dessutom visar befolkningsprognoserna för Studentbyn en liten ökning av antalet barn och därför kan man på goda grunder anta att det också flyttar fler barnfamiljer till området tack vare Studentbystiftelsens i Åbo (TYS) byggnadsprojekt.

Enligt projektplanen är daghemmet dimensionerat för sex grupper, dvs. för 126 barn. I och med detta daghemsprojekt får den svenskspråkiga småbarnspedagogiken 42 nya dagvårdsplatser. Målet med projektet är att genomföra ersättande lokaler som möter det ökade behovet och som bättre motsvarar den nuvarande verksamheten inom småbarnspedgogiken.

Nybyggnadens bruksarea är 1200 m², lägenhetsytan är ca 1490 m² och bruttoaren är ca 1800-1900 bm².

Kostnadseffekter

Målet för kostnadsförslaget är sammanlagt 5 126 000 euro. Byggkostnaderna beräknas uppgå till sammanlagt 4 632 000 € samt projektreserveringen beräknas uppgå till 494 000 €.

I och med projektet ökar personalkostnaderna, för daghemmets storlek ökar. Den nuvarande årskostnaden är 563 631 €; 4 grupper; 16 anställda. Årskostnaden för ett nytt daghem beräknas uppgå till 929 760 €; 6 grupper; 25 anställda. Jämfört med den nuvarande kostnaden är skillnaden +366 129 €/år.

Hyreseffekter

Hyresnivån för ett nytt daghem uppskattas vara ca 420 000 euro/år. Den slutgiltiga hyresnivån avgörs på basis av anbudsförfarande.

För bildningssektorns del ökar hyresnivån i och med projektet, för i nuläget är årshyran endast 50 533,08 €/år.

Tidtabell

Anbudsförfarande, planering och genomförande tar ca 2,5 år. Enligt den bedömning som tagits upp i projektplanen kan objektet tas i bruk tidigast år 2023.

Tidtabellen för projektet beror på tidtabellen för genomförandet av detaljplanen; beräknas vinna laga kraft våren 2021.

Utlåtanden som inlämnats

Lokaltjänsterna bad nämnden för fostran och undervisning och stadsmiljönämnden ge utlåtanden om projektplanen.

Nämnden för fostran och undervisning 7.10.2020 § 151

Nämnden för fostran och undervisning godkände för sin del projektplanen för det nya daghemmet och förbinder sig till de kostnader som projektet föranleder. I utlåtandet lyftes också fram att ”daghemmet har ett bra läge, förutsätts av servicebehovet och motsvarar daghemsprojekt som genomförts under den senaste tiden i fråga om kostnader.”

Stadsmiljönämnden 3.11.2020 § 374

Stadsmiljönämnden godkände för sin del projektplanen och konstaterade att ”tidtabellen för det nya daghemmet och den beräknade tidpunkten då planen vunnit laga kraft överensstämmer med varandra.”

Upphandlingsförfarande

För stadsfullmäktige föreslås att projektet genomförs som hyresprojekt. Vid godkännandet av projektplanen fastställer stadsfullmäktige ett takpris för projektet och ger befullmäktigande för att inleda anbudsförfarandet.   Lokalerna ska uppfylla de krav som tagits upp i projektplanen och anbudsbegäran. Staden anvisar en tomt för objektet och det upprättas ett arrendeavtal med den som genomför projektet. Upphandlingsdokumenten och utkastet till hyresavtal ska godkännas av stadsstyrelsen innan anbudsförfarandet inleds.

Takpriset på hyresprojektet ska fastställas till 420 000 euro per år (moms 0 procent.

Bilaga 1Oxvägens daghem / Projektplan med bilagor för ett nytt daghem som ersätter daghemmet på Kuratorstigen och genomförs som hyresprojekt

Tilläggsmaterial 1Utlåtande av nämnden för fostran och undervisning (på finska)

Tilläggsmaterial 2Utlåtande av stadsmiljönämnden (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

projektplanen för ersättande lokaler för daghemmet på Kuratorstigen i bilaga 1 godkänns,

projektet genomförs som hyresprojekt,

objektets takhyra enligt projektplanen fastställs till högst 420 000 euro/år (moms 0 procent) och

upphandlingsdokumenten och jämförelsegrunderna för anbud föreläggs stadsstyrelsen för godkännande innan anbudsförfarandet inleds.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Sundqvist.

Lokalchef Minna Juselius deltog i sammanträdet via distansförbindelse för att redogöra för ärendet.

Ssn § 552

Bordlagt 30.11.2020 § 523

BeslutStadsstyrelsen beslutade att föreslå för stadsfullmäktige att projektplanen för ersättande lokaler för daghemmet på Kuratorstigen i bilaga 1 godkänns, att projektet genomförs så att det ingår i stadens egen eller i koncernens balansräkning och att det reserveras pengar för projektet i investeringsprogrammet.

Därtill konstaterar stadsstyrelsen att den fattar ett beslut om huruvida projektet ska genomföras så att det ingår i stadens egen eller i koncernens balansräkning på basis av en helhetsekonomisk utredning.

Beslut i ärendet fattades med rösterna 4–10.

Vid omröstning med namnupprop röstade Aaltonen, Azizi, Vierimaa och Ruohonen för föredragandens beslutsförslag.

För Elos ändringsförslag som understöddes av Vornanen och som blev stadsstyrelsens beslut röstade förutom dessa personer även Peltonen, Maaskola, Rinne, Lindfors, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist och Hassan.

Sfm § 216

Bilaga 1Oxvägens daghem / Projektplan med bilagor för ett nytt daghem som ersätter daghemmet på Kuratorstigen och genomförs som hyresprojekt

Tilläggsmaterial 1Utlåtande av nämnden för fostran och undervisning (på finska)

Tilläggsmaterial 2Utlåtande av stadsmiljönämnden (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

projektplanen för ersättande lokaler för daghemmet på Kuratorstigen i bilaga 1 godkänns, att projektet genomförs så att det ingår i stadens egen eller i koncernens balansräkning och att det reserveras pengar för projektet i investeringsprogrammet.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.


Bilagor:

Sfm § 216
Bilaga 1:Oxvägens daghem / Kuraattorinpolun päiväkodin korvaavan uuden päiväkodin uudisrakennusvuokrahankeen hankesuunnitelma liitteineen / Oxvägens daghem / Projektplan med bilagor för ett nytt daghem som ers