Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen41028.09.202012
Stadsstyrelsen41906.10.20204
Stadsfullmäktige17219.10.202014

5669-2020 (00 01 02)

Vi bygger upp en barnvänlig stad - Åbo stads välfärdsplan för barn och unga 2020-2023

Sammandrag:

Med hjälp av Åbo stads välfärdsplan för barn och unga 2020-2023 styrs, leds och utvecklas välfärdsarbetet för barn och unga i Åbo. Det handlar om såväl en strategisk handling som en plan som innehåller konkreta åtgärder och mål. Planen uppfyller kraven i barnskyddslagen, lagen om elev- och studerandevård och ungdomslagen. För stadsstyrelsen föreslås att den förelägger fullmäktige planen Vi bygger upp en barnvänlig stad - Åbo stads välfärdsplan för barn och unga 2020-2023 för godkännande. Planen har uppdaterats utifrån stadsstyrelsens remiss 25.5.2020. Planen beaktas vid planeringen av verksamheten och ekonomin.

Ssn § 410

Sektordirektör Minna Sartes, direktör för serviceområdet Sirpa Kuronen och utvecklingschef Maarit Luukkaa 15.9.2020:

Enligt statistiken och undersökningar mår merparten av barnen och ungdomarna i Åbo bra. Detta gäller dock inte alla. En del belastas av faktorer som äventyrar välfärden. Dessutom finns det områdesvisa skillnader i välfärden. Dessa frågor ska beaktas då tjänsterna riktas.

Med hjälp av Vi bygger upp en barnvänlig stad - Åbo stads välfärdsplan för barn och unga 2020–2023 styrs, leds och utvecklas välfärdsarbetet för barn, unga och familjer i Åbo. Det handlar om såväl en strategisk handling som en plan som innehåller konkreta åtgärder och mål. Planen innehåller en granskning av nuläget för barnens, de ungas och barnfamiljernas välfärd samt tjänsterna som de tillhandahålls, och åtgärder för utveckling och utökande av välfärden.

Vid beredningen av välfärdsplanen för barn och unga beaktades andra specialprogram och omfattande utvecklingsprojekt gällande åldersgruppen 0–29 år, såsom åtgärdsprogrammet för att förebygga utslagning och sysselsättningsförsöket.

Planen uppfyller kraven i barnskyddslagen, lagen om elev- och studerandevård och ungdomslagen. Enligt 12 § i barnskyddslagen ska planen godkännas i kommunfullmäktige och ses över minst en gång under fullmäktigeperioden. Planen ska beaktas när budgeten och ekonomiplanen utarbetas.

Planen genomförs och bedöms tillsammans med barn och unga i Åbo. Uppföljningen av planen kopplas till uppföljningen av stadens strategi och ekonomi. Mer omfattande rapporter om dess framskridande avläggs till stadsstyrelsen i mitten och i slutet av planperioden. Arbetsgruppen för barns och ungas välfärd som leds av styrgruppen för välfärd svarar för rapporteringen tillsammans med koncernförvaltningen. Sektorerna svarar för sin del för lämnandet av uppgifter som behövs för rapporteringen.

Planen har utarbetats av en förvaltningsövergripande arbetsgrupp för barns och ungas välfärd. Beredningsarbetet har samordnats av utvecklingschef Riku Laurila vid välfärdssektorn. Under beredningen uppmanades Åboborna att komma med kommentarer till planutkastet via tjänsten Din åsikt, och åtgärderna i utkastet uppdaterades utifrån invånarnas kommentarer.  Stadens styrgrupp för välfärd godkände planen 6.2.2020.

Stadsstyrelsen remitterade välfärdsplanen för barn och unga för ny beredning vid sitt sammanträde 25.5.2020. Efter det har planen uppdaterats på basis av ungdomsfullmäktiges utlåtande och genom att lyfta fram behoven och tjänsterna som riktas till barn med särskilda behov.

Planens utgångspunkt är ett barnvänligt och attraktivt Åbo med utgångspunkt i familjebildning och hur invånarna trivs i staden. Åbo tillämpar Finlands UNICEFs verksamhetsmodell En barnvänlig kommun. Främjandet av välfärden hos barn och unga förutsätter att tillräckliga resurser tryggas för lagstadgade bastjänster och barnskyddet. Genom att effektivisera tidigt ingripande i orosmoment och problem samt genom att göra servicekedjorna tydligare främjas välfärden och uppstår kostnadsbesparingar. För att barnen och ungdomarna ska må bra krävs insatser av alla vuxna, såväl föräldrarna som yrkesmänniskor. Åtgärderna som skrivits in i planen syftar till att stödja föräldraskap och välfärd hos alla barnfamiljer.

Tillhandahållandet av tjänsterna utgår från barnens, de ungas och familjernas individuella behov. Särskilt när det gäller dem som behöver särskilt stöd betonas ett tätt samarbete mellan olika aktörer. I planen finns flera åtgärder för att förstärka samarbetet.

Under planeringsperioden ska de främsta insatserna gälla utvecklingen av yrkesövergripande samarbete och avlägsnande av samarbetshinder såväl inom staden som med samarbetspartner. De identifierade utmaningarna kräver allt effektivare och verkningsfullare gemensamma verksamhetsmodeller. Lösningar behövs för att ingripa i mobbning, användning av rusmedel, skolfrånvaron, mentala problem och våld. Det är också nödvändigt att ingripa i nya fenomen såsom radikalisering och gängbildning.

Ungdomsfullmäktige konstaterar i sitt utlåtande 28.8.2020 att välfärdsplanen för barn och unga är mångsidig och går i rätt riktning (tilläggsmaterial 1, på finska). I utlåtandet lyfts fram behovet av resurser för att lösa de ungas ökade mentala problem och ensamhet samt en låg tröskel för anlitandet av tjänster.  I planen möts dessa utmaningar genom att föreslå utbildning i psykiskt stöd för de anställda, etablering av den psykiatriska sjukskötarverksamheten och utvidgande av motsvarande verksamhet också till årskurserna 1–6. Dessutom föreslås att en modell för förebyggande mentalvårdsarbete tas fram på stadsnivå. Resurserna för skolkuratorer och skolpsykologer planeras årligen inom ramen för budgeten. I stadens budget ska tillräckliga resurser beaktas för dessa uppgifter. Den pågående utvecklingen av familjecentralverksamheten och elevvården förstärker samarbetet och servicehandledningen mellan aktörer såsom ungdomsfullmäktige efterlyste.

Ungdomsfullmäktige anser att det är viktigt att stödja de ungas röstningsaktivitet och föreslår att röstningslokaler placeras i skollokaler.Under valdagarna har största delen av röstningslokalerna funnits i skolor, allaktivitetshus och ungdomsgårdar. Välfärdsplanen för barn och unga har kompletterats med en ny åtgärd: ”De ungas demokratifostran förstärks genom att ordna en ungdomskampanj i samband med valen som uppmuntrar de unga till att använda sin rösträtt.” 

Ungdomsfullmäktige kommer att engageras i genomförandet av planen och företrädare för ungdomsfullmäktige ombes delta i bedömningen av planens framskridande.

Under våren och sommaren 2020 har såväl barnens och de ungas som hela stadens omvärld förändrats betydligt på grund av coronavirusepidemin. Antagligen kommer vi att känna av epidemins konsekvenser för människornas välfärd under en betydligt längre tid än själva epidemitiden. I denna förändrade situation är det allt viktigare att genomföra åtgärderna i planen. De föreslagna åtgärderna presenteras i sin helhet i bilaga 1.

Vi föreslår att stadsstyrelsen godkänner Vi bygger upp en barnvänlig stad - Åbo stads välfärdsplan för barn och unga 2020–2023. Stadsstyrelsen förelägger planen vidare för stadsfullmäktige för godkännande. Planen beaktas vid planeringen av verksamheten och ekonomin.

Bilaga 1Vi bygger upp en barnvänlig stad - Åbo stads välfärdsplan för barn och unga 2020–2023

Tilläggsmaterial 1Ungdomsfullmäktiges utlåtande (på finska)

Stadsstyrelsens förslag                 

Stadsfullmäktige godkänner Vi bygger upp en barnvänlig stad - Åbo stads välfärdsplan för barn och unga 2020–2023 i bilaga 1.         

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Ruohonen understödd av Sundqvist.

Ssn § 419

Bordlagt 28.9.2020 § 410

BeslutFörslaget godkändes med följande ändringar:

1) Följande mål läggs till:

En verksamhetsmodell skapas för familjer med barn med särskilda behov som stöder familjernas helhetsmässiga välbefinnande över organisationsgränserna.

Åtgärd: En verksamhetsmodell skapas i samarbete med barnskyddsorganisationerna i Egentliga Finland för familjer med barn med särskilda behov som stöder familjernas helhetsmässiga välbefinnande över organisationsgränserna.

Ansvarig instans: bildningssektorn, välfärdssektorn och fritidssektorn.

2) Den första åtgärdspunkten i mål 5 ändras enligt följande: ”Uppmuntras att skolresorna görs till fots och med cykel och uppmärksamhet fästs vid förhållandena för cykelåkning”.

3) Ur mål 10 stryks ordet små och till åtgärdspunkten ”Metoden Föra barnen på tal tas omfattande i bruk” som ingår i samma mål läggs till orden inom småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen.

Beslutet fattades enhälligt på förslag av föredragandens ändrade beslutsförslag.

Bilaga 2Vi bygger upp en barnvänlig stad - Åbo stads välfärdsplan för barn och unga 2020–2023 (Ssn 6.10.2020 § 419)

Sfm § 172

Bilaga 1Vi bygger upp en barnvänlig stad - Åbo stads välfärdsplan för barn och unga 2020–2023 (ssn 6.10.2020 § 419)

Tilläggsmaterial 1Ungdomsfullmäktiges utlåtande (på finska)

Stadsstyrelsens förslag                 

Stadsfullmäktige godkänner Vi bygger upp en barnvänlig stad - Åbo stads välfärdsplan för barn och unga 2020–2023 i bilaga 1.         

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 151 § i förvaltningsstadgan om den kläm som Koivusalo understödd av Janina Andersson lämnade under diskussionen.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagd kläm

Koivusalo understödd av Janina Andersson lämnade följande kläm:

”Till stöd för välfärdsplanen inleder staden en barnkonsekvensbedömning av coronavirusepidemin och de ändringar som den inneburit för invånarnas vardag och tillgången till service.”


Bilagor:

Sfm § 172
Bilaga 1:Lapsiystävällistä kaupunkia rakentamassa - Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2020-2023 / Vi bygger upp en barnvänlig stad - Åbo stads välfärdsplan för barn oc