Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden23616.06.20208
Stadsstyrelsen42606.10.202011
Stadsfullmäktige17019.10.202012

7178-2016 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring och tomtindelning/ändring av tomtindelning; Tenniscentret i Impivaara, Kaerla (adr. Kekkurivägen 6) (10/2017)

Sammandrag:

Med planändringen möjliggörs att tennis- och badmintonverksamheten utvidgas på den egna tomten och en ny parkeringsplats anvisas i närheten av tenniscentret. Den totala byggrätten på planområdet är 14 500 v-m², varav 5000 v-m² är ökning av byggrätten. Infrastrukturkostnaderna som genomförandet av planen medför uppskattas uppgå till ca 43.000 euro (moms 0 %), i vilka ingår en projektreserv på 15 %. Stadsfullmäktige föreslås godkänna kostnadskalkylen i samband med godkännandet av detaljplanen.

Smn § 236

Stadsmiljösektorn, planläggning, planläggningsarkitekt Salla Leino 8.6.2020:

Detaljplaneändringen utarbetas för stadsdelen Kaerla, tomt 3 i kvarter 59, Jukolavägen, Kekkurivägen och Impivaara parkeringsområde.

Nuläget och plansituationen beskrivs i punkt 3, Lähtökohdat (Utgångspunkter) i planbeskrivningen.

Ändringen av detaljplan grundar sig på ett initiativ om att ändra detaljplanen som lämnats in av den privata markägaren. Den ansökandes syfte är att utveckla verksamheten och bevara verksamheten på området också i framtiden, bl.a. genom att göra utbudet av idrottsgrenar som kan utövas på området mer mångsidigt. Hallbyggnaden byggs ut på den egna tomten vid kanten av Jukolaparken på den nuvarande parkeringsplatsen. Kvartersområdet YU-1 utvidgas för att ordna parkering. På utvidgningsområdet ligger tre frontmannahus som  tillstånd till rivning beviljats för. I Kekkuriparken finns hassellundar som är skyddade och det har beaktats. Kvartersområdets byggrätt ökar med 5000 v-m2 och den nya byggrätten är 14 500 v-m2.

Beskrivning av detaljplaneändringen

Tenniscentrets byggnadsyta utvidgas på den egna tomten till den nuvarande parkeringsplatsen och en ny parkeringsplats anvisas till området mellan tenniscentret och simhallen, där det ligger tre småhus. De skyddade hassellundarna begränsas i sin helhet till utanför parkeringsområdet. All körtrafik till tenniscentret centreras till korsningsområdet mellan Kekkurivägen och Jukolavägen.

I planen beaktas den i naturskyddslagen skyddade hassellunden och förutsättningarna för dess växande tryggas.

Planläggningsskeden

Detaljplaneändringen grundar sig på ett initiativ till detaljplaneändring daterat 20.6.2016.

Ett meddelande om anhängiggörandet av detaljplaneändringen skickades per brev till parterna (innehöll program för deltagande och bedömning daterat 2.5.2018) och om detta har kungjorts i planläggningsöversikten 2017. Planändringsområdet har under planläggningsprocessen utvidgats två gånger och planprocessen har ändrats så att den sker enligt nuvarande praxis, i vilken fasen för utlåtandebegäran för planförslaget har kombinerats med att planen läggs fram offentligt.

Stadsmiljönämnden godkände målen för planen och antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 8.5.2018 § 209.

Beträffande programmet för deltagande och bedömning lämnades 11 åsikter in.

Stadsmiljönämnden godkände planutkastet 22.10.2019 § 404.

Utifrån utkastet bereddes ett förslag till detaljplan som skickades på remiss samtidigt som det framlades offentligt 27.4–26.5.2020.

Sammanlagt fyra utlåtanden lämnades in. Egentliga Finlands regionala räddningsverket påpekade att i planen borde beaktas på räddningsverket vid ett släcknings- och räddningsuppdrag har tillgång att köra fram till närheten av tenniscentret. Genomförandet av räddningsvägen ska beaktas i planeringen av parkeringsplatserna på området p-1 och i körförbindelsen på tenniscentrets webbplats. På räddningsvägen ska det finnas tillräckligt med handlingsplatser för räddningsverket och platsen för service- och räddningsrutten är ungefärlig:

Svaret från planläggningen:

Räddningsvägarnas platser och handlingsplatsernas tillräcklighet samt placeringen ska anvisas närmare i planen för parken. Genomförandet av räddningsvägarna i planeringen av parkeringsplatserna löses i bygglovsfasen.

NTM-centralen ger inte ett utlåtande gällande beredningen av planen för tenniscentret i Impivaara men konstaterar att för hassellundarnas del har skyddsbehoven beaktats. Ärendet har redan tidigare behandlats i samband med undantagstillståndet.

Åbo Vattenförsörjning Ab har inget att anmärka gällande förslaget till ändring av detaljplanen. Åbo Energi har inte heller något att anmärka.

Beträffande förslaget lämnades två anmärkningar in.

Takakirveen omakotiyhdistys anser att den stora och höga hallbyggnadens placering samt industrihallaktiga utseende är olämpligt vid kanten av den småhusbebyggelse som avgränsas av parken. Ett orosmoment är även en okontrollerbar spridning av hassellundarna såsom även hur dagvatten på parkeringsområdet ska hanteras för att hindra översvämningar. Trafikarrangemangen förbättras.

En invånare på Toukolagatan har konstaterat att hallen inte får byggas ut på parkens område. Räddningsvägen ska vara på tomten. Den person som gjort anmärkningen har gjort en modell av vyn från parken, där den yttre arkitekturen är varierande både till massa och material. Den nuvarande byggnaden anses likna en industribyggnad och anses vara olämplig som avgränsning till boendemiljön.

Svaret från planläggningen:

Kvartersområdet för byggnader som tjänar idrottsverksamhet har beaktats bl.a. på följande sätt: de bestående byggnadernas utseende har beaktats och därtill ska särskild uppmärksamhet fästas vid hur de anpassas till miljön.

I bestämmelserna för parkeringsområdet ska platserna ordnas i 10 platsers helheter som avgränsas från varandra med planteringar och grönremsor. På parkeringsplatserna ska användas beläggningsmaterial som släpper igenom vatten såsom t.ex. stenmjöl.

Miljöskyddsinspektören har konstaterat att hassellunden kräver vissa markförhållanden för att växa: den sprider sig inte till andra områden.

Kraven för räddningsfordonet och räddningsverksamhetens tryggas på tomten YU-1 i bygglovsfasen.

Anmärkningarna och utlåtandena med svar har beskrivits närmare i beskrivningen i punkt 4.7 Suunnitteluvaiheiden käsittelyt ja päätökset (ung. Behandlingar och beslut i planeringsfasen).

På basis av utlåtandena och anmärkningarna är det inte nödvändigt att göra några ändringar i förslaget till detaljplan.

Infrastrukturkostnader och planekonomi

Infrastrukturkostnaderna för genomförandet av planen har uppskattats bli ca 43.000 € (moms 0%), innehåller en projektreserv på 15 %. Stadsfullmäktige föreslås godkänna kostnadskalkylen i samband med godkännandet av detaljplanen.

Följande skede

Förslaget till detaljplan behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i stadsfullmäktige efter att markanvändningsavtalet mellan staden och den privata markägaren har undertecknats.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Tenniscentret i Impivaara

Tilläggsmaterial 1Beskrivning Tenniscentret i Impivaara (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Tenniscentret i Impivaara (på finska)

Tilläggsmaterial 3Fastställandet av gränserna för området med naturtypen hassellund 27.10.2006 (på finska)

Tilläggsmaterial 4Utlåtandena om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 5Anmärkning av invånare på Toukolagatan 18.5.2020 (på finska)

Tilläggsmaterial 6Anmärkning av Takakirveen Omakotityhdistys 17.5.2020 (på finska)

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring, daterat 16.4.2020 och ändrat 8.6.2020, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.  I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna i tomindelningen: 083 KAERLA 58.-2.

Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadskalkylen över infrastrukturkostnader på 43.000 euro (moms 0 %), som gäller för de allmänna områdena i planområdet Tenniscentret i Impivaara, och överlåter kostnadskalkylen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för godkännande i samband med behandlingen av ändring av detaljplanen för Tenniscentret i Impivaara.

BeslutFörslaget godkändes.

Ssn § 426

Stadssekreterare Pia Bergström 1.10.2020:

Förslaget till detaljplaneändring för ”Tenniscentret i Impivaara” har godkänts i stadsmiljönämnden 16.6.2020 § 236.

Markanvändningsavtalet för Tenniscentret i Impivaara har godkänts i stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion 31.8.2020 § 44 och markanvändningsavtalet mellan parterna har undertecknats 30.9.2020.

Bilaga 1Karta Tenniscentret i Impivaara

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Tenniscentret i Impivaara (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Tenniscentret i Impivaara (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 16.4.2020 daterade och 8.6.2020 ändrade förslaget till detaljplaneändring för ”Tenniscentret i Impivaara”.   I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna av tomtindelning: 083 KAERLA 58.-2.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 43.000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Tenniscentret i Impivaara.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 170

Bilaga 1Karta Tenniscentret i Impivaara

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Tenniscentret i Impivaara (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Tenniscentret i Impivaara (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 16.4.2020 daterade och 8.6.2020 ändrade förslaget till detaljplaneändring för ”Tenniscentret i Impivaara”.   I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna av tomtindelning: 083 KAERLA 58.-2.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 43.000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Tenniscentret i Impivaara.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 170
Bilaga 1:Kartta Impivaaran tenniskeskus / Karta Tenniscentret i Impivaara