Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden18526.05.20205
Stadsmiljönämnden19602.06.20203
Stadsstyrelsen32810.08.202012
Stadsfullmäktige12624.08.20209

3280-2017 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring; Oskarsgränd, Raunistula (adr. Tammerforsvägen, Genvägen och Folkskolegränden) (14/2017)

Sammandrag:

Genom detaljplaneändringen strävar man efter att förnya området till ett urbant område för flervåningshus, som till sin skala påminner om övriga objekt för flervåningshus. Planeringsområdets totala byggrätt är 28410 v-m² och detta motsvarar ca 550 nya invånare. Infrastrukturkostnaderna som genomförandet av planen medför uppskattas uppgå till ca 203 000 euro (moms 0 %). Stadsfullmäktige föreslås godkänna kostnadsberäkningen i samband med godkännandet av detaljplanen.

Smn § 185

Stadsmiljösektorn, planläggning, planläggningsarkitekt Jani Eteläkoski 13.5.2020:

Planläggningsenheten har utarbetat ett förslag till detaljplaneändring, daterat 18.11.2019 och ändrat 11.5.2020 med anledning av utlåtanden.

Nuläget och plansituationen beskrivs i punkt 3, Lähtökohdat (Utgångspunkter) i planbeskrivningen.

Beskrivning av detaljplaneändringen

Målet med detaljplaneändringen är att ändra områden med tomma fastigheter och fastigheter vars användningsgrad är låg samt delvis områden med småhusfastigheter som är i dåligt skick, till områden med huvudsakligen flervåningshus.

Planens bottenlösning utgörs av tre ungefär lika stora enheter som reserverats för byggande av flervåningshus. Enheterna avgränsas från varandra med ett kvartersområde som reserverats för parkering samt en liten park. På kanterna blir de existerande gatuområdena för Tammerforsvägen, Genvägen och Folkskolegränden.

Den planmässiga byggrätten stiger från den nuvarande byggrätten som omfattar flera olika användningssyften och uppgår till ca 11000 v-m², till byggrätt på 28410 v-m² som reserverats för huvudsakligen byggande av flervåningshus. Omfattningen av den ifrågavarande byggrätten kunde betyda ca 550 nya invånare.

Tomtindelningen uppgörs efter planen separat, eftersom det vid utarbetandet av detaljplanen inte ännu finns information om i hurdana enheter planen kommer att börja genomföras.

Planläggningsskeden

Detaljplaneändringen utarbetas på både stadens och den privata markägarens initiativ. Mellan dessa har ett samarbetsavtal uppgjorts som stadsstyrelsen godkänt (16.1.2017 § 17).

Stadsplanerings- och miljönämnden antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 28.11.2017 § 360.

Anhängiggörandet av planen har meddelats i planläggningsöversikterna från 2017 framåt. Anhängiggörandet meddelades till de delaktiga även per brev 19.1.2018, i samband med vilket projektets program för deltagande och bedömning även skickades ut.

Delaktiga ombads lämna in åsikter i den första fasen, före 26.2.2018. Sammanlagt nio åsikter lämnades in.

Stadsmiljönämnden godkände utkastet 28.5.2019 § 231. I samband med behandlingen av utkastet lämnades en invånaråsikt in.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 2.12.2019–16.1.2020. Samtidigt begärdes utlåtanden om planförslaget. Under tiden som planförslaget var framlagt lämnades en anmärkning in.

Anmärkningen ger inte anledning till ändringar i förslaget. Utlåtandena ändrar inget för andra delar, men på förslag av fastighetsbildningen kommer stadsdelgränsen som ligger på gatuområdet för Tammerforsvägen, att placeras där den nu ligger.

På grund av utlåtandet av Museicentralen har en utredning över bygghistorien för byggnaden för S:t Maries frivilliga brandkår. På grund av den utarbetade utredningen anser planläggningen att för den frivilliga brandkårens del är själva föreningen och dess verksamhet, inte alls den senaste byggnaden som föreningen verkat i, mer betydelsefull. Eftersom det därtill är möjligt att byggnaden med tillhörande underhållsförpliktelser kunde bli Åbo stads, har man ansett att det är bättre att möjliggöra dess ersättande med en ny struktur och att byggnaden inte föreslås bli skyddad i planen.

Schauman Arkitekter Ab som varit arkitektkonsulter i projektet, testade användbarheten för de i planen anvisade byggrätterna. På basis av testningen finjusterade planläggningen byggrätterna mellan de olika  enheterna på ett sådant sätt att den totala byggrätten inte ändrades.

Ändringarna är så små att de inte ger orsak att offentligt framlägga planförslaget på nytt.

Växelverkan med svar beskrivs mer noggrant i stycket 4.5 framåt i planbeskrivningen.

Infrastrukturkostnader och planekonomi

Kostnaderna för de allmänna områdena har beräknats enligt projektdelberäkningen och preciseras senare i samband med byggplaneringen. För tillfället uppgår de uppskattade infrastrukturkostnaderna för de allmänna områdena i planområdet till 203.000 euro (moms 0 %). Bedömningen täcker förbättringen av Folkskolegränden samt byggandet av Oskari Paasikivis park och Taavettis park inom planområdet. Kalkylen omfattar kostnaderna för byggande och planering samt andra beställarkostnader och en projektreservering om 15 % i enlighet med anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt. Kostnadskalkylen har upprättats enligt prisnivån 10/2019.

Inkomster från tomtförsäljningen och markanvändningsavgifter har uppskattats uppgå till ca 7.000.000 euro.

Följande skede

Förslaget till detaljplan behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i stadsfullmäktige efter att markanvändningsavtalet mellan staden och den privata markägaren har undertecknats.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Oskarsgränd

Tilläggsmaterial 1Beskrivning Oskarsgränd (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Oskarsgränd (på finska)

Tilläggsmaterial 3Åsikterna i samband med programmet för deltagande och bedömning och i utkastskedet (på finska)

Tilläggsmaterial 4Utlåtandena om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 5Anmärkningar om förslaget till detaljplan (på finska)

Utredningar och rapporter, www.turku.fi/sv/plansokning (s.k. ny plansökning)

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Oskarsgränd, daterat 18.11.2019 och ändrat på basis av utlåtanden 11.5.2020, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.

Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadskalkylen över infrastrukturkostnader på 203.000 euro (moms 0 %) för de allmänna områdena i planområdet Oskarsgränd och överlåter kostnadskalkylen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för godkännande i samband med behandlingen av detaljplanen för Oskarsgränd.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Sandelin understödd av Lähteenmäki.

Smn § 196

Bordlagt 26.5.2020 § 185

BeslutFörslaget godkändes med rösterna 11–2.

Beslut i ärendet fattades efter två omröstningar.

Vid den första omröstningen röstades mellan fortsatt behandling av ärendet och Sandelins förslag till återremiss understött av Lähteenmäki.

I omröstningen med namnupprop röstade Hellsten, Lintunen, Anttila, Helin, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro, Kontu, Manni och Ilvessalo för fortsatt behandling av ärendet.

För förslaget till återremiss röstade förutom Sandelin även Lähteenmäki som understödde henne.

Behandlingen av ärendet fortsatte med rösterna 11–2.

Vid den andra omröstningen röstades om föredragandens förslag och Sandelins förslag till förkastande understött av Lähteenmäki.

I omröstningen med namnupprop röstade Hellsten, Lintunen, Anttila, Helin, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro, Kontu, Manni och Ilvessalo för föredragandens förslag.

För förslaget till förkastande röstade förutom Sandelin även Lähteenmäki som understödde henne.

Föredragandens förslag blev beslut med rösterna 11–2.

Motiveringar till Sandelins förslag till återremiss:

”Byggrätten som föreslås i förslaget till detaljplaneändring ska halveras i den nya beredningen. Byggandet i området vid Folkskolegränden ska betydligt lättas upp (nuvarande tomt 7) och området ska anvisas mer park- och grönområden och de existerande träden ska bevaras. Ett eventuellt tyngre byggande begränsas till tomten där den rivna servicestationen stått (nuvarande tomt 8). Förslaget till detaljplan ska planeras med beaktande av det omgivande byggnadsbeståndet i Raunistula som består av småhus. Nämnden föreläggs åtminstone ett alternativ där det kulturhistoriskt värdefulla FBK-huset i S:t Marie skyddas.”

Motiveringar till Sandelins förslag till förkastande:

”Det föreslagna antalet nybyggnader är orimligt stort. Ett misslyckat förslag till detaljplan skulle bilda en olämplig helhet med slutna kvarter intill det gamla förortsområdet i Raunistula. Nybyggandet bör utföras på ett sätt som beaktar närmiljöns särdrag, och därför ska byggrätten som anvisas i planförslaget halveras.”

Ssn § 328

Stadssekreterare Pia Bergström 3.8.2020:

Förslaget till detaljplaneändring för "Oskarsgränd" har godkänts i stadsmiljönämnden 2.6.2020 § 196.

Markanvändningsavtalen har godkänts i stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion 8.6.2020 § 39 och markanvändningsavtalen (4 st.) mellan parterna har undertecknats 2.7.2020.

Bilaga 1Karta Oskarsgränd

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Oskarsgränd (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Oskarsgränd (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 18.11.2019 daterade och 11.5.2020 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Oskarsgränd.

Därtill beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 203.000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Oskarsgränd.

BeslutFörslaget godkändes.

Innan det egentliga beslutsfattandet röstades om remittering av ärendet för ny beredning.

Stadsstyrelsen beslutade fortsätta behandlingen av ärendet med rösterna 12–2.

Vid omröstning med namnupprop röstade Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa och Kattelus för en fortsatt behandling av ärendet.

För Lindfors remissförslag med följande innehåll röstade förutom honom även Rinne som understödde honom:

”Förslaget till detaljplaneändring remitteras för ny beredning.

Motiveringar:

Byggrätten som föreslås i förslaget till detaljplaneändring ska halveras i den nya beredningen. Byggandet i området vid Folkskolegränden ska betydligt lättas upp (nuvarande tomt 7) och området ska anvisas mer park- och grönområden och de existerande träden ska bevaras. Ett eventuellt tyngre byggande begränsas till tomten där den rivna servicestationen stått (nuvarande tomt 8). Förslaget till detaljplan ska planeras med beaktande av det omgivande byggnadsbeståndet i Raunistula som består av småhus. Nämnden föreläggs åtminstone ett alternativ där det kulturhistoriskt värdefulla FBK-huset i S:t Marie skyddas.”

Sfm § 126

Bilaga 1Karta Oskarsgränd

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Oskarsgränd (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Oskarsgränd (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 18.11.2019 daterade och 11.5.2020 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Oskarsgränd.

Därtill beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 203.000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Oskarsgränd.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade stadsfullmäktiges första vice ordförande Huovinen som skötte uppdraget som ordförande att han med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena till högst 5 minuter vid behandlingen av detta ärende.

Framlagt förslag till återremiss och dess behandling

Kossila lämnade understödd av Oksanen följande förslag till återremiss:

”Ärendet remitteras för ny beredning så att landskapsmuseets utlåtande beaktas i planeringen av detaljplanen och beredningen görs utifrån det.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Kossilas förslag till återremiss blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 13 fullmäktigeledamöter understödde Kossilas förslag till återremiss, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Framlagt förslag om förkastande och dess behandling

Sandelin föreslog understödd av Lähteenmäki att förslaget förkastas.

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sandelins förslag till förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 13 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag till förkastande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 1Omröstningsförteckningarna


Bilagor:

Sfm § 126
Bilaga 1:Kartta Oskarinkuja / Karta Oskarsgränd
Bilaga 2:Äänestyslistat