Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden10624.03.20202
Stadsmiljönämnden11507.04.20205
Stadsstyrelsen32910.08.202013
Stadsstyrelsen34317.08.20206
Stadsfullmäktige12524.08.20208

4683-2016 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring; Pukkila, Långbacka (adr. Pitkämäkigatan, Nådendals snabbväg, Vakka-Suomivägen) (19/2017)

Sammandrag:

I förslaget föreslås att det tidigare fabriksområdet på ca 15 hektar huvudsakligen ändras till ett bostadsområde. Våningstalet för de bostads-, affärs- och kontorsbyggnader som anvisats till området varierar mellan 4-8. Vid kanten av Nådendals snabbväg placeras även en byggnad med 16 våningar och två byggnader med 12 våningar. Av småindustrin i området krävs att verksamheten inte orsakar miljöstörningar. Planområdets nya totala byggrätt är ca 161900 v-m², av vilken den gamla massfabriken och hälsostationen, som ska skyddas, utgör ca 6480 v-m2. På området byggs ca 1700-2000 bostäder och i dem kommer att bo ca 2000-2500 invånare. Ca 300 arbetsplatser kommer att uppstå på området. Infrastrukturkostnaderna för genomförandet av planen uppskattas uppgå till 10,0 miljoner euro (moms 0 %). Stadsfullmäktige föreslås godkänna kostnadsberäkningen i samband med godkännandet av detaljplanen.

Smn § 106

Stadsmiljösektorn, planläggning, planläggningsarkitekt Christiane Eskolin 17.3.2020:

Planläggningen vid serviceområdet för stadsplanering och markegendom har tillsammans med Kaawa Oy/Sirpa Salmi utarbetat ett 30.1.2020 daterat och på grund av utlåtandena ändrat förslag till detaljplaneändring 17.3.2020.

Översiktsplanerna för uppgörandet av detaljplanen har gjorts av Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy / Kari Haroma och Esa Ristisuo.

Nuläget

Planområdet ligger ca 2,5 kilometer mot nordväst från Salutorget.

Områdets storlek är 15,0468 ha. Ca 5 % av området ägs av staden.

Nuläget och plansituationen beskrivs i punkt 3, Lähtökohdat (Utgångspunkter) i planbeskrivningen.

I planområdets sydvästra del reser sig Pukkilas före detta kakelfabriks byggnader, av vilka massfabriken är äldst och har över 100 år på nacken. På området finns nyare kontors- och förråds/produktionsbyggnader, som beviljats rivningstillstånd 5.9.2019. I planområdets sydöstra del ligger ett brant klippområde och ett i huvudsak obebyggt backområde, som gränsar till ett småhusområde invid Vakka-Suomivägen. Längs Nådendals snabbväg verkar ett 1999 grundat bolag som hyr ut små förrådsutrymmen. På planområdets nordöstra och norra del finns ett obebyggt område, till största delen består av ett öppet och jämnt ängsområde, på vilkas kanter växer lövträdsbuskar, stora lövträd och barrträdsplantor.

Utanför planområdets norra kant flyter en bäck vid namnet Saukonoja, som vänder sig mot Klinkergatan och flyter öppet längs den.

Beskrivning av detaljplanen

Den centrala tanken bakom planstrukturen för Pukkila grundar sig på byggnadernas omgivande gemensamma gårdar, som är ca 20–50 m breda och ställvis till och med över 100 m långa. Kvartershelheten ansluter sig till trafiknätet genom punktmässiga tomtgator och via LPA-kvarteren, från vilka anslutningar finns till både gårdsdäcken och parkeringsvåningarna. Det nya kvarter för bostadsbyggnader som uppstår bakom massfabriken ansluter sig till gatunätet genom Kalcitgränden, som planeras till området i detaljplanen.

Tomtgatorna och kvartersområden LPA ansluter sig till trafiknätet genom de kombinerade gatorna Klinkergatan och Inkilägatan och byggs över Saukonoja. Kvarteren i den norra delen ansluter sig till Inkilägatan. Anslutningen till daghemmets tomt ligger på planområdet på den nya gatan Keramikgränden, från vilken en reservering gjorts för en anslutning till Kähäri parkväg. Områdeshelheten ansluts till Pitkämäkigatan och Vakka-Suomivägen. Inga nya anslutningar görs till Nådendals snabbväg. Det nya parkområdet kommer att ligga på Kähärinmäki och ansluta sig till den friluftsrutt som föreslås i temakartan Grönområden och landskap i Generalplanen 2029 (godkänt utkast).

Det gamla massförrådet och hälsostationen föreslås skyddas.

Saukonoja förblir en fritt rinnande bäck med undantag av ett ställe där en gata byggs över den. En vårdplan ska utarbetas för Saukonoja.

Området anvisas till största delen till ett kvartersområde för flervåningshus (AK, AL, PA). Därtill finns ett kvartersområde för servicebyggnader (P), ett kvartersområde för industribyggnader där miljön ställer särskilda krav på verksamhetens art (TY), områden som reserverats för parkering LPA, parker (VP), rekreationsområden (VL) och gatuområden.

Den sammanlagda våningsytan i förslaget till detaljplan är 161935 v-m², i vilket våningsytan för de byggnader som har föreslagits bevaras ingår. Områdets invånarantal uppskattas bli cirka 3000 och på området uppskattas finnas ca 300 arbetsplatser.

Förslaget till detaljplan har utarbetats så att Cityvarasto Oy:s och Roberts verksamhet har möjlighet att fortsätta efter att detaljplanen vunnit laga kraft.

Kvarterets exploateringsgrad är ca e = 1,0 - 2,0.

Exploateringsgraden för kvarteren med högt byggda hus är ca e = 2,4.

Under beredningen av detaljplanen har man utarbetat utredningsplaner för dagvattenhantering, enligt vilka gatuarrangemang, rutter för fotgång och cykling samt parkering planerats i detaljplanen. I planerna har man även rett ut områdets höjdlägen och anslutningar för räddningsvägar.

Planläggningsskeden

Detaljplaneändringen utarbetas på de privata markägarnas initiativ.

Stadsplanerings- och miljönämnden antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 6.6.2017 § 189. Förslaget godkändes med en ändring, i programmet för deltagande och bedömning lades följande till: ”målet är att skapa ett bostadsområde för minst 2000 invånare som anknyter till centrumområdet. Samtidigt reds ut hur väl området tillämpar sig för högt byggande. Verkningar på kulturhistoriska värden bedöms.

Ett meddelande om anhängiggörandet av detaljplaneändringen skickades per brev till parterna 8.6.2017 och den kungjordes i planläggningsöversikten 2018 och 2019. Preliminära alternativ för markanvändning presenterades vid ett möte för allmänheten som ordnades 24.8.2017 på planeringsområdet på Pukkilas fabriksområde.

Utarbetandet av särskilda utredningar inför beredningen av planen inleddes på hösten 2017.

År 2018 utökades planområdet genom att inkludera en förbindelseväg mellan Nådendals snabbväg och Satakuntavägen i planen. Stadsmiljönämnden beslöt 18.9.2018 § 373 godkänna målen för ändringen av detaljplanen för Pukkila och anteckna för kännedom det 7.6.2017 daterade och 12.9.2018 ändrade programmet för deltagande och bedömning.

Angående det utökade planområdet ordnades ett möte för allmänheten 8.10.2018 på Pukkila fabriksområde.

Stadsmiljönämnden godkände 29.1.2019 § 41 utkastet till detaljplan, som grundar sig på alternativet för en trädgårdsstad som betonas till flervåningshus med följande preciseringar och ändringar: klippområdets ängar bevaras, området för Kähäri parkväg mellan Pitkämäkigatan och Satakuntavägen bereds som en separat detaljplaneändring.

En ändring av tomtindelningen, som vunnit laga kraft 15.10.2019, gjordes i den norra delen av industrikvarteret 74.

På hösten 2019 inleddes i samband med beredningsarbetet av planen, en utarbetning av utredningsplaner för områdets gatu-, dagvattens- och vattenförsörjningsnät.

Förslaget till detaljplan för Pukkila har beretts utifrån det godkända utkastet och de utarbetade utredningar. Under beredningsprocessen har man separat förhandlat med områdets ägarparter om innehållet i planförslaget, till vilket ägarna gett sina preciseringar och motiverat sina mål.

Planförslaget var framlagt 3.2–3.3.2020 och samtidigt begärde man om myndighetsutlåtanden beträffande planen.

Under framläggningstiden ordnades ett diskussionstillfälle 27.2.2020 vid myndighetsuset i Åbo.

Sammanlagt 10 utlåtanden och 6 anmärkningar lämnades in. 

Utlåtandena och anmärkningarna med svar beskrivs närmare på sidorna 9–27 i rapporten om växelverkan (tilläggsmaterial 3, på finska).

Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram offentligt på nytt på grund av utlåtandena och anmärkningarna.

Infrastrukturkostnader och planekonomi

I samband med beredningen av detaljplanen gjordes en preliminär uppskattning om kostnaderna för genomförandet av de allmänna områdena, som planens genomförande ger upphov till, för planområdets del.

Kalkylen har utarbetats med hjälp av en anvisning för kostnadshantering av Åbo stads infrabyggande. Kostnaderna har beräknats med Fores projektprogram. I kostnaderna ingår en projektreserv på 25 % (planering/byggande). Kostnaderna för vatten- och energiförsörjning ingår inte i kalkylen annat än för dagvattnens del.

Enligt de preliminära utvärderingarna uppskattas kostnaderna för genomförandet av de allmänna områdena på planområdet uppgå till ca 10,0 M€ (moms 0 %).

Vattenförsörjningens kostnadsberäkning är ca 1 M€ (moms 0%).

Turku Energia Kaukolämpö har uppskattat att kostnaderna för ändringen i fjärrvärmedistribution på Klinkergatan är ca 80.000–100.000 €. För Inkilägatans del uppgår kostnaderna för ändringen till ca 40.000–50.000 €.

Inkomsterna från markanvändningsavtalet kommer att täcka byggkostnaderna för kommunaltekniken på Pukkilaområdet.

Följande skede

Förslaget till detaljplan behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i stadsfullmäktige efter att markanvändningsavtalen mellan staden och de privata markägarna har undertecknats.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Pukkila

Tilläggsmaterial 1Beskrivning Pukkila (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Pukkila (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 17.3.2020 (på finska)

Tilläggsmaterial 4Utlåtandena om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 5Anmärkning, Kiinteistö Oy Pitkämäki Perusyhtiö 1, 2.3.2020 (på finska)

Tilläggsmaterial 6Anmärkning, invånare på Gräsgrundsgatan, 28.2.2020 (på finska)

Tilläggsmaterial 7Anmärkning, Åbo naturskyddsförening rf, 29.2.2020 (på finska)

Tilläggsmaterial 8Anmärkning, invånare på Österåkervägen, 2.3.2020 (på finska)

Tilläggsmaterial 9Anmärkning, invånare på Pitkämäkigatan, 2.3.2020 (på finska)

Tilläggsmaterial 10Anmärkning, Pro Pitkämäki - Kähäri ry, 3.3.2020 (på finska)

Utredningar och rapporter, www.turku.fi/sv/plansokning

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Pukkila, daterat 30.1.2020 och ändrat på basis av utlåtanden 17.3.2020, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.

Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadskalkylen över infrastrukturkostnader på 10,0 milj. euro (moms 0 %) för de allmänna områdena i planområdet för Pukkila och överlåter kostnadskalkylen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling i samband med behandlingen av detaljplaneändringen för Pukkila.  

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Ilvessalo understödd av Sandelin.

Ärendet föredrogs av markanvändningsdirektör Jyrki Lappi.

Smn § 115

Bordlagt 24.3.2020 § 106.

BeslutFörslaget godkändes med följande ändringar:

- tillägget till områdena AK-2, AL-1, AL-2: ”Minst 20 % av bostadsbyggnadernas lägenhetsyta ska bestå av bostäder med minst två sovrum,

- från bestämmelserna om bilplatser avlägsnas: ”eller minst 1 bilplats per 2 bostäder”,

- tillägg till bestämmelsen beträffande cykelplatser: ”Minst hälften av cykelplatserna ska placeras i ett utrymme med tak som är låsbart och lättillgängligt. På området ska därtill reserveras utrymmen för reparation och tvätt av cyklar.”,

- tillägg till området PO-1: ”Man strävar efter att genomföra trapporna så att transport av cyklar möjliggörs.”

- Ny bestämmelse till området PK-1: ”På den öppna platsen eller i samband med byggnaden ska byggas ett konstnärligt element som framhäver områdets historia och identitet.”, och

- På en del av byggnadsytan för kvarteret AK-2, som ligger norr om området med beteckningen mai, ska höjdläget för den högsta delen av byggnadens yttertak ändras till +39.0.

Beslut i ärendet fattades med rösterna 9-2, 2 blanka.

Beslut fattades efter tre omröstningar.

Bilaga 2Karta Pukkila, ändrad 7.4.2020 (KYLK § 115)

Tilläggsmaterial 11Beskrivning Pukkila, ändrad 7.4.2020 (KYLK § 115)

Omröstning 1

Vid den första omröstningen röstades mellan fortsatt behandling av ärendet och Sandelins förslag till återremiss understött av Lähteenmäki:

I omröstningen med namnupprop röstade Hellsten, Lintunen, Anttila, Helin, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro, Kontu, Manni och Ilvessalo för fortsatt behandling av ärendet.

För en återremiss röstade förutom Sandelin även Lähteenmäki som understödde henne.

Behandlingen av ärendet fortgick med rösterna 11-2.

Efter det konstaterades att Ilvessalos ändringsförslag som understöddes av Manni godkändes enhälligt:

Omröstning 2

Vid den andra omröstningen röstades om den föredragandes förslag och Mannis följande ändringsförslag understött av Lintunen:

- På en del av byggnadsytan för kvartersområdet AK-2, som ligger norr om området med beteckningen mai, ska höjdläget för den högsta delen av byggnadens yttertak ändras till +39.0.

Vid omröstning med namnupprop röstade Laukkanen, van Ooik och Ilvessalo för föredragandens förslag.

För Mannis ändringsförslag som understöddes av Lintunen röstade förutom dessa personer även Hellsten, Anttila, Helin, Wirén, Euro och Kontu.

Sandelin och Lähteenmäki röstade blankt.

Mannis ändringsförslag blev en del av beslutet med rösterna 8-3, 2 blanka.

Omröstning 3

Vid den tredje omröstningen röstades om det ursprungliga förslaget som kompletterats med Ilvessalos och Mannis ändringsförslag och Sandelins förslag om förkastande understödd av Lähteenmäki.

I omröstning med namnupprop röstade Hellsten, Lintunen, Anttila, Helin, Wirén, Euro, Kontu, Manni och Ilvessalo för det ursprungliga förslaget som kompletterats med ändringsförslagen.

Sandelin och Lähteenmäki röstade för förslaget om förkastande.

Laukkanen och van Ooik röstade blankt.

Beslut i ärendet fattades med rösterna 9–2, 2 blanka.

Ilvessalos ändringsförslag med motiveringar som sedermera blev beslut:

”Tillägg/ändring gällande områdena AK-2, AL-1 och AL-2: ”Minst 20 procent av bostadsbyggnadernas lägenhetsyta ska bestå av bostäder som består av minst två sovrum.”

Motiveringar: Garanterar ett mångsidigt bostadsbestånd och att också familjebostäder byggs.

Stryks ur bestämmelserna om bilplatser: ”eller minst 1 bilplats per 2 bostäder”

Motiveringar: Bilplatsbestämmelsen 1 bilplats per 120 v-m2 är tillräcklig, och så här nära centrum är det skäl att uppmuntra till användningen av hållbara färdsätt. Bestämmelsen om familjebostäder garanterar mångsidigt att även större bostäder byggs.

Tillägg/ändring i bestämmelsen om cykelplatser: ”Minst hälften av cykelplatserna ska placeras i ett låsbart och lätt tillgängligt förvaringsutrymme med tak. Därtill ska reserveras tillräckligt med utrymme för reparation och tvätt av cyklar.”

Tillägg till PO-1-området: ”Trapporna bör byggas så att det är möjligt att leda cyklar.” Motiveringar: Med tanke på områdets lämplighet för cykelåkning och enhetliga cykelleder är det viktigt att man i mån av möjlighet åtminstone kan leda cykeln i trapporna.

Ny bestämmelse i PK-1-området: ”På den öppna platsen eller i anslutning till en byggnad ska placeras ett konstnärligt element som framhäver områdets historia och identitet.”

Motiveringar: Det konstnärliga elementet skapar identitet och trivsel i området.”

Motiveringar till Mannis ändringsförslag som sedermera blev beslut:

”Motiveringarna till ändringsförslaget finns i anmärkningen i tilläggsmaterial 5.”

Motiveringar till Sandelins remissförslag:

”Utgångspunkterna, målen och dimensioneringen i detaljplanen föreläggs för ny granskning så att naturvärdena, boendetrivseln och trafiklösningarna i området och dess omgivning beaktas som en helhet vid utvecklingen av området. En bättre detaljplan bereds för området som inte syftar till att maximera byggrätten. Invånarmålet minskas till 1 000-1 200 invånare från 2 000-2 500 invånare. Byggrätten minskas. Den gamla kakelfabrikens ställning i stadsbilden förstärks genom att begränsa nybyggnadernas storlek och höjd i planområdet.”

Motiveringar till Sandelins förslag om förkastande:

”Förslaget till detaljplan är utgångsmässigt misslyckat och skapar inte en god boendemiljö.”

Ssn § 329

Stadssekreterare Pia Bergström 3.8.2020:

Förslaget till detaljplan för "Pukkila" har godkänts i stadsmiljönämnden 7.4.2020 § 115.

Markanvändningsavtalen har godkänts i stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion 8.6.2020 § 40 och markanvändningsavtalen (3 st.) mellan parterna har undertecknats 2.7.2020.

Bilaga 1Karta Pukkila

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Pukkila (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Pukkila (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 17.3.2020 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 30.1.2020 daterade, 17.3.2020 på basis av utlåtanden ändrade och stadsmiljönämndens beslut av 7.4.2020 § 115 ändrade förslaget till detaljplaneändring för Pukkila.

Därtill beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 10,0 miljoner euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Pukkila.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Elo understödd av Rinne.

Innan bordläggning av ärendet röstades om remittering av ärendet för ny beredning.

Stadsstyrelsen beslutade fortsätta behandlingen av ärendet med rösterna 12–2.

Vid omröstning med namnupprop röstade Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa och Kattelus för en fortsatt behandling av ärendet.

För Lindfors remissförslag med följande innehåll röstade förutom honom även Rinne som understödde honom:

”Förslaget till detaljplaneändring remitteras för ny beredning.

Utgångspunkterna, målen och dimensioneringen i detaljplanen föreläggs för ny granskning så att naturvärdena, boendetrivseln och trafiklösningarna i området och dess omgivning beaktas som en helhet vid utvecklingen av området. En bättre detaljplan bereds för området som inte syftar till att maximera byggrätten. Invånarmålet minskas till 1 000-1 200 invånare från 2 000-2 500 invånare. Byggrätten minskas. Den gamla kakelfabrikens ställning i stadsbilden förstärks genom att begränsa nybyggnadernas storlek och höjd i planområdet.”

Ssn § 343

Bordlagt 10.8.2020 § 329

BeslutFörslaget godkändes.

Beslut fattades efter tre omröstningar.

Omröstning 1

I den första omröstningen beslutade man att fortsätta behandlingen av ärendet med rösterna 12–2.

Vid omröstning med namnupprop röstade Elo, Pätäri, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa och Kattelus för en fortsatt behandling av ärendet.

För Lindfors förslag till återremiss med följande innehåll röstade förutom honom även Rinne som understödde honom:

”Stadsstyrelsen beslutar att remittera förslaget till detaljplaneändring för ny beredning.

Motiveringar:

Utgångspunkterna, målen och dimensioneringen i detaljplanen föreläggs för ny granskning så att naturvärdena, boendetrivseln och trafiklösningarna i området och dess omgivning beaktas som en helhet vid utvecklingen av området. En bättre detaljplan bereds för området som inte syftar till att maximera byggrätten. Invånarmålet minskas till 1 000–1 200 invånare från 2 000–2 500 invånare. Byggrätten minskas. Den gamla kakelfabrikens ställning i stadsbilden förstärks genom att begränsa nybyggnadernas storlek och höjd i planområdet.”

Omröstning 2

I den andra omröstningen vann föredragandens beslutsförslag över Vornanens ändringsförslag med följande innehåll som understöddes av Miikkola med rösterna 8–5, 1 blankt:

”Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 30.1.2020 daterade och 17.3.2020 på basis av utlåtanden och stadsmiljönämndens beslut av 7.4.2020 § 115 ändrade förslaget till detaljplaneändring för Pukkila med den ändringen att den högsta höjden för byggnadens yttertak på en del av byggnadsytan i kvartersområdet AK-2 norr om det mai-betecknade området ändras till +36.0 såsom föreslagits för stadsmiljönämnden.”

Dessutom beslutar fullmäktige att godkänna kostnadsförslaget på 10,0 miljoner euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Pukkila.

Vid omröstning med namnupprop röstade Elo, Pätäri, Maaskola, Rinne, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa och Kattelus för föredragandens beslutsförslag.

För Vornanens ändringsförslag som understöddes av Miikkola röstade förutom dessa personer även Lindfors, Sundqvist och Hassan.

Laivoranta röstade blankt.

Omröstning 3

I den tredje omröstningen godkändes föredragandens beslutsförslag med rösterna 12–2.

Vid omröstning med namnupprop röstade Elo, Pätäri, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa och Kattelus för föredragandens beslutsförslag.

För Lindfors förslag till förkastande röstade förutom honom även Rinne som understödde honom.

Sfm § 125

Bilaga 1Karta Pukkila

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Pukkila (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Pukkila (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 17.3.2020 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 30.1.2020 daterade, 17.3.2020 på basis av utlåtanden ändrade och stadsmiljönämndens beslut av 7.4.2020 § 115 ändrade förslaget till detaljplaneändring för Pukkila.

Därtill beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 10,0 miljoner euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Pukkila.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade stadsfullmäktiges första vice ordförande Huovinen som skötte uppdraget som ordförande att han med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena till högst 5 minuter vid behandlingen av detta ärende.

Framlagt remissförslag och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Lähteenmäki följande förslag till återremiss:

”Förslaget till detaljplaneändring remitteras för ny beredning.

Utgångspunkterna, målen och dimensioneringen i detaljplanen föreläggs för ny granskning så att naturvärdena, boendetrivseln och trafiklösningarna i området och dess omgivning beaktas som en helhet vid utvecklingen av området. En bättre detaljplan bereds för området som inte syftar till att maximera byggrätten. Invånarmålet minskas till 1 000–1 200 invånare från 2 000–2 500 invånare. Byggrätten minskas. Den gamla kakelfabrikens ställning i stadsbilden förstärks genom att begränsa nybyggnadernas storlek och höjd i planområdet.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Sandelins förslag till återremiss blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 13 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag till återremiss, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Framlagt ändringsförslag och dess behandling

Ilvessalo lämnade understödd av Miikkola följande ändringsförslag:

”Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 30.1.2020 daterade och 17.3.2020 på basis av utlåtanden och stadsmiljönämndens beslut av 7.4.2020 § 115 ändrade förslaget till detaljplaneändring för Pukkila med den ändringen att den högsta höjden för byggnadens yttertak på en del av byggnadsytan i kvartersområdet AK-2 norr om det mai-betecknade området ändras till +36.0 såsom föreslagits för stadsmiljönämnden.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Ilvessalos ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 37 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 29 fullmäktigeledamöter understödde Ilvessalos ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Framlagt förslag om förkastande och dess behandling

Kossila föreslog understödd av Sandelin att förslaget förkastas.

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Kossilas förslag till förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 52 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 13 fullmäktigeledamöter understödde Kossilas förslag till förkastande, 2 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.   

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna 


Bilagor:

Sfm § 125
Bilaga 1:Kartta Pukkila / Karta Pukkila
Bilaga 2:Äänestyslistat / Omröstningsförteckningarna