Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Revisionsnämnden5019.05.20207
Stadsstyrelsen26908.06.202024
Stadsfullmäktige10215.06.202032
Stadsfullmäktige12824.08.202011

2364-2020 (00 01 02)

Utvärdering av planläggningsprocessen

Sammandrag: -

Rn § 50

Revisionsbyrån 15.5.2020:

 

I teman för revisionsnämndens utvärderingsplan 2019-2020 ingick en utvärdering av planläggningsprocessen i Åbo stad.

 

Utvärderingen fokuserar framför allt på faktorer som påverkar planläggningsprocessens längd. I utvärderingen har granskats bland annat följande:

- planläggningsprocessens kvalitet och effektivitet i förhållande till referensstäder och uppställda mål

- helhetsstyrningen av planläggningsprocesserna

- planläggningsnivåernas ändamålsenlighet

- markpolitikens betydelse

- växelverkan mellan sektorer, myndigheter och intressenter samt

- beslutsnivåer och beslutskulturen.

 

För utvärderingen har ansvarspersoner i Åbo stad intervjuats. Revisionsnämnden har vid sina sammanträden diskuterat om ansvarsområden som ska beaktas vid beredningen av utvärderingen och gett anvisningar för fortsatt beredning av utvärderingen.

 

På basis av utredningarna och intervjuerna har sammanställts en sammanfattande rapport om revisionsnämndens viktigaste iakttagelser.

      

Bilaga 1               Utkastet till rapport 19.5.2020: Utvärdering av planläggningsprocessen i Åbo stad

 

Sekretessbelagd enligt 6 § i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet

 

Rapporten offentliggörs när revisionsnämnden har slutbehandlat ärendet som rapporten gäller och protokollet har justerats

 

(lämnas in till revisionsnämnden separat i pdf-format)

 

 

Stadsrevisor Kari Koivuluhta:

 

Förslag          Revisionsnämnden beslutar att godkänna rapporten om utvärdering av planläggningsprocessen i Åbo stad.

 

Revisionsnämnden beslutar att sända rapporten till stadsfullmäktige för kännedom och föreslår att stadsfullmäktige beslutar att lämna rapporten till stadsstyrelsen och stadsmiljönämnden för vidtagande av de åtgärder som behövs och att stadsstyrelsen ger stadsfullmäktige ett utlåtande före 31.10.2020 om de åtgärder som utvärderingen av planläggningsprocessen i Åbo stad ger anledning till.

 

BeslutRevisionsnämnden beslutade godkänna rapporten om utvärdering av planläggningsprocessen i Åbo stad med ändringar.

          

Därtill beslutar revisionsnämnden att sända rapporten till stadsfullmäktige för kännedom och föreslår att stadsfullmäktige beslutar att lämna rapporten till stadsstyrelsen och stadsmiljönämnden för vidtagande av de åtgärder som behövs och att stadsstyrelsen ger stadsfullmäktige ett utlåtande före 31.10.2020 om de åtgärder som rapporten om utvärdering av planläggningsprocessen i Åbo stad ger anledning till.

 

Bilaga 2          Den godkända rapporten om utvärdering av planläggningsprocessen i Åbo stad 19.5.2020

Ssn § 269

Bilaga 1Den godkända rapporten om utvärdering av planläggningsprocessen i Åbo stad (bereds för stadsfullmäktiges föredragningslista)

Revisionsnämndens förslag                  

Stadsfullmäktige beslutar anteckna rapporten för kännedom och sända rapporten till stadsstyrelsen och stadsmiljönämnden för vidtagande av de åtgärder som behövs och att stadsstyrelsen ska ge stadsfullmäktige ett utlåtande före 31.10.2020 om de åtgärder som utvärderingen av planläggningsprocessen i Åbo stad ger anledning till.

BeslutÄrendet lämnades till stadsfullmäktige.

Sfm § 102

Bilaga 1Den godkända rapporten om utvärdering av planläggningsprocessen i Åbo stad

Revisionsnämndens förslag                  

Stadsfullmäktige beslutar anteckna rapporten för kännedom och sända rapporten till stadsstyrelsen och stadsmiljönämnden för vidtagande av de åtgärder som behövs och att stadsstyrelsen ska ge stadsfullmäktige ett utlåtande före 31.10.2020 om de åtgärder som utvärderingen av planläggningsprocessen i Åbo stad ger anledning till.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Manni understödd av Ilvessalo.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.

Efter att behandlingen av ärendet avslutits frågade ordförande Rantanen kl. 23 genom att hänvisa till förvaltningsstadgans 152 § om ärendena på föredragningslistan ska behandlas färdigt. Stadsfullmäktige konstaterade enhälligt att ärendena ska behandlas färdigt.

Sfm § 128

Bordlagt 15.6.2020 § 102

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade stadsfullmäktiges andra vice ordförande Lehtinen som skötte uppdraget som ordförande att han med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena till högst 5 minuter vid behandlingen av detta ärende.


Bilagor:

Rn § 50
Bilaga 2:Utvärdering av planläggningsprocessen i Åbo stad 19.5.2020

Sfm § 102
Bilaga 1:Hyväksytty raportti Turun kaupungin kaavoitusprosessin arvioinnista / Den godkända rapporten om utvärdering av planläggningsprocessen i Åbo stad