Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen26408.06.202019
Stadsfullmäktige10115.06.202031
Stadsfullmäktige12724.08.202010

7631-2019 (11.00, 11 03 00)

Rapportering av Åbo stads klimatplan 2019

Sammandrag:

Att främja kommuninvånarnas hälsa och välfärd är kommunens grundläggande uppgift. Enligt 12 § i hälso- och sjukvårdslagen ska kommunen ta fram en omfattande välfärdsberättelse för kommunfullmäktige en gång per fullmäktigeperiod. En omfattande välfärdsberättelse ger en helhetsbild av invånarnas välfärd och hälsa och beskriver planen och strukturerna för främjandet av hälsa, invånarnas välfärdssituation enligt åldersgrupp i ljuset av statistiska uppgifter och ger rekommendationer för framtiden. Föreslås att stadsstyrelsen antecknar den omfattande välfärdsberättelsen för kännedom och sänder den till stadsfullmäktige för att antecknas för kännedom. Lägesbilden och rekommendationerna som tagits upp i den omfattande välfärdsberättelsen beaktas vid stadens strategiska planering och verkställandet av programmen samt i förvaltningsreformen.

Ssn § 264

Utvecklingschef Risto Veivo och specialsakkunnig Miika Meretoja 2.6.2020:

Klimatplanen 2029 godkändes enhälligt i stadsfullmäktige 11.6.2018 § 142. Målet med klimatplanen är att göra Åbo till ett klimatpositivt område från och med 2029 – som en av de första städerna i världen – samt förbereda sig på effekterna av klimatförändringen på ett heltäckande sätt. Utvecklingen har under 2019 följt de mål som ställts upp i klimatplanen.

Klimatplanen följer Europeiska Unionens gemensamma modell (SECAP, Sustainable Energy and Climate Action Plan) och den innehåller klimatpolitikens riktlinjer och mellanliggande mål för 2021, 2025 och 2029. Stadsfullmäktige godkände de bindande klimatmålen och klimatprogrammet första gången år 2009 (Sfm 26.10.2009 § 239) och staden har utnyttjat den gemensamma europeiska verksamhetsmodellen för klimatarbete från 2010 (EU Covenant of Mayors for Climate and Energy, kv 20.10.2010 § 184). Under tiden har Åbo också lyckats minska växthusgasutsläppen snabbt i  området genom att fullfölja en stark klimatpolitik.

Genomförandet av och målen för klimatplanen har framskridit väl under 2019. Växthusgasutsläppen har minskat enligt målet. Den totala utsläppsminskningen är över 35 procent och utsläppsminskningen per invånare är 45 procent jämfört med 1990 års nivå. I rapporten tas upp den faktiska utsläppsutvecklingen, framgångar och utvecklingsobjekt i klimatarbetet. Dessutom granskar man hur samarbetet har lyckats – hur vår starka klimatpolitik gagnar Åboregionen, medborgare och samarbetspartner.

Åbo stads klimatarbete har också fått betydande internationell erkänsla. Åbo som fullföljer en stark klimatpolitik är en internationellt erkänd och känd föregångare och utvecklare i fråga om hållbara lösningar och kompetens. Med våra egna insatser löser vi de utmaningar som klimatförändringen medför och utvecklar kolsnåla lösningar inom den cirkulära ekonomin i gott samarbete på både lokal och global nivå. Enligt internationell rapportering för 2019 placerades Åbo på CDP:s A-lista över världens hundra bästa klimatstäder, tog sig till final i WWF:s globala klimatutmaning och utsågs till Europas bästa klimatstad bland de medelstora städerna.

Klimatplanen som bygger på den gemensamma europeiska modellen förpliktar hela stadskoncernen och har som mål att uppmuntra företag, sammanslutningar och medborgare till klimatgärningar.  Växthusgasutsläppen i Åboregionen orsakas i huvudsak av uppvärmning, elförbrukning och trafik. Att uppnå de klimatmål som ställts upp kräver åtgärder inom flera sektorer. Man har lyckats minska utsläppen väl och kommit en bra bit på vägen mot målet, men att fortsätta minska utsläppen i snabb takt mot målåren 2021, 2025 och 2029 är ändå utmanande.

För att kunna nå målen för utsläppsminskning samt för att tillräckligt kunna förbereda sig för effekterna av klimatförändringen behöver man ytterligare en effektivering av åtgärderna och ett kontinuerligt starkt engagemang för verkställandet och styrningen av planen. Detta gäller stadskoncernen i sin helhet och ställer också krav på aktivering av företag, sammanslutningar och medborgare. För att kunna verkställa Klimatplanen på ett framgångsrikt sätt behöver man satsa långsiktigt på den.

Genom att intensivt verkställa och kommunicera om klimatpolitiken samt genom att ta fram hållbara lösningar i ett brett samarbete förstärker man Åbos rykte och attraktivitet som samarbetspartner. Klimatpositivitet innebär att Åboregionen inte längre har en uppvärmande utan en kylande effekt på klimatet efter år 2029. Klimatpositivitet är ett starkt positivt mål och lämpar sig samtidigt väl för att beskriva Åbos attityd mot den stora utmaningen – vi löser det här tillsammans.

Tilläggsmaterial 1Åbo stads klimatrapport 2019 (på finska)             

Stadsstyrelsens förslag               

Stadsfullmäktige antecknar Åbo stads klimatrapport 2019 med bilagor för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Utvecklingschef Risto Veivo och specialsakkunnig Miika Meretoja deltog i sammanträdet via distansförbindelse för att redogöra för ärendet.

Sfm § 101

Tilläggsmaterial 1Åbo stads klimatrapport 2019 (på finska)             

Stadsstyrelsens förslag               

Stadsfullmäktige antecknar Åbo stads klimatrapport 2019 med bilagor för kännedom.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Kossila understödd av Ilvessalo.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.

Sfm § 127

Bordlagt 15.6.2020 § 101     

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade stadsfullmäktiges första vice ordförande Huovinen som skötte uppdraget som ordförande att han med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena till högst 5 minuter vid behandlingen av detta ärende.

Efter att stadsfullmäktiges första vice ordförande Huovinen avlägsnat sig från sammanträdet klockan 19.29 tog stadsfullmäktiges andra vice ordförande Lehtinen över uppdraget som ordförande vid sammanträdet.