Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen25308.06.20208
Stadsfullmäktige9415.06.202024

8528-2019 (00 01 00, 00 01 02)

Åbo stads VLR-rapport

Sammandrag:

Åbo stads förfarande för utvärdering av hur målen för hållbar utveckling i FN:s Agenda 2030 uppnåtts, dvs. VLR, grundar sig på VNR-förfarandet (Voluntary National Review) som utvecklats för staterna.

Ssn § 253

Utvecklingschef Björn Grönholm, specialsakkunnig Anna Bertoft, kommunikationskoordinator Jutta Mäkinen 01.06.2020:

Vid ett toppmöte som ordnades i New York i september 2015 kom FN:s medlemsländer överens om de gemensamma mål som styr främjandet av hållbar utveckling fram till år 2030. Detta globala handlingsprogram för hållbar utveckling – Agenda 2030 – är en föregångare med tanke på sin omfattning: dess mål är vittomfattande, ambitiösa och rör alla länder i världen. Staterna rapporterar enligt Voluntary National Review-förfarandet om hur målen framskrider.

Städernas roll som lokala främjare av hållbar utveckling och globala påverkare är obestridlig. Städerna inverkar genom sina handlingar betydligt bl.a. på stävjandet av klimatförändringen, förebyggandet av utslagning samt byggandet av socialt hållbara städer.  År 2018 tog New York initiativ genom att frivilligt rapportera om målens framskridande på lokal nivå och utmanade andra städer att delta i det s.k. Voluntary Local Review-förfarandet (VLR).

Enligt ett beslut som fattades i juli 2019 (Sdb 5.7.2019 § 132) har Åbo berett rapportering om genomförandet av hållbar utveckling på stadsnivå i enlighet med VLR-förfarandet. Beredningens mål har varit att publicera rapporten i juli 2020 i samband med att finska staten publicerar sin rapport.

I mars 2020 (Sfm 16.3.2020 § 37) antecknade stadsfullmäktige beredningsprocessen för VLR-rapporten för kännedom och beslutade om insatsområdena som ska lyftas fram i rapporten.

Åbo stads VLR-rapport 2020 har genomförts som en delaktiggörande process i vilken de granskade projektens, samfundens och sektorernas ledning och experter deltagit i. Själva processen stärker den inre och förvaltningsövergripande informationsgången och samarbetet samt tydliggör de gemensamma målen för hållbar utveckling. Processen producerar utöver VLR-rapporten även en tydlig kommunikationshelhet om arbetet för hållbar utveckling i staden också till kommuninvånarna och andra intressentgrupper.

Syftet har inte varit att bygga upp ett överlappande rapporteringsförfarande utöver de tidigare, utan att sammanföra de nuvarande rapporterna och informationen gällande ämnesområdet till samma process. 

I utvärderingsrapporten granskades Åbo stads verksamhet separat för varje 17 mål för hållbar utveckling. Granskningen fokuserar särskilt på stadsstrategin och de spetsprojekt som förverkligar strategin samt de centrala åtgärder som stadens fem sektorer och utvalda koncernbolag genomför. På basis av stadens styrande dokument har bedömts hur styrdokumenten styr stadens verksamhet inom referensramen för hållbar utveckling. För att påvisa insatserna har dessutom lyfts fram exempel på stadens åtgärder som bedöms uppfylla målen för hållbar utveckling samt fungerar som goda exempel på Åbo stads arbete också på den globala arenan.  För att åskådliggöra situationen i Åbo har man dessutom samlat in nyckeltal som lämpar sig för att mäta resultatet för varje mål.

Som särskilda insatsområden i stadens VLR-rapport har lyfts fram fyra mål för vilka Åbo stad och dess samfund arbetar på ett internationellt sett betydande och progressivt sätt. Dessa insatsområden är följande (Sfm 16.3.2020 § 37):

Under VLR-utvärderingsprocessen noterades att flera av målen för hållbar utveckling förknippades starkt med Åbo stads strävanden. Kommunens grundläggande arbete och mål lägger en stark grund för byggandet av en allt hållbarare Åbo. Även om innehållet i stadsstrategin täcker flera mål för hållbar utveckling ska dess mätare och uppföljningsprocess utvecklas så att mätningen av hållbarhet blir en naturlig del av uppföljningen av strategin.

Stadens strategi lyfter svagast fram jämställdheten mellan könen och livet på land, vilket leder till att Åbo stads arbete för dessa mål inte lyfts fram på en önskad nivå i rapporten.   När stadens strategi, program och planer i framtiden uppdateras bör målen för hållbar utveckling beaktas bättre än i nuläget.

VLR-rapporten ökar kännedomen om hållbar utveckling och utvärderingsprocessen stöder uppfattningen om gemensamt ägande av arbetet för hållbar utveckling inom stadsorganisationen. Förmodligen kommer man att uppdatera VLR-rapporten regelbundet och samtidigt utveckla processen, något som bidrar till att den skapar en god grund för uppdateringen av stadens strategi.

Bilaga 1Åbo stads VLR-rapport

Stadsstyrelsens förslag          

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna Åbo stads VLR-rapport i bilaga 1.

BeslutStadsstyrelsen beslutade att föreslå för stadsfullmäktige

att stadsfullmäktige beslutar att godkänna Åbo stads VLR-rapport i bilaga 1 och

att stadsdirektören berättigas att vid behov göra mindre ändringar i rapporten.

Beslutet fattades enhälligt på förslag av föredragandens ändrade beslutsförslag.

Sfm § 94

Bilaga 1Åbo stads VLR-rapport ( Under beredning)

Stadsstyrelsens förslag          

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna Åbo stads VLR-rapport i bilaga 1.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.


Bilagor:

Sfm § 94
Bilaga 1:Turun kaupungin VLR-raportti / Åbo stads VLR-rapport