Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen25608.06.202011
Stadsfullmäktige9215.06.202022

5245-2020 (01 01 01)

Tillsättande av tjänsten som kanslichef (vakans nr 000970)

Sammandrag: -

Ssn § 256

Stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus:

Vid sitt sammanträde 4.5.2020 § 195 inrättade stadsstyrelsen en tjänst som kanslichef i enlighet med ledarskapssystemet som stadsfullmäktige fattade beslut om i oktober 2019. Tjänsten inrättades från 1.6.2020 för att säkerställa att ändringen av ledarskapssystemet kan genomdrivas utan avbrott då stadsdirektören drar sig tillbaka senast 1.6.2021. Tjänsten inrättades av stadsstyrelsen och kanslichefen utses av stadsfullmäktige.

Behörighetsvillkoren för tjänsten som kanslichef är lämplig högre högskoleexamen, god erfarenhet av den kommunala förvaltningen och goda kunskaper i svenska. Totallönen för tjänsten är 12 150 €/månad. Med kanslichefen ingås ett direktörsavtal.

Kanslichefen är stadens högsta tjänsteinnehavare och chef för stadens övriga tjänsteinnehavare. I beslutet gällande inrättandet av tjänsten som kanslichef beskrivs kanslichefens uppgifter i stora drag enligt följande:

Tjänsten som kanslichef var ledigförklarad under tiden 8.5-25.5.2020 Annonsen publicerades på webbplatsen Turku.fi, på webbplatsen Kuntalehti.fi, i Kommunrekry, MOL, Turun Sanomat, Helsingin Sanomat samt Åbo Underrättelser.

Tjänsten som kanslichef söktes inom utsatt tid av sex personer av vilka en saknade högre högskoleexamen som krävs för tjänsten.

Sammandraget av de sökande finns framlagt vid sammanträdet.

Till intervju kallades 3 sökande på basis av utbildning och arbetserfarenhet: Tuomas Heikkinen (JK, vicehäradshövding), Laura Klami (JK) och Ari Korhonen (FM). De sökande intervjuades av stadsdirektör Minna Arve samt personaldirektör Sinikka Valtonen, intervjuerna hölls 28-29.5.2020. På basis av intervjuerna jämfördes de sökandes meriter med varandra genom att poängsätta följande helheter:

Poängsättningen är framlagd vid sammanträdet.

Flest poäng i intervjun fick Tuomas Heikkinen och Ari Korhonen som intervjuades måndagen 1.6.2020 av stadsstyrelsens presidium och stadsfullmäktiges ordförande. I intervjuerna deltog också representanter för alla grupper som ingår i stadsstyrelsen.

Eftersom kanslichefen som nu väljs kommer att vara stadens högsta tjänsteinnehavare vid övergången till ett nytt ledarskapssystem anser jag att det enligt 120 § i förvaltningsstadgan föreligger särskilda skäl att ärendet behandlas på föredragning av stadsstyrelsens ordförande. Jag har meddelat min åsikt till stadsdirektören.

Stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus:

FörslagStadsstyrelsen beslutar att det föreligger särskilda skäl att ärendet enligt 20 § i förvaltningsstadgan behandlas utgående från stadsstyrelsens ordförandes redogörelse.

Därtill föreslår stadsstyrelsen för stadsfullmäktige att stadsfullmäktige tillsätter tjänsten som kanslichef (vakans nr 000970) från och med 16.6.2020.

Totallönen för tjänsten är 12 150.00 €/månad. Med kanslichefen ingås ett direktörsavtal.

BeslutFörslaget godkändes.

Beslut i ärendet fattades med rösterna 8–5, 1 blankt.

Vid omröstningen med namnupprop röstade Miikkola, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa och Kattelus för föredragandens beslutsförslag.

För Peltonens följande ändringsförslag som understöddes av Elo röstade förutom dessa personer även Maaskola, Rinne och Lindfors:

Dessutom beslutar stadsstyrelsen att en utomstående aktör utför ett lämplighetsbedömningstest av sökandena Heikkinen och Korhonen så att resultaten finns tillgängliga före fullmäktiges sammanträde 15.6.

Laivoranta röstade blankt.

Heikkinen anmälde jäv och avlägsnade sig från mötet för den tid ärendet behandlades.

Personaldirektören Sinikka Valtonen deltog i sammanträdet via distansförbindelse för att redogöra för ärendet.

Sfm § 92

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar tillsätta tjänsten som kanslichef (vakans nr 000970) från och med 16.6.2020.

Totallönen för tjänsten är 12 150.00 €/månad. Med kanslichefen ingås ett direktörsavtal.

BeslutStadsfullmäktige beslutade att välja Tuomas Heikkinen till tjänsten som kanslichef (vakans nr 000970) från och med 16.6.2020.

Totallönen för tjänsten är 12 150.00 €/månad. Med kanslichefen ingås ett direktörsavtal.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.

Framlagt remissförslag och dess behandling

Elo lämnade med understöd av Koivusalo följande remissförslag:

”Ärendet remitteras för ny beredning så att en utomstående aktör utför ett lämplighetsbedömningstest av sökandena Heikkinen och Korhonen.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Elos remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 42 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 25 fullmäktigeledamöter understödde Elos remissförslag, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Bilaga 1Omröstningsförteckning

Sluten omröstning

Efter avslutad diskussion meddelade ordförande Rantanen att en sluten omröstning ska förrättas och föreslog att Uusitalo-Heikkinen och Wulff väljs till rösträknare. Ordförandens förslag godkändes enhälligt.

I den slutna omröstningen fick Tuomas Heikkinen 40 röster och Ari Korhonen 26 röster, 1 blankt.


Bilagor:

Sfm § 92
Bilaga 1:Äänestyslista / Omröstningsförteckning