Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen26308.06.202018
Stadsfullmäktige7315.06.20203

775-2018 (00 00 01)

Val av ordförande och vice ordförande för stadsfullmäktige

Sammandrag: -

Ssn § 263

Ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen:

Enligt 18 § i kommunallagen väljer fullmäktige bland sina ledamöter en ordförande och ett behövligt antal vice ordförande för fullmäktiges mandattid, om inte fullmäktige har fattat beslut om en kortare mandattid. Ordföranden och vice ordförandena väljs vid samma valförrättning.

Enligt 127 § i förvaltningslagen ska stadsfullmäktige ha en ordförande och en första, en andra, en tredje och en fjärde vice ordförande, som årligen väljs vid fullmäktiges första sammanträde i juni.

Stadsstyrelsens förslag   

Stadsfullmäktige beslutar att välja en ordförande och en första, en andra, en tredje och en fjärde vice ordförande för ett år framåt.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 73

Stadsstyrelsens förslag   

Stadsfullmäktige beslutar att välja en ordförande och en första, en andra, en tredje och en fjärde vice ordförande för ett år framåt.

BeslutStadsfullmäktige valde Elina Rantanen till fullmäktiges ordförande, Pentti Huovinen till första vice ordförande, Seppo Lehtinen till andra vice ordförande, Sauli Saarinen till tredje vice ordförande och Ulla Achrén till fjärde vice ordförande för ett år framåt.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.

Beslut i ärendet fattades enhälligt på förslag av Manni.