Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige3016.03.2020

3354-2020 (00 01 01, 09 06 00)

Ändringar som föreslås i Åbo stads förvaltningsstadga (lagen om smittsamma sjukdomar)

Sammandrag: -

Sfm § 30

Stadsdirektör Minna Arve 16.3.2020: 

Fastställande av behörigt kommunalt organ i förvaltningsstadgan i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar

Den nationella sakkunniginrättningen för bekämpning av smittsamma sjukdomar är Institutet för hälsa och välfärd som genom sin sakkunskap stöder social- och hälsovårdsministeriet och regionförvaltningsverken, upprätthåller rikstäckande epidemiologiska uppföljningssystem som betjänar bekämpningen av smittsamma sjukdomar samt styr och stöder bekämpningen av smittsamma sjukdomar i kommunerna, samkommunerna för sjukvårdsdistriktet och verksamhetsenheterna inom socialvården och hälso- och sjukvården.

Regionförvaltningsverket samordnar och övervakar bekämpningen av smittsamma sjukdomar inom sitt område. Regionförvaltningsverket övervakar att samkommunerna för sjukvårdsdistrikten har regional beredskap för störningar inom hälso- och sjukvården. Regionförvaltningsverket övervakar att bekämpningsarbetet genomförs enligt bestämmelserna samt att de nationella planerna och social- och hälsovårdsministeriets beslut verkställs.

Det behöriga kommunala organet för bekämpning av smittsamma sjukdomar fastställs i förvaltningsstadgan.

Enligt kap 2 18 § i Åbo stads förvaltningsstadga (stadsfullmäktige 29.5.2017 § 105, 29.1.2018 § 8 och 23.9.2019 § 139) sköter social- och hälsovårdsnämnden de uppgifter som enligt lagar och förordningar ska skötas av social- och hälsovårdsnämnden, bortsett från funktioner inom den psykiatriska sjukvården. Dessutom svarar nämnden för mottagningsfunktioner för flyktingar och återflyttare samt tolk- och översättningstjänster, och ordnandet av medling i tviste- och brottsärenden. Nämnden är kommunens specialomsorgsmyndighet och det kommunala organ som svarar för rusmedelsförebyggande arbete och förebyggande av smittsamma sjukdomar.

I 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar (1227/2016) föreskrivs att när en allmänfarlig smittsam sjukdom eller en sjukdom som med fog misstänks vara en allmänfarlig smittsam sjukdom som medför omfattande smittrisk har konstaterats eller med fog kan väntas förekomma, kan det kommunala organ som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar inom sitt verksamhetsområde fatta beslut om att stänga verksamhetsenheter inom socialvården och hälso- och sjukvården, läroanstalter, daghem, bostäder och motsvarande lokaler och förbjuda allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. En ytterligare förutsättning är att åtgärden är nödvändig för att förhindra spridningen av en allmänfarlig sjukdom eller en sjukdom som med fog misstänks vara en allmänfarlig sjukdom. Regionförvaltningsverket kan fatta motsvarande beslut inom sitt område om det behövs inom flera kommuners område. Om någon annan än en i 1 mom. avsedd smittsam sjukdom medför omfattande smittrisk, kan det kommunala organ som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar och regionförvaltningsverket inom sitt område fatta beslut om att läroanstalter och daghem ska stängas, om det är nödvändigt för att förhindra sjukdomsspridning. Besluten enligt 1 och 2 mom. meddelas för högst en månad. Åtgärderna ska genast avslutas när det inte längre finns någon smittrisk.

Åbo stads förvaltningsstadga bör ändras så att stadsstyrelsen har beslutanderätt i åtgärder gällande omfattande smittrisk i enlighet med 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar. Ändringen är nödvändig eftersom åtgärderna i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar gäller flera sektorer och eventuellt också privatpersoner eller företag. Beslutet kan ha avsevärda ekonomiska eller samhälleliga verkningar. 

Tillägg som föreslås i förvaltningsstadgan

3 § Stadsstyrelsen 

Stadsstyrelsen, som är underställd stadsfullmäktige, leder stadens verksamhet, förvaltning och ekonomi. Stadsstyrelsen svarar också för samordningen av stadens verksamhet och för beredningen av stadsfullmäktiges beslut, med undantag för ärenden som gäller den interna organisationen av fullmäktiges verksamhet eller som har beretts av ett sådant tillfälligt utskott som avses i 35 § i kommunallagen eller av revisionsnämnden, och för verkställigheten av dessa beslut och tillsynen över beslutens laglighet. Stadsstyrelsen bevakar stadens intressen och, om inte något annat bestäms i lag eller anges i förvaltningsstadgan, företräder staden och för stadens talan i vittomfattande ärenden och ärenden som gäller hela staden.  Stadsstyrelsen är det kommunala organ som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar som avses i 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar.

Därtill stryks motsvarande omnämnande om social- och hälsovårdsnämndens uppgifter i 18 §:

18 § Social- och hälsovårdsnämnden 

Social- och hälsovårdsnämnden sköter de uppgifter som enligt lagar och förordningar ska skötas av social- och hälsovårdsnämnden, bortsett från funktioner inom den psykiatriska sjukvården. Dessutom svarar nämnden för mottagningsfunktioner för flyktingar och återflyttare samt tolk- och översättningstjänster, och ordnandet av medling i tviste- och brottsärenden. Nämnden är kommunens specialomsorgsmyndighet och det kommunala organ som svarar för rusmedelsförebyggande arbete och förebyggande av smittsamma sjukdomar. 

Beslutsförfarande

Enligt kommunallagen ska kommunstyrelsen bereda de ärenden som behandlas i fullmäktige, med undantag för ärenden som gäller den interna organisationen av fullmäktiges verksamhet eller som har beretts av ett sådant tillfälligt utskott eller revisionsnämnden som avses i 35 § i kommunallagen. Fullmäktige kan behandla ett ärende som har nämnts i kallelsen till sammanträdet och som har beretts på det sätt som avses i 93 § i kommunallagen. I 95 § i kommunallagen föreskrivs att om ett ärende är brådskande kan fullmäktige besluta att ta upp ärendet till behandling trots att det inte har nämnts i kallelsen till sammanträdet. Om ärendet inte har beretts, ska beslutet om att ta upp det till behandling vara enhälligt.

FörslagStadsfullmäktige beslutar

att följande mening läggs till i slutet av moment 1 i 3 § i förvaltningsstadgan:

att motsvarande uppgift stryks från slutet av moment 1 i 18 § i förvaltningsstadgan angående social- och hälsovårdsnämnden.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Innan den egentliga behandlingen av ärendet beslutade stadsfullmäktige enligt 95 § i kommunallagen enhälligt ta upp ett ärende till behandling trots att det inte har nämnts i kallelsen till sammanträdet på grund av ärendets brådskande karaktär.

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade stadsfullmäktiges fjärde ordförande Ulla Achrén som skötte uppdraget som ordförande att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena som hålls i talarstolen på podiet till högst 5 minuter vid behandlingen av detta ärende.