Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen11509.03.202018
Stadsfullmäktige3716.03.202014

8528-2019 (00 01 00, 00 01 02)

Rapportering på stadsnivå av FN:s mål för hållbar utveckling VLR

Sammandrag:

Voluntary Local Review, VLR, är ett frivilligt förfaringssätt för utvärdering av hur de mål för hållbar utveckling som ställs upp i FN:s Agenda 2030 förverkligas. Förfaringssättet grundar sig på VNR (Voluntary National Review) som utvecklats för staterna. Åbo stad strävar efter att publicera VLR-rapporten i juli 2020.

Ssn § 115

Utvecklingschef Björn Grönholm, specialsakkunnig Anna Bertoft, kommunikationskoordinator Jutta Mäkinen 3.3.2020:

Vid ett toppmöte som ordnades i New York i september 2015 kom FN:s medlemsländer överens om de gemensamma mål som styr främjandet av hållbar utveckling fram till år 2030. Detta globala handlingsprogram för hållbar utveckling – Agenda 2030 – är en föregångare med tanke på sin omfattning: dess mål är vittomfattande, ambitiösa och rör alla länder i världen. Staterna rapporterar enligt Voluntary National Review-förfaringssättet om hur målen framskrider.

Städernas roll som lokala främjare av hållbar utveckling och världsomfattande påverkare är obestridlig. Städerna inverkar genom sina handlingar betydligt bl.a. på klimatförändringens framskridande, förebyggande av utslagning samt byggande av socialt hållbara städer.  År 2018 tog New York initiativ genom att frivilligt rapportera om målens framskridande på lokal nivå och utmanade andra städer att delta i den s.k. Voluntary Local Review-utvärderingen (VLR).

År 2019 har sammanlagt 12 städer i hela världen publicerat en VLR-rapport på stadsnivå. Av städerna i Finland genomförde Helsingfors rapporteringen 2019.

Enligt ett beslut som fattades i juli 2019 (Sdb 5.7.2019 § 132) har Åbo berett rapportering om genomförande av hållbar utveckling på stadsnivå i enlighet med VLR-förfaringssättet. Beredningens mål är att publicera rapporten i juli 2020 i samband med att Finland publicerar sin rapport på statsnivå.

I VLR-rapporten beskrivs Åbo stads särskilda insatsområden men Åbo stads verksamhet granskas även för alla 17 mål för hållbar utveckling och för de tillämpbara delmålens del. Under den första rapporteringsrundan granskas särskilt stadsstrategin och de spetsprojekt som förverkligar strategin samt de centrala åtgärder som stadens fem sektorer och utvalda koncernbolag genomför.

Rapporteringsprocessen förutsätter mångprofessionellt samarbete mellan stadskoncernens olika aktörer. Syftet är inte att bygga ett förfaringssätt för rapportering som överlappar de tidigare, utan samla de nuvarande rapporteringarna i samma process. 

Ett av målen är att reda ut den allmänna nivån enligt vilken målen för hållbar utveckling uppnås i staden och särskilt hitta de områden där Åbo kan uppnå bättre resultat.

Det andra målet är att göra hållbar utveckling mera känt och att stärka erfarenheten av ägarskap av arbetet för hållbar utveckling i stadsorganisationen.  

Processen i sig själv stärker inre och tväradministrativ informationsöverföring och samarbete samt tydliggör de gemensamma målen för hållbar utveckling. Processen producerar utöver VLR-rapporten även en tydlig helhet för kommunikationen om arbetet för hållbar utveckling i staden även till kommuninvånarna och andra intressentgrupper.

Åbos VLR-rapport 2020 har genomförts som en delaktiggörande process, som de granskade projekten, samfunden och sektorernas ledning och experter påverkat.

Tilläggsmaterial 1Främjande av målen för hållbar utveckling i Åbo stad -beredningsprocessen för VLR-rapporten 2020 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Finlands FN-förbunds resultatkort för hållbar utveckling (på finska)

Tilläggsmaterial 3Agenda 2030 och målen för hållbar utveckling (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige antecknar beredningsprocessen för VLR-rapporten för kännedom och beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 37

Tilläggsmaterial 1Främjande av målen för hållbar utveckling i Åbo stad -beredningsprocessen för VLR-rapporten 2020 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Finlands FN-förbunds resultatkort för hållbar utveckling (på finska)

Tilläggsmaterial 3Agenda 2030 och målen för hållbar utveckling

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige antecknar beredningsprocessen för VLR-rapporten för kännedom och beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade stadsfullmäktiges fjärde ordförande Ulla Achrén som skötte uppdraget som ordförande att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena som hålls i talarstolen på podiet till högst 5 minuter vid behandlingen av detta ärende.