Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden2028.01.20209
Stadsmiljönämnden3311.02.20204
Stadsstyrelsen9202.03.202020
Stadsfullmäktige3616.03.202013

8407-2016 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring; Munkkiogränden, Österås (adr. Munkkiogränden 7) (26/2017)

Sammandrag:

Genom detaljplaneändringen blir kvarteret kvartersområde för flervåningshus. Byggrätten på planområdet blir sammanlagt 6 065 v-m2, varav 5 200 v-m2 reserveras för flervåningshus och resten för skärmtak och ekonomibyggnader. Om kvarteret byggs enligt detaljplaneförslaget kommer området att få uppskattningsvis 80 nya invånare jämfört med nuläget, vilket är cirka 40 invånare fler än om planområdet byggs enligt den gällande detaljplanen.

Smn § 20

Stadsmiljösektorn, planläggning, planläggningsarkitekt Taina Riekkinen 14.1.2020:

Detaljplaneändringen utarbetas för kvarter 79 i stadsdelen Österås.

Arealen är 8 965 m².

Nuläget och plansituationen beskrivs i punkt 3 i planbeskrivningen.

Detaljplaneändringen grundar sig på ett initiativ om att ändra detaljplanen som lämnats in av den privata markägaren. Syftet med ändringen är att ändra kvartersområdet för småhus till ett kvartersområde för flervåningshus samt att ändra byggnadsytorna och omfattningen av byggrätten på östra sidan av kvarteret.

Initiativtagarnas mål är att det tas fram en sådan lösning för tomten som ur byggekonomisk synvinkel är genomförbar.

Området ligger inom en tätnande zon för hållbar stadsstruktur där man enligt stadsmiljösektorns strategiska avtal bör placera minst 85 procent av bostadsvåningsytan i detaljplaner som godkänns 2019–2020. Därför är det skäl att sträva efter ett sådant bostadsbyggande i planområdet som motsvarar minst den omfattning som den gällande detaljplanen anvisar.

Åbo stads stadsmiljösektors mål är att ta fram en lösning för tomten som kompletterar stadsstrukturen på ett sätt som är hållbart med tanke på landskapet och miljön. Stadens mål är att genom detaljplanen säkerställa att byggnaderna på östra sidan av kvarteret avgränsar kvarteret från parkområdet och bildar en högklassig stadsbild. Syftet är att komma fram till en sådan lösning som leder till att kvarteret byggs färdigt och byggplatsen avslutas.

Förslag till detaljplaneändring

Förslaget till detaljplaneändring gäller ett kvarter och en tomt. Kvarters- eller tomtindelningen ändras inte genom ändringen.

Genom detaljplaneändringen blir kvarteret kvartersområde för flervåningshus. Byggrätten på planområdet blir sammanlagt 6 065 v-m2, varav 5 200 v-m2 reserveras för flervåningshus och resten för skärmtak och ekonomibyggnader.

För redan byggda byggnaders del bekräftar detaljplaneändringen nuläget. När det gäller redan färdigt byggda byggnader är detaljplaneändringen till sin karaktär konstaterande. Det finns två flervåningshus i två våningar på området, byggrätten för båda är 600 v-m2. För nya bostadsbyggnader anvisas två byggnadsytor där en byggnad i fyra våningar får byggas. Av ytan i byggnadernas första våningar får högst hälften höra till bostädernas yta. I byggnaderna får inte byggas källare.

Av bostadsbyggandet har redan 1 200 v-m2 genomförts, så för bostadsbyggandet anvisas 4 000 v-m2 ny byggrätt. Om kvarteret byggs enligt detaljplaneförslaget kommer området att få uppskattningsvis 80 nya invånare (beräkningsgrund 1 invånare/50 v-m2).

Tomtens storlek är 8 965 m2 och exploateringsgrad e t = 0,68.

Verkningarna av förslaget till detaljplaneändring redogörs i kapitel 5.2 i planbeskrivningen.

Planläggningsskeden

Detaljplaneändringen grundar sig på ett initiativ till detaljplaneändring daterat 10.8.2016.

Stadsplanerings- och miljönämnden antecknade programmen för deltagande och bedömning för kännedom 22.8.2017 § 240. Ett meddelande om anhängiggörandet av detaljplanen skickades per brev till parterna 25.8.2017. Detaljplanen anhängiggjordes i samband med en kungörelse 26.8.2017. Anhängiggörandet av detaljplanen meddelades i planläggningsöversikten 2018 och 2019. Inget planutkast utarbetades för detaljplanen. Under beredningstiden lämnades 11 åsikter in om detaljplanen. I åsikterna motsatte man sig byggandet av byggnader med fler än 2 våningar samt ökningen av byggrätten i området. Teman som återkom i åsikterna har sammanställts i kapitel 4.4.1 i planbeskrivningen.

Planförslaget var ute på remiss hos myndigheterna 14.10–16.12.2019. Sammanlagt fyra utlåtanden lämnades in. Turku Energia Sähköverkot Oy påpekade att installering av kablar för anslutning till elnätet ska tillåtas i AK-1-kvarteret genom områden med avtal om besittningsdelning som eventuellt bildas. Det regionala räddningsverket lämnade in två utlåtanden där det framförde att det ska göras möjligt att bygga en räddningsväg/lyftplats på områdena kring byggnaderna som ska planteras; att behoven av släckvatten som förutsätts i räddningslagen beaktas vid planeringen av kommunaltekniken och att byggandet av räddningsvägar beaktas i parkeringsarrangemangen i planområdet.

Åbo Vattenförsörjning Ab meddelade att kvarterets anslutningar till Åbo Vattenförsörjnings nätverk finns vid Munkkiogränden.

På grund av utlåtandena har planbestämmelsen ”del av område som ska planteras” setts över.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 14.10–12.11.2019. Två anmärkningar lämnades in. Lehto Asunnot Oy föreslog att även byggandet av träfasader ska tillåtas i detaljplanen. Åbo naturskyddsförening framförde att de eventuella verkningarna på det närliggande Jahndikets rekreations- och naturvärden ännu inte har bedömts i samband med detaljplanen; att verkningarna av det ökade trycket på rekreationsbruk också måste bedömas; att den rekommenderar att den egendomliga landskapstallen i mitten av området lämnas kvar på samma ställe och att den rekommenderar att den norra ändan av planområdet inte bebyggs.

Med anledning av åsikterna har planbestämmelsetexten gällande fasadbestämmelserna i AK-1-kvarteret setts över; texten i planbestämmelsen ”del av område som ska planteras” setts över; tallen i kvartersområdet AK-1 fått beteckningen ”träd som ska bevaras” och en byggnadsyta flyttats längre bort från tallen som ska bevaras.

Utlåtanden med svar beskrivs närmare i punkt 4.2.2 i planbeskrivningen.

Förslaget till detaljplan har dessutom ändrats på initiativ av planläggningen genom att ändra antalet gästparkeringsplatser i planbestämmelsen AK-1 till 1 bp/10 bostäder för att bättre motsvara de allmänna riktlinjerna för parkeringen.

Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram offentligt på nytt på grund av de små ändringar som gjordes på basis av utlåtandena och anmärkningarna samt planläggningens eget initiativ.

Följande skede

Förslaget till detaljplaneändring kan föreläggas stadsfullmäktige genast efter att stadsmiljönämnden har godkänt det, för förslaget har redan varit framlagt och det behövs inget markanvändningsavtal.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Munkkiogränden

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Munkkiogränden (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Munkkiogränden (på finska)

Tilläggsmaterial 3Åsikter som lämnades in i samband med programmet för deltagande och bedömning (på finska)

Tilläggsmaterial 4Utlåtanden om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 5Anmärkning, Lehto Asunnot Oy, 21.10.2019 (på finska)

Tilläggsmaterial 6Anmärkning, Åbo naturskyddsförening rf, 11.11.2019 (på finska)

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Munkkiogränden, daterat 19.9.2019 och ändrat på basis av utlåtanden och anmärkningar 14.1.2020, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Lintunen understödd av Lähteenmäki.

Ärendet föredrogs av markanvändningsdirektör Jyrki Lappi.

Smn § 33

Bordlagt 28.1.2020 § 20.

BeslutFörslaget godkändes.

Beslut i ärendet fattades med rösterna 10-2, 1 blankt.

Beslutet fattades efter två omröstningar.

Vid den första omröstningen röstades mellan fortsatt behandling av ärendet och Sandelins följande remissförslag understött av Lähteenmäki:

”Munkkiogränden, Österås (adr. Munkkiogränden 7) (26/2017) remitteras för beredning så att höjden på de byggnader som vetter mot Jahndiket begränsas till två våningar enligt detaljplanen som trädde i kraft 2009. Nybyggnadsrätten fastställs så att den motsvarar detaljplanen för 2009.”

I omröstningen med namnupprop röstade Hellsten, Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro, Kontu, Manni och Ilvessalo för fortsatt behandling av ärendet.

För förslaget till återremiss röstade förutom Sandelin även Lähteenmäki som understödde henne.

Lintunen röstade blankt.

Behandlingen av ärendet fortsatte med rösterna 10–2, 1 blankt.

Vid den andra omröstningen röstades om föredragandens förslag och Sandelins förslag om förkastande understödd av Lähteenmäki.

I omröstningen med namnupprop röstade Hellsten, Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro, Kontu, Manni och Ilvessalo för föredragandens förslag.

För förslaget om förkastande röstade förutom Lähteenmäki även Sandelin som understödde honom.

Lintunen röstade blankt.

Föredragandens förslag blev beslut med rösterna 10-2, 1 blankt.

Motiveringar till Sandelins remissförslag:

”Det finns inga grunder för att utöka byggrätten i planen. I den tidigare detaljplanen begränsades höjden på de byggnader som vetter mot Jahndiket på goda grunder och byggnaderna mot Jahndiket skulle vara mindre till storleken så att områdets naturvärden och boendetrivsel skulle kunna tryggas. Den nu föreslagna fördubblingen av byggrätten omintetgör de välmotiverade utgångspunkterna för den tidigare planprocessen.”

Lähteenmäkis motiveringar till förslaget om förkastande var desamma som Sandelins motiveringar till remissförslaget.

Ssn § 92

Bilaga 1Karta Munkkiogränden

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Munkkiogränden (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Munkkiogränden (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 19.9.2019 daterade och 14.1.2020 på basis av utlåtanden och anmärkningar ändrade förslaget till detaljplaneändring för ”Munkkiogränden”. 

BeslutFörslaget godkändes.

Beslut i ärendet fattades efter två omröstningar.

Omröstning 1

I den första omröstningen beslutade man att fortsätta behandlingen av ärendet med rösterna 11–2, 1 frånvarande.

Vid omröstning med handuppräckning röstade Elo, Peltonen, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Perho och Kattelus för en fortsatt behandling av ärendet.

För Lindfors följande remissförslag röstade förutom honom även Lundén som understödde honom:

”Munkkiogränden, Österås (adr. Munkkiogränden 7) (26/2017) remitteras för beredning så att höjden på de byggnader som vetter mot Jahndiket begränsas till två våningar enligt detaljplanen som trädde i kraft 2009. Nybyggnadsrätten fastställs så att den motsvarar detaljplanen för 2009.”

Motiveringar:

Det finns inga grunder för att utöka byggrätten i planen. I den tidigare detaljplanen begränsades höjden på de byggnader som vetter mot Jahndiket på goda grunder och byggnaderna mot Jahndiket skulle vara mindre till storleken så att områdets naturvärden och boendetrivsel skulle kunna tryggas. Den nu föreslagna fördubblingen av byggrätten omintetgör de välmotiverade utgångspunkterna för den tidigare planprocessen.”

Omröstning 2

I den andra omröstningen godkändes föredragandens beslutsförslag med rösterna 11–2, 1 frånvarande.

Vid omröstning med handuppräckning röstade Elo, Peltonen, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Perho och Kattelus för föredragandens beslutsförslag.

För Lindfors förslag till förkastande röstade förutom honom även Lundén som understödde honom.

Maaskola anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick.

Sfm § 36

Bilaga 1Karta Munkkiogränden

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Munkkiogränden (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Munkkiogränden (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 19.9.2019 daterade och 14.1.2020 på basis av utlåtanden och anmärkningar ändrade förslaget till detaljplaneändring för ”Munkkiogränden”. 

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade stadsfullmäktiges fjärde ordförande Ulla Achrén som skötte uppdraget som ordförande att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena som hålls i talarstolen på podiet till högst 5 minuter vid behandlingen av detta ärende.

Framlagt remissförslag och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Oksanen följande remissförslag:

”Ärendet remitteras för ny beredning.

”Munkkiogränden, Österås (adr. Munkkiogränden 7) (26/2017) remitteras för beredning så att höjden på de byggnader som vetter mot Jahndiket begränsas till två våningar enligt detaljplanen som trädde i kraft 2009. Nybyggnadsrätten fastställs så att den motsvarar detaljplanen för 2009.

Motiveringar:

Det finns inga grunder för att utöka byggrätten i planen. I den tidigare detaljplanen begränsades höjden på de byggnader som vetter mot Jahndiket på goda grunder och byggnaderna mot Jahndiket skulle vara mindre till storleken så att områdets naturvärden och boendetrivsel skulle kunna tryggas. Den nu föreslagna fördubblingen av byggrätten omintetgör de välmotiverade utgångspunkterna för den tidigare planprocessen.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Sandelins remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 53 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 11 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins remissförslag, 3 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Framlagt förslag om förkastande och dess behandling

Sandelin understödd av Oksanen föreslog att förslaget till detaljplaneändring förkastas.

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sandelins förslag om förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 53 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 11 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag till förkastande, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna


Bilagor:

Sfm § 36
Bilaga 1:Kartta Munkkionkuja / Karta Munkkiogränden
Bilaga 2:Äänestyslistat/Omröstningsförteckningarna