Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden41222.10.20192
Stadsmiljönämnden41805.11.20194
Stadsstyrelsen9102.03.202019
Stadsfullmäktige3516.03.202012

7382-2018 (10 03 01)

Kostnadskalkyl över byggandet av infrastrukturen i de allmänna områdena för detaljplaneområdet för Kirstiparken

Sammandrag:

För detaljplaneområdet för Kirstiparken har i samband med detaljplanearbetet utarbetats en genomförandeplan för byggandet av infrastrukturen i de allmänna områdena. På basis av dem har man genom byggnadsdelberäkning upprättat en kostnadskalkyl över byggandet av infrastrukturen i de allmänna områdena för detaljplaneområdet. Föreslås att stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige i samband med godkännandet av detaljplanen godkänner kostnadskalkylen på 13,2 miljoner euro för byggandet av infrastrukturen i Kirstiparken.

Smn § 412

Enheten för genomförandeplanering av stadsmiljön, planeringschef för infrastruktur Kari Linnakoski 16.10.2019:

Planläggningsenheten för Stadsplanering och jordegendom utarbetar en detaljplan för Kirstiparken. Samtidigt har planläggningsenheten i samarbete med enheten för genomförandeplanering av stadsmiljön låtit som konsultuppdrag utarbeta byggnadsplaner för gator, parker och vattenförsörjning. Åbo Vattenförsörjning har deltagit i planeringen för vattenförsörjningens del.

Stadsfullmäktige har 23.9.2019 § 139 beslutat godkänna en ny anvisning för behovsutredning och projektplanering av infrastrukturprojekt enligt vilken stadsfullmäktige i fortsättningen föreläggs en kalkyl över infrastrukturkostnaderna för nya markanvändningsprojekt samtidigt som den föreläggs ifrågavarande detaljplan. Detaljplanen för Kirstiparken är den första för vilken en kostnadskalkyl har upprättats samtidigt med detaljplaneringen.

Detaljplaneområdet för Kirstiparken ligger i stadsdelen Storheikkilä. Målet med detaljplaneändringen är att det gamla industriområdet ska bli ett centrumbetonat, multifunktionellt och trivsamt bostadsområde som stöder sig på kollektivtrafiken samt högklassiga gång- och cykelförbindelser. Vid planering av området betonas lösningar enligt principerna för hållbar utveckling samt högklassiga offentliga rum och grönområden.

Föremål för planeringen har varit gatorna, parkerna och vattenförsörjningen i detaljplaneområdet. I planen ingår sex gator och en separat led för gång- och cykeltrafik samt två parker. Arthursgatan fungerar som huvudled för kollektivtrafiken. Den totala längden på områdets gator är ca 2,4 kilometer och parkernas areal är ca 2,0 hektar. Som gatubeläggning används asfalt och de öppna platserna beläggs med betongplattor. Genomförandeplaneringen följer den kvalitetsnivå som presenterats i detaljplanen.

Parkerna är en del av den högklassiga stadsmiljön i det nya planområdet.  Kirstiparken och Åkeparken bildar en grön axel i mitten av det nya planområdet, en lummig vistelsepark samt en gång- och cykelförbindelse i öst-västlig riktning. Tvärförbindelserna i Kirstiparken delar in planområdet i vistelseområden av olika karaktär bestående av funktioner som parkour, ”spegelsal” samt en lekplats med slottstema. På den södra sidan av parkområdet finns en reservering för en spårvägsförbindelse som i det första skedet byggs så att den bildar en oskiljaktig del av parkhelheten. Visuellt och funktionellt ansluter sig parkområdena till den nya Arthursplatsen samt den förnyade Runsalavägen. 

Fördröjning av dagvatten spelar en viktig roll i parkplanen med anknytning till hantering av flodvatten. Dagvatten som leds till parkområdet fördröjs med hjälp av uppdämningsbassänger, dagvattenmotiv samt terrängutformning. Uppdämningsbassängerna är oftast torra och kan användas för rekreation. Dagvattenmotiv utformas så att de vackra också när de är torra. 

I och med att området byggs förbättrar man också funktionsdugligheten inom vattenförsörjningen genom att förnya vattenförsörjningsnätet i området. Det nuvarande nätet fungerar ställvis bristfälligt på grund av att rören har sjunkit in.  

Byggandet av områdets infrastruktur etappvis och delområdesvis under 2020-2025 har beaktats i planeringslösningar. Områdets grundförhållanden och byggandet i etapper ställer krav på byggandet och ökar för sin del byggnadskostnaderna.

Området består till stor del av ett gammalt industriområde vilket gör att kostnaderna för sanering av den förorenade marken kommer bli höga. I detta skede har man beräknat att kostnaderna för sanering av den förorenade marken i de allmänna områdena uppgår till ca 1 miljoner euro. Omfattningen av den förorenade marken och de slutgiltiga kostnader som den medför blir klara först under byggandet. Kostnadskalkylen som presenterats ovan grundar sig på förhandsundersökningar.

Kostnadsfkalkyl (moms 0 %):

- gator, parker och en öppen plats 12,2 miljoner euro (utan kostnaderna för vattenförsörjning), och

- sanering av förorenad mark 1,0 miljoner euro

Kostnadskalkylen är således sammanlagt 13,2 miljoner.

Kostnaderna för planområdet uppföljs i enlighet med processen för den årliga ledningen av staden i samband med månadsrapporterna och delårsöversikterna som lämnas till nämnden och stadsstyrelsen.

Kalkylen omfattar kostnaderna för byggande och planering samt andra beställarkostnader och en projektreservering om 15 % i enlighet med anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt.

Kostnadskalkylen omfattar inte eventuella flyttningskostnader för det detaljplaneenliga hamnspåret och inte heller kostnaderna för vattenförsörjningen. Åtgärderna för hamnspåret preciseras i och med att området byggs enligt separata beslut. I kostnadskalkylen ingår varken kostnaderna för Åbo Vattenförsörjning Ab (3,8 miljoner euro) eller eventuella rivningskostnader för byggnader i de allmänna områdena.

I och med byggandet av infrastrukturen för Kirstiparken överlåts stadsägda tomter vars försäljningsintäkter täcker kostnaderna för byggandet av infrastrukturen. Dessutom deltar privata markägare i planområdet i kostnaderna för samhällsbyggande genom att betala markanvändningsersättningar till staden. Den totala inkomstberäkningen uppgår för tillfället till ca 35 miljoner euro. I beloppet har ändå inte inkluderats de kostnader som rivningen av stadens byggnader medför.

Enligt den nya punkten 8 i 32 § i förvaltningsstadgan ska stadsfullmäktige godkänna kostnadskalkylen över infrastrukturkostnader i markandvändningsprojekt i samband med godkännandet av detaljplanen.

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden godkänner för sin del kostnadskalkylen över infrastrukturkostnader på 13,2 euro för de allmänna områdena i planområdet för Kirstiparken och överlåter kostnadskalkylen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling i samband med behandlingen av detaljplanen för Kirstiparken.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Manni understödd av Ilvessalo.

Smn § 418

Bordlagt 22.10.2019 § 412

BeslutFörslaget godkändes.

Ssn § 91

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna kostnadskalkylen på 13.2 euro för byggandet av infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet för Kirstiparken.

BeslutFörslaget godkändes.

Kattelus anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som ärendet behandlades.

Vornanen fungerade som ordförande vid behandlingen av detta ärende.

Sfm § 35

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna kostnadskalkylen på 13.2 euro för byggandet av infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet för Kirstiparken.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade stadsfullmäktiges fjärde ordförande Ulla Achrén som skötte uppdraget som ordförande att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena som hålls i talarstolen på podiet till högst 5 minuter vid behandlingen av detta ärende. 

Kattelus anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som ärendet behandlades.