Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen16330.04.201810
Stadsstyrelsen17607.05.20188
Stadsfullmäktige9214.05.20188

4845-2016 (011)

Spetsprojektet Utvecklandet av centrumområdet

Sammandrag: -

Ssn § 163

Stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen 26.4.2018:

Bakgrund

Åbo stadsfullmäktige beslutade i samband med budgeten för 2016 att tillsätta ett spetsprojekt som bär namnet Utvecklandet av centrumområdet. Åbo stadsstyrelse verkställde beslutet genom att starta projektet i maj 2016 (Ssn 2.5.2016 § 177). Målet med spetsprojektet är att utarbeta en ambitiös vision för att stärka centrumområdets vitalitet och dragningskraft samt en konkret syn på åtgärder och faser med vilka man uppnår ett centrum som motsvarar visionen.  Utgångspunkterna för utarbetandet av visionen härleddes ur stadsstrategin Åbo 2029. Målet med spetsprojektet är en helhetsbetonad och hållbar stadsutveckling som för sin del stöder målen för den strategiska ledningen av staden som även tagits upp i kommunlagen.

Stadsstyrelsen satte igång visionsarbetet genom att tillsätta en sektorsövergripande arbetsgrupp och utnämna experter till gruppen från sektorer som är centrala med tanke på utvecklingen av livskraften i centrum (Ssn 19.9.2016 § 372). I visionsarbetet deltog också en grupp experter från stadens olika sektorer, Åbo universitet och Centret för framtidsforskning. Som stöd för visionsarbetet har fungerat öppna Turku Future Forum-tillställningar där nästan 350 Åbobor deltog. Tillställningarna genererade rikligt med idéer och innehåll för utvecklandet av centrumområdet.

Centrumvisionen 2050

Arbetsgruppen som under ledning av professorn i framtidsforskning Markku Wilenius dryftat framtiden för Åbo stadscentrum publicerade sin centrumvision i augusti 2017. Centrumvisionen 2050 (Bilaga 1) som producerats och motiverats i tätt samarbete med olika intressentgrupper är en framtidsbild av ett vitalt, europeiskt och välfärdsfrämjande centrum i Åbo som har alla förutsättningar att utvecklas till en huvudstad för världens vackraste skärgård. Visionen som i stor utsträckning betraktar framtiden för Åbo centrum med utgångspunkt i attraktionskraft, konkurrenskraft, välfärd och hållbar tillväxt ger en heltäckande uppfattning om hur Åbo centrum ska utvecklas under de kommande decennierna. Målet med visionen är ett centrum med 20 000 nya invånare och 15 000 nya arbetsplatser samt nästan 200 000 m2 nya lokaler för närings- och kulturverksamheten fram till år 2050.

I visionen definieras vilka faktorer som utgör grunden för ett vitalt och attraktivt stadscentrum i framtiden. De viktigaste elementen för ett levande centrum, ett centrum som är tillgängligt och lätt att gå i, ett kommersiellt attraktivt centrum samt en trivsam mötesplats hör till de målinriktade insatsområdena vid utvecklandet av centrumområdet och som åtgärdshelheterna i åtgärdsprogrammet bygger på.

Centrum som är tillgängligt och lätt att gå i

En central utgångspunkt i visionen är att utvidga stadskärnan och skapa ett användarvänligt trafiksystem som stöder detta. Kollektivtrafikens nya terminaler livar upp stadens trafiknoder och styr människoströmmarna till ett större område. Det promenadbetonade centrumet utvidgas, cykelförbindelserna förbättras, kollektivtrafiken blir smidigare och fordonstrafiken styrs från centrumets ringvägar till centraliserade parkeringshallar.

Kommersiellt attraktivt centrum

Målet med visionen är att förstärka ställningen för Åbo centrum som den viktigaste koncentrationen för ekonomi och handel i västra Finland. Den kommersiella kärnan i centrum utvidgas från omgivningen kring Salutorget mot åstranden och hamnen. Salutorget blir en mötesplats med flera funktioner och ett livligt centrum för evenemang. Kvarteren runt Salutorget bildar ett nätverk av köpcentrum i det enhetliga centrumområdet. Nya affärs- och kontorslokaler byggs i centrumkvarteren genom att förtäta stadsstrukturen och främja byggnadernas multifunktionella profil.

Trivsam mötesplats

Visionen utgår från den tanken att Åbo centrum har möjlighet att stå i spetsen för hela stadens utveckling mot en europeisk stad som är betydelsefull ur vetenskapens, kulturens och turismens synpunkt. Den gamla staden ges en värdig ställning både som ett attraktivt resmål och ett europeiskt vardagsrum. Vid Aura ås östra strand uppstår en attraktiv kulturpromenad. Humlegårdsgatan kopplar ihop kulturcentret i Samppalinna med upplevelse- och evenemangscentret i bangården och erbjuder på så sätt en axel i öst-västriktning som är full av idrott och underhållning. Parkerna på kullarna och det havsnära läget hänger allt tätare ihop med stadsbilden i centrum. Dessutom skapas nya former av boende, tjänster och affärsverksamhet i centrum.

Genom att inrikta utvecklingsåtgärder på dessa insatsområden svarar man också på de mål som stadsstyrelsen ställt upp för spetsprojektet Utvecklandet av centrumområdet. Därtill bidrar man till att förstärka livskraften och attraktionskraften året runt i centum samt främja tillgängligheten för centrum och smidigheten i centrumtrafiken.

Delaktighet och växelverkan

Visionen har förberetts i ett omfattande och interaktivt samarbete mellan olika experter, invånare och intressentgrupper. En central roll vid insamlandet av utvecklingsidéer från olika användargrupper i centrum spelade de engagerande Turku Future Forum-tillställningarna som snabbt vann en stor popularitet som en gemensam interaktionsplattform för invånarna.

Förutom expertanföranden samlades åsikter också i aktiverande workshoppar där deltagarna tillsammans fick förverkliga sina utvecklingsidéer inom olika delar av stadslivet (t.ex. välfärd och lycka, framtida boende, trafiken i centrum, att skapa tillväxt i centrum). De viktigaste utvecklingstemana som togs upp i workshopparna var frågorna om att öka trivseln och livskraften för omgivningen, att göra verksamheten mångsidigare och att göra tillsammans.

Efter publiceringen har centrumvisionen presenterats vid tiotals tillställningar för olika organ, organisationer och föreningar. Hösten 2017 bad man aktörerna i centrum bedöma hur utvecklandet enligt centrumvisionen skulle kunna påverka de utvecklingsprojekt som redan pågår eller som håller på att planeras för centrumområdet. De bedömningar som lämnats in behandlade mångsidigt de olika delområdena när det gäller att utveckla centrumområdet såsom trafiken i centrum, utvidgning av centrumområdet, turismen och evenemangsverksamheten, kompletteringsbyggande i centrum och beaktande av historiska värden. Det allmänna intryck som bedömningarna gav ger stöd åt det utvecklingsarbete som sker enligt visionen, även om det finns behov av separata utredningar och mer detaljerade bedömningar i anslutning till flera åtgärder.

I januari 2018 ordnades en Turku Future Forum-diskussion med anknytning till förverkligandet av centrumvisionen. I tillställningen deltog nästan 130 Åbobor. Invånarnas åsikter om förverkligandet av visionen kartlades i början av 2018 även med en öppen webbenkät där sammanlagt 1147 svarande deltog. Det som i synnerhet bedömdes var bulevardisering av Tavastgatan, förnyelse av Salutorget, Kulturstranden, gågatan vid Slottsgatan, nya trafikterminaler som planerats för Eriksgatan samt förnyelse av den gamla staden (Gamla Stortorget). Utifrån svaren ställde man sig i genomsnitt positiv mot alla åtgärdshelheter som var föremål för enkäten.  Allra snabbast vill Åboborna utveckla områdena kring Salutorget och Gamla Stortorget. Att utveckla trafiken och rörligheten i centrum i en mer promenad- och cyklingsbetonad riktning fick också ett klart medhåll av Åboborna.

Framskridande och uppföljning av projektet

Programmering av utvecklingsåtgärderna som bygger på centrumvisionen stöder också stadsstrategin Åbo 2029 som godkänts av stadsfullmäktige (sfm 16.4.2018 § 72). Genom de åtgärder som ingår i visionen förstärks centrumets livskraft, attraktionskraft och ställning som en trivsam omgivning för alla invånare. Att utveckla centrumområdet på ett målinriktat sätt förbättrar också förutsättningarna för att öka invånar- och arbetsplatsantalet som bl.a. den positiva strukturförändringen har gett upphov till.

De ovan nämnda insatsområdena skapar grunden för beredningen av åtgärdsprogrammet för utvecklandet av centrumområdet som föreläggs stadsstyrelsen för behandling. Åtgärdsprogrammet innehåller de insatsområdesspecifika genomförandeplanerna samt målen och mätarna för dem. Åtgärdsprogrammet uppdateras av stadsstyrelsen med ett års mellanrum och beaktas i stadens budget. Rapportering och uppföljning av programmet anknyts tille en del av årsklockan för ekonomi och verksamhet. Målen och mätarna för åtgärdsprogrammet skrivs in i koncernförvaltningens och sektorernas strategiska och operativa avtal.

Spetsprojektet och åtgärdsprogrammet som anknyter till det genomförs genom ett omfattande och öppet samarbete mellan staden och intressentgrupperna. Inom projektets alla delområden är utgångspunkten att stadens invånare, kunder och intressentgrupper deltar i planeringen och genomförandet av projektet. Vid finansieringen av projektet utnyttjas i mån av möjlighet externa finansieringskällor.

Tilläggsmaterial 1Centrumvisionen 2029

Stadsstyrelsens förslag      

Stadsfullmäktige beslutar anteckna spetsprojektet Utvecklandet av centrumområdet för kännedom och konstaterar samtidigt att spetsprojektet styr det behöriga organets och tjänsteinnehavarens beredning och beslutsfattande.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Kattelus understödd av Vornanen.

Ssn § 176

Bordlagt 30.4.2018 § 163

BeslutStadsstyrelsen beslöt föreslå stadsfullmäktige att:

Bilaga 1Spetsprojektet, Utvecklandet av centrumområdet – Åtgärder som startas

Beslut i ärendet fattades med rösterna 11-2, 1 frånvarande.

Vid omröstning med handuppräckning röstade Eklund, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Ratilainen, Weber, Vornanen, Aaltonen, Vierimaa och Kattelus för föredragandens ändrade förslag som blev stadsstyrelsens beslut.

För Rinnes följande ändringsförslag röstade Yrttiaho som understödde henne:

”Stadsfullmäktige beslutar att dokumentet Centrumvisionen 2029 som beretts under spetsprojektet Utvecklandet av centrumområdet inte kan styra organens och tjänsteinnehavarnas beredning och beslutsfattande med anknytning till planläggning och markanvändning förrän Generalplanen 2029 har godkänts och en tillräckligt exakt och uppdaterad generalplan över centrumområdet har upprättats enligt markanvändnings- och bygglagen.

Dessutom görs följande ändringar i planen som nu är under beredning:

Punkter som hänvisar till kollektivtrafiken stryks och en separat plan för förnyandet av kollektivtrafiken sätts igång.

Endast ett parkeringshus under Vårdberget byggs.

Ur åtgärdslistan stryks punkt 42. Motivering: Byggloven för centrumområdet ska behandlas i normal ordning.

Punkt 76 stryks. Motiveringar: Försäljningsverksamheten som utvidgats till gatuområdet följer sällan tillgänglighetsanvisningarna. Konstruktioner som är överraskande och avviker från byggnadens normala form och även blomkrukor är farliga för synskadade och rörelsehindrade kommuninvånare.”

Yrttiaho bad att få sin avvikande mening antecknad i protokollet.

Bilaga 2Yrttiahos avvikande mening

Stadsplaneringsdirektören Timo Hintsanen deltog i sammanträdet för att redogöra för ärendet.

Sfm § 92

Bilaga 1Spetsprojektet, Utvecklandet av centrumområdet – Åtgärder som startas

Tilläggsmaterial 1Centrumvisionen 2029 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar anteckna spetsprojeketet Utvecklandet av centrumområdet för kännedom och konstaterar samtidigt att spetsprojektet styr det behöriga organets och tjänsteinnehavarens beredning och beslutsfattande.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att spetsprojektet Utvecklandet av centrumområdet förverkligas genom att man vidtar åtgärder enligt bilaga 1.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet på mötet

Framlagt remissförslag och dess behandling

Tavio lämnade understödd av Niinivirta följande remissförslag:

”Ärendet remitteras för ny beredning så att också planen för utveckling av åstranden kan läggas till ärendet.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordförande följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Tavios remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 48 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 5 fullmäktigeledamöter understödde Tavios remissförslag, 12 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.  

Framlagt remissförslag och dess behandling

Yrttiaho lämnade understödd av Rinne följande ändringsförslag:

”Stadsfullmäktige beslutar att spetsprojektet Utvecklandet av centrumområdet inte kan styra organens och tjänsteinnehavarnas beredning och beslutsfattande med anknytning till planläggning och markanvändning förrän Generalplanen 2029 har godkänts och en tillräckligt exakt och uppdaterad generalplan över centrumområdet har upprättats enligt markanvändnings- och bygglagen.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Yrttiahos ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 53 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, 2 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna


Bilagor:

Sfm § 92
Bilaga 1:Spetsprojektet, Utvecklandet av centrumområdet ¿ Åtgärder som startas
Bilaga 2:Omröstningsförteckningarna