MARKANVÄNDNINGSAVTAL

 

 

 

 

Med anledning av det 27.9.2017 daterade och 17.11.2017 samt 12.12.2017 granskade förslaget till detaljplan 27/2013 (Hertigshörnet) gällande stadsdelen Hamnen i Åbo stad ingår Åbo stad (Staden) och ägaren till tomten Hamnen-16-1 (853-61-16-1) Kiinteistö Oy Aissa (Fastighetsägaren) avtal enligt följande:

 

1. Markanvändningsavtalets syfte

 

Med detta markanvändningsavtal kommer man gemensamt överens om ersättningen av de kostnader som ändringarna i samhällsstrukturen medför staden, överlåtelsen av ett outbrutet område och principerna för kommande byten av markområden för att främja genomförandet av detaljplanen.

 

Avtalsparterna konstaterar gemensamt att detta markanvändningsavtal inte utesluter de mål och krav på innehåll som ställts för planläggningen i lagen.

 

2. Tidpunkt då avtalet ingåtts

 

Förhandlingarna om markanvändningsavtalet har förts efter att innehållet i detaljplaneändringen avgjorts.

 

3. Avtalsersättning

 

Fastighetsägaren erlägger en avtalsersättning på niohundratusen fyrtio euro (900.040 €) till staden.

 

Fastighetsägaren kvitterar en del av avtalsersättningen genom att i enlighet med punkt 5 i detta avtal överlåta staden ett outbrutet område värt 864.930 € av tomten Hamnen-16-1 (853-61-16-1). Efter överlåtelsen av det outbrutna området erlägger fastighetsägaren 35.110 € i avtalsersättning till staden.

 

Ersättningen (35.110 €) och den årliga räntan på 2 % som beräknas på den efter att förslaget till detaljplaneändringen vunnit laga kraft ska betalas inom tre månader räknat från den tidpunkt då tomten som bildats av tomten Hamnen-16-1 har beviljats ett byggnadstillstånd som vunnit laga kraft.

 

4. Säkerhet

 

För att uppfylla de avtalsenliga förpliktelserna överlåter Fastighetsägaren en säkerhet på 35.110 € till staden. Den av staden godkända säkerheten kvitteras som mottagen med underskrifter i detta avtal.

 

5. Tomtdel, överlåtelse av gatuområden och överföring av äganderätten

 

Fastighetsägaren överlåter till staden ett outbrutet område på sammanlagt 1815 m2 av tomten Hamnen-16-1 (853-61-16-1) i Åbo stad. Läget för det outbrutna området har anvisats i kartbilagan M105/12.3.2018.

 

Det outbrutna området i detaljplaneförslaget har anvisats för följande ändamål:

 

Hamnen-16   AK-1    1038 m2    2621 v-m2

Hamnen-24   AK-1    30 m2    85 v-m2

Allmänna områden    747 m2   

 

   sammanlagt   1815 m2

 

Värdet på det outbrutna område som överlåtits av fastighetsägaren är 864.930 euro.

 

Äganderätten till det outbrutna området fri från inteckningar, servitut och betalningsskyldigheter överförs till staden när detta avtal träder i kraft.

 

6. Övergång av besittningsrätten till det outbrutna området

 

Besittningsrätten till det outbrutna område som överlåts till staden av tomten Hamnen-16-1 övergår till staden i två skeden.

 

Besittningsrätten till kvarteret Hamnen-24 och de områden som överlåts som allmänna områden (sammanlagt 777 m2) övergår till staden fri från inteckningar, servitut och betalningsskyldigheter när detta avtal träder i kraft.

 

Besittningsrätten till området (1038 m2) som överlåts till kvarteret Hamnen-16 (den blivande tomten Hamnen 16-4) övergår till staden när det på området AK-1 mot Lyftkransgatan i kvarteret Hamnen-16 (den blivande tomten Hamnen-16-3) märks ut den första platsen för en nybyggnad eller senast 1.1.2030.

 

7. Affär gällande tomtbildning för Hamnen-16-3 och köpoption

 

Staden kommer att sälja fastighetsägaren delarna av tomtbildningen Hamnen-16-3 på sammanlagt 104 m2 (262 v-m2) till den blivande tomten AK-1 med en köpesumma på 86.460 € efter att detaljplaneändringen vunnit laga kraft och tomtdelarna övergått i stadens ägo och besittning. När det gäller försäljningen av bildningsdelarna till tomten utarbetas ett separat fastighetsköp.

 

Staden reserverar fastighetsägaren en köpoption på ett år för köp av tomten Hamnen-16-4. Köpoptionen ska utnyttjas inom ett år från den tidpunkt då staden meddelar fastighetsägaren att besittningsrätten till tomten Hamnen-16-4 övergått från arrendatorn till staden. Som köpesumma för tomten Hamnen-16-4 används det av Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA) godkända kvadratmeterpriset under inköpsåret höjt med 30 % om byggandet av tomten genomförs med s.k. fri finansiering.

 

8. Fastighetsbildningsförrättning

 

Båda avtalsparterna vidtar på egen bekostnad de nödvändiga åtgärderna för ansökan om lagfart och fastighetsbildning.

 

9. Slänter

 

Om byggandet av gatorna enligt de fastställda planerna kräver en terrass eller ytterslänt ända fram till fastigheten på grund av höjdskillnaden mellan gatan och gårdens marknivå, ska fastighetsägaren utan ersättning tillåta detta.

 

10. Servitutsrättigheter

 

Fastighetsägaren är förpliktad att utan ersättning tillåta att stadens eller av staden anvisade ledningar, apparater och fästanordningar som är till nytta för samhället eller fastigheten placeras på fastigheten, över fastigheten eller i byggnader som finns på fastigheten. Fastighetsägaren ersätts för eventuella direkta skador och olägenheter som orsakats av ovannämnda åtgärder. Staden har rätt att anteckna ovannämnda rätt som servitut i fastighetsregistret utan att höra fastighetsägaren desto mer. Denna rätt gäller även ledningar, apparater och fästanordningar som finns på området för den fastighet som säljs.

 

11. Ytvatten

 

Fastighetsägaren ska på egen bekostnad i samband med avloppsanläggning på tomten, se till att eventuellt ytvatten som rinner till tomten från parkområden samt gångvägar i anknytning till tomten, ska ledas bort.

 

12. Kommunalteknik och anslutningsavgifter

 

Staden bygger på egen bekostnad under en tidpunkt som den bestämmer gator enligt gaturitningar, allmänna el-, vatten-, avlopps- och fjärrvärmeledningar samt gatubelysning på området vid fastigheten.

 

Fastighetsägaren ansvarar för underhåll och renhållning av gatan, oavsett om gatuområdet vid fastigheten överlåtits till allmänt bruk, enligt det som föreskrivs i lagen om underhåll och renhållning av gator och vissa allmänna områden samt för underhåll och renhållning av vägen från gatan eller vägen in till fastigheten. Till denna skyldighet hör också avlägsnande av snö och vintersandning samt skötande av eventuella planteringar och gräsmatta på fastighetens gatuavsnitt.

 

13. Värme- och borrbrunnar

 

Fastighetsägaren är skyldig att inför terrängmätningen som görs av Åbo stadsmiljösektor, meddela ifall det i jordmånen borras en eller flera värme- eller borrbrunnar. Informationen bör förmedlas utan dröjsmål efter att åtgärden utförts.

 

14. Upplysningsplikt enligt miljöskyddslagen

 

Enligt 139 § i miljöskyddslagen ska den som överlåter ett område meddela ifall de markområden som överlämnas har använts inom industrin och som lagerområden. Fastighetsägaren ansvarar för de överlämnade områdenas del för utredning av förorening av marken och om eventuella saneringsåtgärder, ifall den kommande detaljplanen så kräver.

 

15. Anslutningsavgifter

 

Staden har rätt att av tomtägaren uppbära anslutnings- och bruksavgifter för kommunaltekniska nätverk enligt normal taxa, då de fastigheter som byggs på området ansluts till de ifrågavarande nätverken.

16. Transformatorer

 

Fastighetsägaren är förpliktad att till Oy Turku Energia Ab överlåta användningsrätten för de områden och fastighetslokaliteter som behövs för allmän eldistribution och för transformatorstationer, kabelskåp och övriga apparater och ledningar. Oy Turku Energia Ab betalar enligt sina uträkningar en enhetlig ersättning för användning av de markområden och lokaliteter som behövs för transformatorstationen.

 

17. Rivning av byggnad

 

Fastighetsägaren ska på egen bekostnad riva delar av en byggnad som befinner sig på ett outbrutet område som övergår till stadens ägo före 1.1.2030 eller då man på tomten Hamnen-16-3 inleder nybygge.

 

18. Överlåtelse för vidare bruk

 

Om fastighetsägaren överlåter sitt markområde eller en del av det till en tredje part, ansvarar han/hon för att presterandet av skyldigheter och övriga avtalsvillkor tills han/hon har gjort en anmärkning i avtalet om att mottagaren ansvarar för villkor och prestationer enligt avtalet, och denna anmärkning har expedierats till stadens Fastighetsaffärsverk.

 

19. Meningsskiljaktigheter

 

Egentliga Finlands tingsrätt löser i egenskap av första rättsinstans eventuella tvister som uppstått på grund av tolkningar av villkoren och ersättningarna samt avtalsviten.

 

20. Ikraftträdande

 

Detta avtal träder i kraft då det ovannämnda förslaget till detaljplan som rör avtalsområdet vinner laga kraft.