Åbo 2029 – den mest intressanta staden vid norra Östersjön

 

År 2029 fyller Åbo hela 800 år. Märkesåret har också valts som utgångspunkt för stadsstrategin och betraktandet av stadens framtid. Stadsstrategin och programmen som ingår i den berättar om vår stads viktigaste mål och relaterade val som hjälper oss bygga vår framtid. Vår vision är:

 

Åbo är en intressant europeisk universitets- och kulturstad som har mod att förnya sig och en stad där det är bra att leva och lyckas tillsammans.

 

Åbo stads historia är unik. Vårt lands ekonomiska, välfärdsmässiga och kulturella rötter ligger i Åbo. Vår historia ger oss erfarenhet och styrka att förnya oss och gå framåt. Det svenska språket och den svenskspråkiga kulturen samt internationalismen lever starka i Åbo som en del av vår identitet. Under årens lopp har vi upplevt olika tider, och de har alla lämnat sitt eget skikt på vår stad och våra liv. Åbo är en stad där historia och framtid skakar hand.

 

Åbo, som uppskattar sin historia, är det goda livets stad. Därför är Åbo intressant för både stadsbor, studerande, experter, turister och små och stora företag. Åbo är en europeisk kulturstad som också är känd som en stark idrotts- och evenemangsstad. Åstranden pulserar i fortsättningen allt starkare med liv. Den är stadsbornas vardagsrum året runt, och för alla andra är den en fläkt från en europeisk stad. Ån leder ut till havet och den unika skärgården som börjar vid åns mynning, och Åbo är känd som dess pärla. Som kuststad vid norra Östersjön vill Åbo utvecklas som en del av den nordeuropeiska tillväxtzonen som sträcker sig från Stockholm via Åbo till Helsingfors, och vidare till S:t Petersburg. Stadens mål är att få till stånd en snabb "timmes" tågförbindelse mellan Helsingfors och Åbo.

 

Åbo förnyas och växer modigt under de kommande åren. De centrala målen är att på ett hållbart sätt främja stadsbornas välfärd och aktivitet samt näringslivets konkurrenskraft. Stadens livskraft och tillväxt bör grunda sig på en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar grund. Stadens utveckling ska vara konsekvent, och den bör grunda sig på både de styrkor som bär Åbos rykte och Åbobornas egna uppfattningar om sin stad. Samtidigt vill Åbo bära sitt ansvar för hela stadsregionens konkurrenskraft och framgång.

 

Stadens framtid byggs upp i en situation där omvärlden förändras i allt snabbare takt. Klimatförändringen, urbaniseringen och digitaliseringen är exempel på fenomen som påverkar människornas vardagliga liv överallt i världen. På lokal nivå är den positiva strukturomvandlingen i Sydvästra Finland, vård- och landskapsreformen som planeras samt välfärdsfördelningen centrala frågor för staden. För att kunna svara på förändringarna krävs förmåga att förnya sig, en smidig förvaltning, bättre ledarskap och beslutsfattande, fokus på stadsborna och kunderna samt förbättringar i verksamhetens produktivitet. Förmågan att förändra sig förbättras genom stadens utvecklingsmodell som skapar ett systematiskt sätt att leda utvecklingen av tjänsterna och verksamheten. Med ledarskap som fokuserar på information blir verksamheten effektivare och mer ekonomisk. Vi utvecklar vårt kunnande inom informationsledning och tar fram verksamhetsmodeller i samarbete med stadens partner och intressentgrupper.

 

Den viktigaste förutsättningen för framgång är att ekonomin hålls i balans. En stark ekonomi är en förutsättning för att vi ska kunna utveckla våra tjänster och investera i framtiden. Stadens verksamhet dimensioneras så att den interna finansieringen omfattar verksamhetens utgifter och ersättningsinvesteringar. Vi håller beskattningen och avgifterna på en konkurrenskraftig nivå och ser till att staden inte skuldsätter sig orimligt mycket.

 

Vi fortsätter omstruktureringen av stadskoncernen. Koncernsamfunden står för över hälften av omfattningen av stadskoncernens verksamhet. Deras betydelse för staden framhävs både genom ökningen av ägarvärdet och som en del av moderstadens interna finansiering.

 

Staden deltar aktivt i beredningen av vård- och landskapsreformen samt i därtill hörande diskussioner tillsammans med de övriga stora städerna. Om reformen genomförs, orsakar den staden exceptionella utmaningar i anslutning till verksamhetens kontinuitet, ekonomin och tillräckliga resurser. Staden förbereder sig också för att beredningen och verkställandet av reformen kräver stora arbetsinsatser och även ekonomiska satsningar. Detta inverkar i sin tur på stadens förmåga att genomföra sina egna strategiska mål. Vi förnyar vår verksamhet och förvaltningsstrukturer så att vi kan samordna de minskande inkomsterna med de ökande utgifterna. Vår utgångspunkt är att trygga tjänsteproduktionens kontinuitet och investeringsförmågan i alla situationer.

 

Åbo gör gott

 

Åbo gör gott för invånarnas och kundernas välfärd samt för stadens och näringslivets konkurrenskraft.

 

Åbo skapar välfärd och aktiverar

 

I Åbo finns ett tidsenligt servicenät och fungerande närtjänster. Som en tvåspråkig stad erbjuder Åbo service på både finska och svenska, och i fortsättningen i allt större utsträckning också på engelska. Vi ordnar servicen enligt en modern mångproducentmodell på ett kundcentrerat, högklassigt och kostnadseffektivt sätt. Vi köper tjänster allt mer systematiskt och förbättrar vår upphandlingskompetens. Genom innovativ upphandling stöder vi utvecklingen och sysselsättningen på den lokala servicemarknaden samt söker nya sätt att verkställa våra egna mål. Vi planerar, upphandlar och genomför tjänster i gott partnerskap mellan företag och organisationer som producerar tjänsterna.

 

En aktiv livsstil är viktig för välfärden, och detta uppmuntrar vi stadsborna till. Invånarnas möjligheter att ta ansvar för sig själva och sina närmaste förstärks med förebyggande tjänster.

 

Staden söker och prövar på nya verksamhetsmodeller för att minska välfärdsskillnaderna och förebygga utslagning. Genom att vi förutser efterfrågan på tjänster kan vi rikta dem i rätt tid dit där de har den största effekten. Serviceprocesser och servicekanaler förnyas tillsammans med invånarna. Vi skapar möjligheter för våra invånare och kunder att utnyttja tjänster oberoende av tid och plats genom att digitalisera tjänster. Elektroniska servicekanaler prioriteras och vi utvecklar dem oberoende av hur vård- och landskapsreformen framskrider.

 

Ny teknik, såsom artificiell intelligens, utvecklas i snabb takt och erbjuder enastående möjligheter att förbättra stadens tjänster. Ur stadens synvinkel är det avgörande hur snabbt informationshanteringen uppnår en sådan nivå att den möjliggör kombination och analys av uppgifter på ett sätt som överskrider gränserna för enskilda datasystem och organisationer. Samtidigt som vi utvecklar vår informationshantering, bidrar vi till uppkomsten av nya typer av affärsverksamhet och öppenhet genom att vi öppnar våra databaser för medborgarnas och företagens bruk. Staden har som mål att ligga i framkant globalt sett när det gäller den digitala plattformsekonomin som grundar sig på utnyttjandet av data.

 

Staden vill vara en pålitlig partner i vardagen som känner sina invånare och kunder. Vårt mål är att alla invånare ska känna sig som åbobor och att de, om de så vill, kan påverka sådant som de upplever som viktigt, planeringen av servicen samt stadens utveckling särskilt i sin egen närmiljö. Därför ser vi invånarnas delaktighet som en viktig del av stadens basverksamhet, beredning av ärenden och beslutsfattande. Vi uppmuntrar och skapar förutsättningar för en låg tröskel för invånarnas delaktighet, också utan kravet att förbinda sig till permanenta organisationsformer.

 

Personalen är stadens viktigaste resurs som ansvarar för att producera tjänster och utveckla staden. I personalplaneringen förutser vi allt mer de förändringar och kompetensbehov som riktas till behovet att ordna service. Åbo stad är en pålitlig och attraktiv arbetsgivare som behandlar sina anställda jämlikt och vars personal är stolt över sin arbetsplats. Arbetet, processerna och ansvaren är tydligt definierade och meningsfulla, vilket leder till att var och en kan uppleva sin egen arbetsinsats som betydelsefull. Förutom yrkesstolthet och utveckling i arbetet förbättras arbetstrivseln också av yrkesövergripande och uppdaterad kompetens, heltäckande belöning samt öppen kommunikation och möjligheter att påverka. Genom att ta hand om förutsättningarna för bättre ledarskap och en kontinuerlig kompetensförnyelse förbättrar vi även resultaten.

 

Åbo förbättrar konkurrenskraften

 

Grunden för konkurrenskraften är att företagen vill verka i Åbo och människorna vill bo där. Staden har som mål att regionens näringsstruktur även i fortsättningen ska hållas mångsidig och att antalet arbetsplatser ska växa. Staden erbjuder näringslivet och företagen en konkurrenskraftig och företagsvänlig omvärld, vars kontinuerliga utveckling och förnyelse staden främjar i samarbete med olika aktörer. Trivsel, trygghet och en öppen och tolerant atmosfär ökar Åbos attraktivitet också bland internationella experter och företag. Ett smidigt beslutsfattande och en fördomsfri inställning till försök ger utrymme för kreativitet och möjliggör uppkomsten av nya innovationer.

 

För företagen har staden tidsenliga och tydliga företagstjänster som fungerar snabbt och smidigt. Företagstjänsterna ansvarar för att företag ska få den service av staden som de behöver, men därtill strävar också hela stadens organisation efter att möta företagens behov. Staden bedömer företagens verkningar och uppmärksammar dem i sin verksamhet.

 

Tillsammans med högskolorna och övriga samarbetspartner bygger staden upp en attraktiv innovationsmiljö och ett vetenskapsparkområde som gör det möjligt att utnyttja och kommersialisera kompetensen. En central framgångsfaktor är att trygga tillgången till tillräckligt teknologiskt kunnande och ge upphov till en därtill hörande forskningstradition. De gemensamma innovationstjänsterna stöder företagens tillväxt, uppkomsten av nya företag och företagsverksamhet med fokus på studerande. Samarbetet mellan staden, högskolorna, läroanstalterna och företagsvärlden möjliggör nya verksamhetsmodeller och skapar förutsättningar för näringslivets kontinuerliga förnyelse och innovationer. Dessutom tar vi hand om företagens förutsättningar för tillväxt och placering i Åbo genom föregripande lösningar för markanvändningen.

 

Vi främjar sysselsättningsmålen med effektiva tjänster och partnerskap vars mål är att avbryta arbetslösheten i ett så tidigt skede som möjligt och erbjuda sysselsättningsfrämjande stöd proaktivt. Vårt mål är att förena olika myndigheters tjänster till en kundfokuserad helhet.

 

I grundskolan erbjuder vi alla ungdomar färdigheter och kunskaper att förverkliga sina drömmar och planer. Vi förbättrar färdigheter som ansluter till internationalism och gör språkkunskaperna mångsidigare och bredare. Vi skapar lärmiljöer som stöder inlärningen och uppmuntrar till en rörlig livsstil.

 

Genom att aktivt verkställa ungdomsgarantin strävar vi efter att förebygga utslagning och säkerställa att ungdomar kommer in på en utbildning och nyutexaminerade kommer in i arbetslivet så fort som möjligt. Vårt mål är att alla ungdomar avlägger åtminstone en examen på andra stadiet.

 

Vi utnyttjar den kulturella mångfalden som en del av stadens ökade konkurrenskraft och förbättrar invandrarnas kontakter till näringslivet. Vi satsar på invandrarnas resultatrika inlärning av finska, stöder förutsättningarna för sysselsättning och underlättar tillgången till utbildning.

 

Åbo ligger på den norra tillväxtzonen som sträcker sig från Stockholm via Åbo och Helsingfors till S:t Petersburg, och vars dynamik staden vill öka. Detta förutsätter att människor och varor snabbt kan förflyttas och att det erbjuds fungerande förbindelser på land, till havs och i luften, vilka staden allt mer satsar på att förbättra. Vi utreder möjligheterna att förstärka kopplingen mellan Åbo och Storstockholm genom att utveckla trafikförbindelserna.

 

Åbo är Finlands bästa studiestad, och även boendet för studerande är bäst i landet. Ställningen som internationell högskolestad förstärks genom att vi utvecklar ett tätt campus- och vetenskapsparkområde som erbjuder studerande och näringslivet en attraktiv och inspirerande miljö som gynnar nätverkandet samt ett fönster till ett nytt sätt att utveckla staden. Åbo vill också satsa på sådan yrkeskompetens som är eftertraktad i olika uppgifter inom företagsvärlden – nu och i framtiden.

 

Åbos mångsidiga, energiska stadskultur med evenemangsutbud året runt stärker regionens konkurrenskraft och välfärd. Kultur är en del av stadsbornas dagliga liv. Åbo erbjuder en attraktiv miljö för aktiva invånare och turister. Åbo vill växa och utvecklas som en turism-, kongress- och evenemangsstad genom att utnyttja egna styrkor, såsom stadens historia, kultur och skärgård.

 

Hållbar tillväxt i Åbo

 

De attraktiva alternativen för boende är en av stadens viktigaste faktorer för konkurrenskraft. Åbo skapar förutsättningar för mångsidiga och nya boendemöjligheter och boendeformer som motsvarar invånarnas önskemål. Vi vill i synnerhet ta hand om boende- och livsmiljöernas renlighet och trygghet. Med sin verksamhet ser staden också till att det i regionen finns ett tillräckligt utbud av ägar- och hyresbostäder till rimligt pris. Vi planerar staden som allt större områdeshelheter. Till planeringen och förverkligandet av nya, ambitiösa bostadsområden som omger centrum kopplas smarta digitala tjänster samt innovativa energi- och trafiklösningar.

 

Vi förstärker det livskraftiga stadscentrumets ställning som stadsbornas gemensamma och trivsamma miljö genom att utnyttja parknätet och göra skärgården och havet lätt nåbara för invånarna. Genom att förnya trafiksystemet och skapa ett nytt arbetsplatsområde i centrum möjliggör vi att det kommersiella centrumet utvidgas och blir allt mer attraktivt. Salutorget är stadsbornas mötesplats, park och livfullt evenemangscentrum.

 

Vid planeringen och dimensioneringen av stadsmiljön och tjänsterna förbereder vi oss på en ökning av befolkningen och antalet arbetsplatser som på grund av den positiva strukturomvandlingen är kraftigare i Åboregionen än i de andra stadsregionerna.

 

Åbobornas vardag är smidig. Det är lätt att röra sig till fots, med cykel, med bil och med kollektivtrafik. Den enhetliga stadsstrukturen, lyckade trafiklösningar och servicen som erbjuds av de olika stadsdelarna minskar behovet att förflytta sig, sparar tid och är samtidigt hållbara och allt utsläppssnålare med tanke på miljön. Vi stöder de olika trafikformernas kompabilitet och utvecklar kollektivtrafiken ur en regional synvinkel. I stadsplaneringen främjar vi ökningen i att gå till fots och cykla. Genom att öka antalet digitala självbetjäningsmöjligheter minskar vi invånarnas behov att röra sig för att använda tjänster och minskar koldioxidavtrycket.

 

Städerna och stadsregionerna spelar en avgörande roll i bekämpningen av klimatförändringen. Globalt sett är Åbo en föregångare inom klimatpolitiken och vill vara en del av det internationella stadsnätverket som avgör frågor i anslutning till klimatförändringen och förbereder sig i sin egen verksamhet för därtill hörande fenomen. Åbo eftersträvar kolneutralitet före 2029, och vi närmar oss systematiskt detta mål med hjälp av mellanliggande mål. Vi utvidgar ett energieffektivt och resurssmart verksamhetssätt till all verksamhet. De förnybara energiformernas andel ökas och energisystemet utvecklas så att det blir smartare. Vi utmanar områdets företag, högskolor och invånare till att utveckla och genomföra koldioxidfria innovationer och lösningar. Miljöskyddet och naturens mångfald är viktiga för Åbo, och Åbo är aktiv särskilt i att skydda Östersjön och Skärgårdshavet. Vi tillämpar principerna om utsläppsfrihet, avfallsfrihet och en hållbar användning av naturresurser fram till 2040.

 

Öppen utvärdering håller oss på rätt väg

 

Vi bekräftar strategins stegvisa fortskridande och uppnåendet av resultaten med mätare som berättar mångsidigt om utvecklingen av hela stadens konkurrenskraft och välfärd. Mätarna hjälper med att fatta beslut i staden som främjar tjänsternas effektivitet.

 

Mätningarna ska omfatta hela stadens organisation. För att alla ska kunna utvärdera sina resultat och sin framgång ska bakgrundsuppgifterna vara tillgängliga och besluten ska grunda sig på bästa möjliga information. Beslutsfattandet ska vara genomskådligt och konsekvent. Öppna data ger nya möjligheter i att öka genomskådligheten, och Åbo vill bli världsbäst i att utnyttja dessa.

 

Utöver en kontinuerlig mätning och utvärdering av den egna verksamheten är en förutsättning för att framgångsrikt förnya verksamheten en verksamhetskultur som gynnar modiga försök av nya förhållningssätt. I detta ingår att även godkänna misslyckanden och att lära sig från dem. Detta är det enda sättet för staden att genuint förnya sig och sin egen verksamhet. Staden har som mål att förbättra kvaliteten och jämförbarheten hos kommunernas ekonomiska information och verksamhetsinformation på nationell nivå.

 

Med gott och öppet beslutsfattande, ledarskap och samarbete kan Åbo garantera att man håller sig på den utvecklingsväg man valt och att riktningen förblir den rätta. Samtidigt är staden starkt medveten om sitt ansvar gentemot framtidens Åbobor.

 

Åbo håller sina löften

 

Staden och dess tjänster finns till för stadsinvånarna. Vi lovar att Åboborna kommer att vara de nöjdaste storstadsinvånarna 2029 och upplever att de får den bästa serviceupplevelsen.

 

För att uppnå detta mål förbinder vi oss till verksamhetslöften som har utarbetats på basis av de gemensamma värden som vi upplever som viktiga. Löftena ligger till grund för vår verksamhet, och de visar oss vad som är rätt och fel, vad som är eftersträvansvärt, vad som är viktigt.

 

Invånar- och kundinriktad verksamhet: Vi värdesätter våra invånare och kunder. Vi erbjuder förstklassiga och lätt tillgängliga tjänster med en bra attityd och med respekt för alla. Vi utvecklar stadens tjänster professionellt tillsammans med våra invånare, kunder och partner.

 

Ansvarsfullhet och tolerans: Vi beaktar principerna för hållbar utveckling i all vår verksamhet och bär vårt ansvar för en trivsam och trygg livsmiljö samt för kommande Åbobor. Vi fattar beslut som bygger på bästa möjliga kunskap och vårt beslutsfattande är konsekvent och genomskinligt. Vi främjar acceptans för olikheter, gemenskaplighet, jämställdhet och jämlikhet i hela staden.

 

Förnyelse och samarbete: Vi förnyar vår verksamhet aktivt och värdesätter kompetens. Vi vill vara nyskapande och modiga föregångare. Vi samarbetar på alla nivåer. Vårt samarbete bygger på uppskattning, öppenhet och förtroende. Vi vill lyckas och vara framgångsrika tillsammans.