Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige17914.11.20164

8847-2016 (041)

Förslag till budget för 2017 och förslag till ekonomiplan för 2017-2020

Sammandrag: -

Sfm § 179

Bilaga 1Åbo stads verksamhetsplan, budget för 2017 och ekonomiplan för 2017–2020 (på finska)

Bilaga 2Ärenden som behandlas i samband med budgeten, stadsdirektörens sektor (på finska)

Bilaga 3Ärenden som behandlas i samband med budgeten, övriga sektorer (på finska)

Tilläggsmaterial 1De strategiska avtalen (målen som är bindande i förhållande till stadsstyrelsen är enhetliga med nämndernas/direktionernas förslag) (på finska)

Tilläggsmaterial 2Investeringsprogrammet för lokalitetstjänsterna vid Fastighetsaffärsverket för 2017-2020 (på finska)

Tilläggsmaterial 3Affärsverkets och andra balansenheters ursprungliga budgetförslag som enligt lagen ska bifogas till budgetboken (på finska)

Tilläggsmaterial 4Länkbibliotek till nämndernas och direktionernas budgetbeslut (på finska)

Tilläggsmaterial 5Kalkyl som beskriver ändringarna av prognosen 2016 gentemot budgeten 2017 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar fastställa följande skattesatser för Åbo stad för 2017:

-      inkomstskattesats 19,50 %

-      allmän fastighetsskattesats 1,00 %

-      fastighetsskattesats för permanenta bostadsbyggnader 0,41 %

-      fastighetsskattesats för andra bostadsbyggnader 0,93 %

-      fastighetsskattesats för en obebyggd byggplats 3,00 %

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att budgeten för 2017 och de verksamhetsmässiga och ekonomiska målen i ekonomiplanen för 2017–2020 för nämnderna och direktionerna fastställs enligt bilaga 1, kompletterade med föredragandens ovan nämnda ändringsförslag.

BeslutStadsfullmäktige beslutar fastställa följande skattesatser för Åbo stad för 2017:

-      allmän fastighetsskattesats 1,00 %

-      fastighetsskattesats för permanenta bostadsbyggnader 0,41 %

-      fastighetsskattesats för andra bostadsbyggnader 0,93 %

-      fastighetsskattesats för en obebyggd byggplats 3,00 %

Dessutom beslutade stadsfullmäktige att budgeten för 2017 och de verksamhetsmässiga och ekonomiska målen i ekonomiplanen för 2017–2020 för nämnderna och direktionerna fastställs enligt bilaga 1, kompletterade med föredragandens ovan nämnda ändringsförslag och med följande anslagsändringar (1 st.) och anteckningar (20 st.) som stadsfullmäktige fastställt:

Anslagsändring

Bildningssektorn +1,5 miljoner euro, varav 1 miljon euro används för att bibehålla gruppstorlekarna inom den grundläggande utbildningen samt 0,5 miljoner euro för att lindra nedskärningarna i yrkesutbildningen.

Anteckningar

Nämnden för fostran och undervisning:

1.   En sammanslagning av yrkesutbildningen föreläggs för beslut under 2017.

2.   För tillfället kan alla sökanden inte antas till den internationella skolan. Med tanke på stadens tillväxt och den ökande internationella arbetsrelaterade invandringen utreds hur situationen för den internationella skolan kan förbättras under våren 2017.

3.   Utreds möjligheten att inrätta en svenskspråkig ”språkbadsklass” till.

Stadsplanerings- och miljönämnden, direktionen för fastighetsaffärsverket och stadsstyrelsen:

4.   Av fastighetsaffärsverket, planläggningen och byggnadstillsynen bör förutsättas en transparent kostnadsberäkning till grund för beslutsfattandet. Vid behov ska en utomstående kvalitetsrevisor anlitas.

5.   Ett servicelöfte ska kunna avges om den längsta handläggningstiden för bygglov åtminstone när det gäller vanliga egnahemshus och andra mindre objekt.

6.   I och med en bättre fungerande kollektivtrafik ska minimiantalet fastighetsvisa parkeringsplatser minskas. Behovet av parkeringsplatser ska ses som en större helhet.

7.   Vid sektorreformen ska fokus ligga på kunskapsbaserad ledning och tydlig ansvarsfördelning.

8.   Behovsutredningen för en grundläggande renovering av konserthuset godkänns, tidtabellen för projektet fastställs under 2017.

9.   Med tanke på trycket på planläggningen och den stora personalomsättningen ska planläggningsresurserna vid behov ökas genom att bevilja tillstånd att anlita högst två arkitekter. Därtill ska nuvarande samarbetsformer med andra aktörer effektiveras.

10. Enhetliga definitioner ska fastställas för byggandet och placeringen av temporära byggnader och konstruktioner.

11. En behovsutredning om allaktivitetshuset i Skansen görs under 2017.

Stadsstyrelsen:

12. Stadens energieffektivitetsmål fastställs och sammanställs under spetsprojektet Kolneutralt Åbo.

13. Understödssystemet förnyas under 2017.

14. Hallbolagets blivande verksamhetsprinciper utreds och nödvändiga åtgärder vidtas utifrån det.

15. Situationen när det gäller produktionen av hyresbostäder ses över med beaktande av stadens kraftiga tillväxt och företagens behov av arbetskraft.

16. För att stoppa ökningen av långtids- och ungdomsarbetslösheten ska följande åtgärder vidtas:

-      Bidra kraftigt till att personer som vid hälsokontroller konstaterats arbetsoförmögna kan gå i pension eller få ändamålsenlig vård.

-      Öka mängden arbetsplatser med låg tröskel för partiellt arbetsföra och i övrigt svårsysselsatta personer i samarbete med tredje sektorn.

-      Utreda möjligheten att inrätta en ”bank för inhyrd arbetskraft”.

-      Öka samarbetet med företag som lider av arbetskraftsbrist och inrikta yrkesutbildningen mot de områden som mest behöver arbetskraft.

-      Eftersträva tillsammans med staten en rättvis lösning på de kostnader som den stora andelen arbetslösa invandrare i Åbo orsakar för staden.

17. Avtalsgrupperna är överens om att målet ska vara en balansering av stadens ekonomi på kort sikt utgående från att tjänsterna hålls både kvalitativt och kvantitativt på nuvarande nivå vad gäller alla förvaltningar.

Social- och hälsovårdsnämnden:

18. Hemvården bör utvecklas. Mätare som grundar sig på kundbelåtenhet ska definieras för verksamheten. Därtill förbereder man sig för att flytta fokus på förebyggande tjänster i och med social- och hälsovårdsreformen.

19. Utreds möjligheten att införa social kreditgivning i samband med beredningen av budgeten för 2018.

20. Utreds möjligheten att inrätta ett centraliserat servicekontor särskilt för seniorer med anledning av jubileumsåret. Samtidigt utreds möjligheten att samarbeta med Folkpensionsanstalten gällande servicekontor. Samtidigt utreds även en kundorienterad placering av servicekontoret för sysselsättning.

Vidare beslutade fullmäktige att underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 24 § i fullmäktiges arbetsordning om följande klämförslag som lämnades under diskussionen:

Klämmarna som Kattelus lämnade med understöd av Pietari:

1.   Åtgärder för att förnya Åbos historiska centrum inleds under jubileumsåret Finland 100 år.

2.   Möjligheterna och kostnaderna för att installera kortläsare i mitten av bussar utreds.

3.   Byggandet av en omkörningsfil i korsningen mellan Överbygatan och Kakskertavägen påskyndas.

4.   Guidningen och handledningen i Katrinedals naturskyddsområde utvecklas.

5.   Situationen för Sirkkala skola och nödvändiga reparationsåtgärder utreds.

6.   Situationen för Patis brandstation utreds.

7.   Förutsättningarna att sänka priset på seniorarmbandet utreds.

Klämmen som Laivoranta lämnade med understöd av Saarikko:

1. Stadsstyrelsen bör vidta åtgärder för att höja normen för bondekostnader som beaktas i utkomststödet från 480 euro till 500 euro.

Bilaga 4Omröstningsförteckningarna 1–39 (på finska)

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Lehtinen att det först förs en allmän diskussion, som inleds av stadsstyrelsens ordförande, och därefter följer gruppanförandena i gruppernas storleksordning och därefter övriga anföranden. Med stöd av 18 § i stadsfullmäktiges arbetsordning meddelade ordföranden att han begränsar gruppanförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 10 minuter och övriga anföranden till högst 5 minuter och de anföranden som hålls på platsen till högst 2 minuter. Rätt till repliker beviljas inte. Efter den allmänna debatten behandlas de ändringar som föreslagits i budgetförslaget och förslaget till ekonomiplan.

Under den allmänna diskussionen frågade ordförande Lehtinen ledamöterna två gånger om demonstrationen på Västra Strandgatan orsakar sådana störningar i fullmäktiges arbete att sammanträdet borde avbrytas. Båda gångerna beslutade man enhälligt fortsätta sammanträdet.

Efter den allmänna debatten övergick stadsfullmäktige till att behandla de ändringar som föreslagits i stadsstyrelsens förslag till budget- och ekonomiplan.

Ordförande Lehtinen konstaterade följande om behandlingen av ärendet: 

”Grund för behandlingen är det förslag till skattesatser för 2017 som stadsstyrelsen lade fram 7.11.2016 samt de verksamhetsmässiga och ekonomiska målen i ekonomiplanen för 2017–2020 för nämnderna och direktionerna i enlighet med bilaga 1, kompletterade med föredragandens ovan nämnda ändringsförslag.

De ändringsförslag som fullmäktigegrupperna meddelat på förhand har sammanställts till en sammandragsförteckning så att den första förteckningen innehåller förslagen till anslagsändring, den andra förslagen till anteckningar och den tredje klämförslagen i enlighet med 24 § i fullmäktiges arbetsordning. Ovan nämnda sammandragsförteckningar har utdelats till fullmäktigeledamöterna före sammanträdet.

Då ändringsförslagen behandlats, anses stadsfullmäktige ha godkänt hela budgeten för 2017 och ekonomiplanen för 2017–2020.”

Jäv

Det antecknades att följande personer anmälde jäv i fråga om följande sammanslutningar, och deltog när det gäller dessa sammanslutningar inte i behandlingen av ärendet:

Aleksi Randell

- Turku Science Park Oy

- Stiftelsen Centrum Balticum

- Stiftelsen för Åbo musikfestspel

- Stiftelsen för Migrationsinstitutet

Jarkko Virtanen

- Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy

- Logomo Ab

Ari-Pekka Korhonen

- Sydvästra Finlands Avfallsservice

Behandlingsordning för ändringsförslagen

Ordförande Lehtinen föreslog att de framlagda ändringsförslagen behandlas på basis av den sammandragsförteckning över ändringsförslagen som utdelats till fullmäktigeledamöterna före sammanträdet.

Behandlingsordningen godkändes.

Framlagda ändringsförslag

Kattelus lämnade med understöd av Pietari de förslag till anslagsändringar i bildningssektorns budget för 2017, förslag till anteckningar (nr 1–20) och förslag till budgeten för 2017 och ekonomiplanen för 2017–2020 som sedermera blev stadsfullmäktiges beslut.

Yrttiaho föreslog med understöd av Rinne följande anslagsändringar (13 st) och anteckningar (2 st):

Förslag till anslagsändringar:

Direktionen för fastighetsaffärsverket:

1.   Portsahemmet 2, planeringsreservering och genomförande under ekonomiplanperioden. Ökning med 100.000 euro (investeringskostnader).

2.   Grundläggande renovering av skolan Pansion koulu, årskurserna 7–9 och årskurserna 1–6, planeringsreservering och genomförande under ekonomiplanperioden. Ökning med 100.000 euro (investeringskostnader).

Nämnden för fostran och undervisning:

3.   Beredskap för en förutsedd ökning av elevmängden inom den grundläggande utbildningen. Årsverken inom den grundläggande utbildningen ändras inte. Gruppstorlekarna inom småbarnsfostran och den grundläggande utbildningen utökas inte. De planerade nedskärningarna i närundervisningen inom yrkesutbildningen lindras. Kursutbudet i gymnasierna förblir mångsidigt. Ökning med 3,04 miljoner euro (utgifter).

Stadsplanerings- och miljönämnden:

4.   Tillsättning av 1 stadsveterinärstjänst. Ökning med 82.000 euro (utgifter).

5.   Inrättande och tillsättning av 2 hälsoinspektörstjänster. Ökning med 100.000 euro (utgifter).

6.   Tillsättning av 1 befattning som planeringsassistent (planläggning). Ökning med 36.000 euro (utgifter).

7.   Tillsättning av 1 befattning som landskapsplanerare (planering). Ökning med 56.000 euro (utgifter).

Stadsstyrelsen:

8.   Nedskärning av den andel som överskrider budgetramen och jämkning av reserveringarna. Besparing på 6 miljoner euro (utgifter).

9.   För lönebaserad sysselsättning inom stadens egen verksamhet och tredje sektorn tilldelas 1,5 miljoner euro inom ramen för stadsstyrelsens budget, påverkar inte utgiftsanslagen i organets budget.

10. Verksamhets- och reparationsunderstöd för museifartyget Sigyn. Ökning med 156.000 euro (utgifter).

Social- och hälsovårdsnämnden:

11. Nämndens underbudgetering korrigeras. ”Budgeten och ekonomiplanen ska göras upp så att kommunstrategin genomförs och förutsättningarna för skötseln av kommunens uppgifter tryggas.” 110 § 2 mom. i kommunallagen. ”Budgeten ska innehålla de anslag och beräknade inkomster som uppgifterna och verksamhetsmålen förutsätter (...)” 110 § 4 mom. i kommunallagen. Ökning med 6 miljoner euro (utgifter).

12. Höjningen av klientavgifterna (social- och hälsovårdsnämnden 15.12.2015 § 237 och 6.9.2016 § 166) återkallas och återställs till den nivå som gällde före statsrådets beslut av 19.11.2015. Minskning med 4 miljoner euro (avkastningar).

Åbo stadsregions kollektivtrafikbyrå

13. Rabatt för arbetslösa inom kollektivtrafiken. Minskning med 140.000 euro (avkastningar)

Förslag till anteckningar

Nämnden för fostran och undervisning:

1.   Som målnivå för kommunala/privata vårdplatser inom småbarnsfostran (%) uppställs nivå 75/25. (För tillfället 69/31).

Åbo stadsregions kollektivtrafikbyrå:

2.   Avgiftsfri kollektivtrafik för personer som rör sig med rollator.

Tavio föreslog med understöd av Miikkola följande anslagsändringar (4 st) och anteckningar (14 st):

Förslag till anslagsändringar

Stadsstyrelsen:

1.   Trakteringskostnaderna för förtroendevalda (kostnader för förhandlingar/möten) minskas med 30 procent.

2.   Det mångkulturella rådet läggs ner. Besparing på 15.000 euro (utgifter).

3.   Bidragen till fullmäktigegrupperna indras. Besparing på 80.400 euro (utgifter).

4.   Antalet kvotflyktingar som tas emot minskas. Besparing på 1 miljon euro (utgifter).

Förslag till anteckningar

Nämnden för fostran och undervisning:

1.   Gruppstorlekarna i grundskolorna utökas inte.

2.   För att främja integration och inlärning får andelen elever med främmande modersmål vara högst 30 procent i grundskolornas klasser.

3.   Förhandlingar om viktiga frågor gällande markanvändning, boende och trafik måste inledas omedelbart mellan Meyers varv, närings-, trafik- och miljöcentralen och Reso och Åbo städers organ för att beakta de infrastrukturbehov som den växande orderstocken vid varvet föranleder.

Stadsstyrelsen:

4.   Asylsökande

Finland är fortfarande mycket generös gentemot invandrare och är därmed alltför attraktiv för icke-arbetsrelaterad invandring. Då asylsystemet skapades visste man inte att det skulle bli ett kryphål i lagen för okontrollerad invandring och folkvandring. Till följd av den snabba ökningen av strömmen invandrare har varken det finska samhället eller Åbo stad längre resurser att inkvartera invandrare eller erbjuda dem socialskydd och välfärdstjänster. Strömmen av invandrare innebär i dagens läge att man inte vid gränserna kan kontrollera om det bland invandrarna finns personer som är dömda för sexual- eller våldsbrott eller terrorister.

5.   Lönerna för moderstadens och koncernens ledning höjs inte 2017.

6.   Bidrags- och stödsystemet utvecklas och digitaliseras.

7.   Stadens invånare ges via elektroniska system möjlighet att delta i planeringen, uppföljningen och övervakningen av ekonomin.

8.   Staden bygger ett eget mångfacetterat servicehus som svarar mot den ökande efterfrågan på äldreomsorg. 

9.   Kostnaderna för konsulter redovisas öppet i de olika sektorernas och arbetsplatsernas budgetar. 

10. Fokus inriktas på konkurrensutsättning av konsulttjänsterna i stället för att konsulttjänster automatiskt köps av samma tjänsteleverantörer.

11. Låglöneanställda sägs inte upp inom moderstaden eller inom stadskoncernen, i synnerhet inte om det kan bedömas att sysselsättningskostnaderna kan stiga till nästan samma nivå som lönekostnaderna.

12. Observatörsplatserna som stadsstyrelsens ledamöter har i nämnderna avskaffas.

Social- och hälsovårdsnämnden:

13. Personer som använder rollator befrias från skyldigheten att betala Fölis bussbiljett.

14. Dimensioneringen av vårdpersonalen sänks inte.

Rinne föreslog med understöd av Li Andersson följande anslagsändring (1 st):

Direktionen för fastighetsaffärsverket:

1.   Anskaffningen av Mikros tomt tas bort från investeringslistan.

Miikkola föreslog med understöd av Tavio följande anteckning (1 st):

1.   Åbo stads parkeringsstrategi måste genomföras med det snaraste.

Framlagda klämförslag

Kattelus framlade med understöd av Pietari följande klämförslag (nr 1–7), som specificeras närmare i punkten, i enlighet med 24 § i fullmäktiges arbetsordning.

Laivoranta framlade med understöd av Saarikko följande klämförslag (nr 1), som specificeras närmare i punkten, i enlighet med 24 § i fullmäktiges arbetsordning.

Beslutsfattandet om ändringsförslagen

Enhälligt godkända ändringsförslag

De av Kattelus med understöd av Pietari föreslagna anteckningarna nr 1–2, 4–5, 7–8, 10–11 och 13–20 godkändes enhälligt.

Omröstningar om förslagen till anslagsändringar

Omröstning 1

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 1, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 2

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 2, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 3

I fråga om Kattelus ändringsförslag 1, som understöddes av Pietari, och Yrttiahos ändringsförslag 3, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder Kattelus ändringsförslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter Kattelus ändringsförslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således vann Kattelus ändringsförslag denna omröstning.

Därefter godkände fullmäktige enhälligt Kattelus ändringsförslag, som därmed blev stadsfullmäktiges beslut

Omröstning 4

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 4, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 5

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 5, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 6

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 6, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 7

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 7, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 8

I fråga om Tavios ändringsförslag 1, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 60 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 6 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 9

I fråga om Tavios ändringsförslag 2, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 61 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 6 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 10

I fråga om Tavios ändringsförslag 3, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 60 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 6 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 11

I fråga om Tavios ändringsförslag 4, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 60 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 7 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 12

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 8, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 13

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 9, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 14

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 10, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 58 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 9 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 15

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 11, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 58 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 9 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 16

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 12, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 17

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 13, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 58 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 9 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 18

I fråga om Rinnes ändringsförslag 1, som understöddes av Li Andersson, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Rinnes ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 44 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Rinnes ändringsförslag, 11 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstningar om förslagen till anteckningar

Omröstning 19

I fråga om Tavios ändringsförslag 1, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 51 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 16 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 20

I fråga om Tavios ändringsförslag 2, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 60 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 7 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 21

I fråga om Tavios ändringsförslag 3, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 53 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 14 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 22

I fråga om Kattelus ändringsförslag 3, som understöddes av Pietari, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Kattelus ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 7 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 60 fullmäktigeledamöter understödde Kattelus ändringsförslag, och således blev Kattelus ändringsförslag stadsfullmäktiges beslut.   

Omröstning 23

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 1, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 24

I fråga om Kattelus ändringsförslag 6, som understöddes av Pietari, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Kattelus ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 7 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 60 fullmäktigeledamöter understödde Kattelus ändringsförslag, och således blev Kattelus ändringsförslag stadsfullmäktiges beslut.   

Omröstning 25

I fråga om Kattelus ändringsförslag 9, som understöddes av Pietari, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Kattelus ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 5 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 61 fullmäktigeledamöter understödde Kattelus ändringsförslag, och således blev Kattelus ändringsförslag stadsfullmäktiges beslut.   

Omröstning 26

I fråga om Kattelus ändringsförslag 12, som understöddes av Pietari, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Kattelus ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 1 fullmäktigeledamot stadsstyrelsens förslag och 65 fullmäktigeledamöter understödde Kattelus ändringsförslag, och således blev Kattelus ändringsförslag stadsfullmäktiges beslut.   

Omröstning 27

I fråga om Tavios ändringsförslag 4, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 60 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 7 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 28

I fråga om Tavios ändringsförslag 5, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 7 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 5 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 29

I fråga om Tavios ändringsförslag 6, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 52 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 13 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 2 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 30

I fråga om Tavios ändringsförslag 7, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 8 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 4 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

 Omröstning 31

I fråga om Tavios ändringsförslag 8, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 51 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 16 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 32

I fråga om Tavios ändringsförslag 9, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 51 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 13 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 3 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 33

I fråga om Tavios ändringsförslag 10, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 51 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 15 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 34

I fråga om Tavios ändringsförslag 11, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 51 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 14 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 2 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 35

I fråga om Tavios ändringsförslag 12, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 60 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 7 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 36

I fråga om Tavios ändringsförslag 13, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 52 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 15 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 37

I fråga om Tavios ändringsförslag 14, som understöddes av Miikkola, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 50 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 16 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 38

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 2, som understöddes av Rinne, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 52 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 15 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 39

I fråga om Miikkolas ändringsförslag 1, som understöddes av Tavio, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Miikkolas ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 58 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 6 fullmäktigeledamöter understödde Miikkolas ändringsförslag, 2 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

§ 179


Bilagor:

Sfm § 179
Bilaga 1:Turun kaupungin toimintasuunnitelma, vuoden 2017 talousarvio ja vuosien 2017-2020 taloussuunnitelma
Bilaga 2:Talousarvion yhteydessä käsiteltävät asiat, KJ-toimiala
Bilaga 3:Talousarvion yhteydessä käsiteltävät asiat, muut toimialat
Bilaga 4:Talousarvion hyväksymisen yhteydessä hyväksytyt kirjaukset ja ponnet
Bilaga 5:Äänestyslistat 1- 39