Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige16917.10.20167

9167-2016 (020)

Utlåtande om utkast till regeringens proposition till landskapsreform och reform av ordnandet av social- och hälsovården samt till lagar som har samband med dem

Sammandrag:

Social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet har begärt utlåtande av Åbo stad om utkastet till regeringsproposititon. För stadsstyrelsen föreslås att den föreslår vidare för fullmäktige att fullmäktige godkänner riktlinjerna i utkastet till utlåtande och bemyndigar stadsstyrelsen att komplettera utlåtandet till behövliga delar.

Sfm § 169

Bilaga 1Utkast till Åbo stads utlåtande om reformen av ordnandet av social- och hälsovården och landskapsreformen (på finska)

Bilaga 2Utkast till Åbo stads utlåtande om lagen om produktion av social- och hälsotjänster (på finska)

Tilläggsmaterial 1Begäran om utlåtande om utkast till regeringens proposition till landskapsreform och reform av ordnandet av social- och hälsovården samt till lagar som har samband med dem (på finska)

Tilläggsmaterial 2Begäran om utlåtande om utkast till regeringens proposition till lag om produktion av social- och hälsotjänster (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige godkänner riktlinjerna i utkasten till utlåtande i bilagorna 1 och 2 och bemyndigar stadsstyrelsen att komplettera utkasten till behövliga delar.

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 24 § i fullmäktiges arbetsordning om de klämmar som Pietari, Ratilainen, Rinne, Lampi, Laivoranta och von Frenckell-Ramberg lämnade under diskussionen.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes, meddelade ordförande Lehtinen att diskussionen inleds av stadsstyrelsens ordförande, och därefter följer gruppanförandena i gruppernas storleksordning och därefter övriga anföranden. Med stöd av 18 § i stadsfullmäktiges arbetsordning meddelade ordföranden att han begränsar gruppanförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 10 minuter och övriga anföranden till högst 5 minuter och de anföranden som hålls på platsen till högst 2 minuter. Rätt till repliker beviljas inte.

Under diskussionen framställde Pietari, Ratilainen, Rinne, Lampi, Laivoranta och von Frenckell-Ramberg klämmar i enlighet med 24 § i fullmäktiges arbetsordning. Ordförande Lehtinen meddelade att klämmarna inte förutsätter understöd. Klämmarna fogades till protokollet som fördes vid fullmäktigesammanträdet.

Bilaga 3Fullm. Pietaris klämmar (på finska)

Bilaga 4Fullm. Ratilainens klämmar (på finska)

Bilaga 5Fullm. Rinnes klämmar (på finska)

Bilaga 6Fullm. Lampis kläm (på finska)

Bilaga 7Fullm. Laivorantas klämmar (på finska)

Bilaga 8Fullm. von Frenckell-Rambergs klämmar (på finska)

§ 169


Bilagor:

Sfm § 169
Bilaga 1:Luonnos Turun kaupungin lausunnoksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisuudistuksesta ja maakuntauudistuksesta
Bilaga 2:Luonnos Turun kaupungin lausunnoksi laista sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta
Bilaga 3:Valt. Pietarin tekemät ponsiesitykset
Bilaga 4:Valt. Ratilaisen tekemät ponsiesitykset
Bilaga 5:Valt. Rinteen tekemät ponsiesitykset
Bilaga 6:Valt. Lampin tekemä ponsiesitys
Bilaga 7:Valt. Laivorannan tekemät ponsiesitykset
Bilaga 8:Valt. von Frenckell-Rambergin tekemät ponsiesitykset