Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige12420.06.201624

8470-2015 (011)

Riktlinjer för beredningen av en ändring i verksamhetsmodellen för fastighets- och miljösektorn

Sammandrag:

I enlighet med stadsstyrelsens inledningsbeslut har arbetsgrupperna övervägt alternativen i anslutning till en omorganisering av fastighetsaffärsverket med tanke på ekonomin, myndighetstjänsterna, verksamhetsmodellen för markanvändning, förvaltningen av lokaler och utvecklingen av fastigheter. Denna bedömning omfattade förutom fastighetssektorn även miljösektorn och funktionerna i koncernförvaltningens stadsplanering. På basis av bedömningen föreslås att stadsstyrelsen fortsätter beredningen av strukturomvandlingen genom att avstå från affärsverksmodellen och sammanslå fastighetssektorn och miljösektorn till en stadsmiljösektor. Myndighetsuppgifterna, styrmodellen för markanvändning och processerna för lokal- och fastighetsförvaltning anpassas efter den nya strukturen.

Sfm § 124

Stadsstyrelsens förslag                 

Stadsfullmäktige antecknar riktlinjerna för beredningen av en ändring i verksamhetsmodellen för fastighets- och miljösektorn för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 24 § i fullmäktiges arbetsordning om den kläm som Laivoranta understödd av Saarikko lämnade under diskussionen.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Yrttiaho lämnade understödd av Oksanen följande ändringsförslag:

”Stadsfullmäktige beslutar följande om riktlinjerna för den fortsatta beredningen:

-      fastighetssektorn och miljösektorn sammanslås inte, -den nuvarande befogenheten för direktionen för fastighetsaffärsverket och stadsplanerings- och miljönämnden ska inte koncentreras till en nämnd.

-      stadsstyrelsens befogenhet i markpolitiken ska inte heller utökas på det sätt som föreslås.

-       affärsverksmodellen slopas för fastighetsaffärsverkets del för att öka öppenheten i beslutsfattandet.

Riktlinjerna i förslaget centraliserar den markpolitiska makten för mycket och gör beslutsfattandet mer utsatt för korruption.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Yrttiahos ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 56 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 9 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 1Omröstningsförteckning (på finska)

Laivoranta understödd av Saarikko lämnade följande klämförslag:

”Vi föreslår att alternativa lösningar utreds för grundandet av en eventuell ny sektion, som bidrar till att trygga öppenhet och transparenta beslut samt en väl fungerande demokrati.”

§ 124


Bilagor:

Sfm § 124
Bilaga 1:Äänestyslista