Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige12320.06.201623

4228-2014 (011)

Bildande av aktiebolaget Turun Vesihuolto Oy

Sammandrag:

Föreslås att stadsstyrelsen lägger fram ett förslag för stadsfullmäktige om bildande av ett vattenförsörjningsbolag, som ägs till 100 procent av staden och som fortsätter Åbo Vattenaffärsverks verksamhet, samt godkännande av därtill hörande dokument och finansieringsriktlinjer.

Sfm § 123

Bilaga 1Utkastet till bolagsordning (på finska)

Tilläggsmaterial 1Ekonomisk modellering (på finska)

Tilläggsmaterial 2Utkastet till villkor i skuldebrevet (på finska)

Stadsstyrelsens förslag                 

Stadsfullmäktige beslutar godkänna den föreslagna beredningsprocessen, åtgärderna för att ta i bruk Kiinteistö Oy Teollisuuskatu 20 för att bilda bolaget Turun Vesihuolto Oy, riktlinjerna för finansieringen av bolaget och bolagsordningen enligt bilaga 1.

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 24 § i fullmäktiges arbetsordning om den kläm som Laivoranta understödd av Saarikko lämnade under diskussionen.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Maaskola anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid ärendet behandlades kl. 19.51–20.02. Ersättare Pasi Ahola deltog i behandlingen av ärendet i stället för Maaskola.

Mäenpää understödd av Yrttiaho föreslog att beslutsförslaget förkastas.

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Mäenpääs förslag till förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 11 fullmäktigeledamöter understödde Mäenpääs förslag till förkastande, 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.  

Bilaga 2Omröstningsförteckning (på finska)

Laivoranta understödd av Saarikko lämnade följande klämförslag:

”Vi föreslår att man i samband med beredningen trovärdigt visar på vilket sätt amorteringen på skulden kan skötas så att det i framtiden inte uppstår ett tryck att höja vattenavgifterna. Vidare föreslår vi att räntan binds till den allmänna räntenivån och att beslutet om bolagisering föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.”

§ 123


Bilagor:

Sfm § 123
Bilaga 1:Luonnos yhtiöjärjestykseksi
Bilaga 2:Äänestyslista