Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige9430.05.201610

9903-2014 (662, 065)

Planer för de allmänna områdena vid Salutorget

Sammandrag:

Planerna för de allmänna områdena vid Salutorget möjliggör genomförandet av detaljplanen för Salutorget. Totalt 600-800 nya bilplatser anläggs i en underjordisk parkeringshall och enligt planerna försvinner ca 180 gatuparkeringsplatser. En central tanke är att utvidga det bilfria centrumet från den nuvarande gågatan till åstranden. Enligt detaljplanen ska Universitetsgatan omvandlas till en gågata och Auragatan samt Eriksgatan till kollektivtrafikgator invid torget. På avsnittet mellan Mariegatan och Västra Strandgatan ska Köpmansgatan bli en s.k. promenadbetonad gata där endast servicekörning och taxibilar är tillåtna invid torget. Genom högklassig planering och genomförande av området samt goda materialval eftersträvas en avgörande förbättring av stadskärnans utseende, miljöns kvalitetsnivå och stadens attraktionskraft. På grund av inlämnade anmärkningar och utlåtanden har planerna på vissa ställen ändrats, bl.a. genom fler parkeringsplatser i båda ändarna av Köpmansgatan.

Sfm § 94

Det 9.5.2016 § 75 bordlagda ärendet tas upp till ny behandling

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet på mötet

Vornanen understödd av Li Andersson föreslog att ärendet remitteras för ny beredning.

Då diskussionen avbrutits framställde ordförande följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Vornanens remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 39 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 25 fullmäktigeledamöter understödde Vornanens remissförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.  

Laakso understödd av Kossila föreslog att beslutsförslaget förkastas.

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Laaksos förslag till förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 37 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 30 fullmäktigeledamöter understödde Laaksos förslag till förkastande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.   

Bilaga 17Röstningslistorna 1–2 (på finska)

§ 94


Bilagor:

Sfm § 94
Bilaga 17:Äänestyslistat 1-2