Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige9330.05.20169

4258-2016 (641)

Uthyrning av utrymmena under Salutorget i Åbo (6G) till Turun Toriparkki Oy

Sammandrag:

Åbo stad hyr ut Salutorgets underjordiska parkerings- och affärsutrymmen för 50 år till Turun Toriparkki Oy för byggandet av en parkeringsanläggning.

Sfm § 93

Det 9.5.2016 § 74 bordlagda ärendet tas upp till ny behandling

BeslutStadsfullmäktige beslutade godkänna stadsstyrelsens förslag med den ändringen att legoområdet motsvarar kartan M140/9.5.2016 och att arealen på legoområdet är cirka 26 247 m2.

Bilaga 3Jordlegoavtalet (godkänt av stadsfullmäktige 30.5.2016, på finska)

Dessutom beslutade stadsfullmäktige att byggandet av parkeringsanläggningen kan inledas först efter att stadsstyrelsen godkänt utredningen om projektets finansiering, säkerhet och försäkring.

Man beslutade också underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 24 § i fullmäktiges arbetsordning om den kläm som von Frenckell-Ramberg understödd av Kattelus lämnade.

Behandling av ärendet på mötet

Innan ärendet togs upp till behandling meddelade ordförande Lehtinen att diskussionen om 93 § förs separat och den allmänna diskussionen om 94–96 § förs som helhet, varefter besluten fattas paragrafvis separat.

Inlämnade remiss- och ändringsförslag

Mäenpää understödd av Li Andersson föreslog att ärendet remitteras för ny beredning.

Kossila understödd av Mäenpää lämnade följande ändringsförslag (ändringsförslag 1):

”Stadsfullmäktige beslutar att stadsstyrelsen i samband med verkställandet av beslutet ser till att det på ett avtalsenligt sätt uppstår en förhandlingsskyldighet mellan legotagaren och staden innan legorätten eventuellt överlåts till en annan part.”

Tavio understödd av Kossila lämnade följande ändringsförslag (ändringsförslag 2):

”En kommunal folkomröstning ska ordnas om huruvida de underjordiska utrymmena under torget ska upplåtas på lega för byggandet av en parkeringsanläggning.

Kattelus understödd av Rosenlöf lämnade följande ändringsförslag (ändringsförslag 3):

”Stadsfullmäktige beslutar godkänna stadsstyrelsen förslag med den ändringen att legoområdet motsvarar kartan M140/9.5.2016 och att arealen på legoområdet är cirka 26 247 m2..”

Laivoranta understödd av Kattelus lämnade följande ändringsförslag (ändringsförslag 4):

”Dessutom beslutar stadsfullmäktige att byggandet av parkeringsanläggningen kan inledas först efter att stadsstyrelsen godkänt utredningen om projektets finansiering, säkerhet och försäkring.”

Yrttiaho understödd av Ratilainen föreslog att beslutsförslaget förkastas (ändringsförslag 5).

Inlämnat klämförslag

Von Frenckell-Ramberg understödd av Kattelus lämnade följande klämförslag:

”Stadsstyrelsen ska i samband med att beslutet verkställs se till att det på ett avtalsenligt sätt uppstår en förhandlingsskyldighet mellan legotagaren och staden innan jordlegoavtalet eventuellt överförs på en annan part.”

I enlighet med 24 § fullmäktiges arbetsordning ska klämmen delges stadsstyrelsen.

Beslutsfattandet om remiss- och ändringsförslagen

Ordföranden konstaterade att ändringsförslagen 1–4 ställs separat mot stadsstyrelsens förslag i omröstningen. 

Beslutet fattades efter sex omröstningar.

Omröstning 1

I fråga om Mäenpääs remissförslag, som understöddes av Li Andersson, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som understöder Mäenpääs remissförslag röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 35 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 30 fullmäktigeledamöter understödde Mäenpääs remissförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Omröstning 2

I fråga om Kossilas ändringsförslag 1, som understöddes av Mäenpää, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Kossilas ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 34 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 13 fullmäktigeledamöter understödde Kossilas ändringsförslag, 20 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag i det här skedet stadsfullmäktiges beslut.   

Omröstning 3

I fråga om Tavios ändringsförslag 2, som understöddes av Kossila, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 37 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 19 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 11 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag i det här skedet stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 4

I fråga om Kattelus ändringsförslag 3, som understöddes av Rosenlöf, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Kattelus ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 0 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 38 fullmäktigeledamöter understödde Kattelus ändringsförslag, 29 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således godkändes Kattelus ändringsförslag.   

Omröstning 5

I fråga om Laivorantas ändringsförslag 4, som understöddes av Kattelus, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Laivorantas ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 0 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 51 fullmäktigeledamöter understödde Laivorantas ändringsförslag, 16 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således godkändes Laivorantas ändringsförslag.   

Omröstning 6

I fråga om Yrttiahos förslag om att beslutsförslaget förkastas, som understöddes av Ratilainen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag med beaktande av de ändringar som bestämts i omröstningarna 4 och 5 röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos förslag till förkastande röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 36 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag med beaktande av de ändringar som bestämts i omröstningarna 4 och 5 och 30 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos förslag till förkastande, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag med beaktande av de ändringar som bestämts i omröstningarna 4 och 5 stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 4Röstningslistorna 1–6 (på finska)

Avvikande mening

Följande fullmäktigeledamöter bad att få sin avvikande mening antecknad i protokollet:

Li Andersson, Alpo Lähteenmäki, Sauli Saarinen, Pirjo Rinne, Pasi Heikkilä, Riikka Oksanen, Ville Tavio, Mikael Miikkola, Niina Ratilainen, Janina Andersson, Anita Birstolin, Mikko Laaksonen, Sakari Hihnala, Elina Rantanen, Katri Sarlund, Pirjo Lampi, Elina Sandelin, Johannes Yrttiaho, Mirka Muukkonen, Pauli Kossila, Pirjo Niinivirta, Mikaela Sundqvist, Saara Ilvessalo, Tuija Ollikkala, Alas Ali, Ville Auvinen, Jukka Vornanen, Jouko Laakso, Olavi Mäenpää och Kjell Lundahn.

§ 93


Bilagor:

Sfm § 93
Bilaga 3:Maanvuokrasopimus (Kaupunginvaltuuston hyväksymä 30.5.2016)
Bilaga 4:Äänestyslistat 1-6