Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige325.01.20163

871-2016 (014, 010)

Val av ordförande och vice ordförande för stadsfullmäktige

Sammandrag: -

Sfm § 3

Ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen:

Enligt 12 § i kommunallagen:

Fullmäktige väljer bland sina ledamöter en ordförande och ett behövligt antal vice ordförande för fullmäktiges mandattid, om inte fullmäktige har fattat beslut om en kortare mandattid. Ordföranden och vice ordförandena väljs vid samma valförrättning.

Enligt 1 § i stadsfullmäktiges arbetsordning har stadsfullmäktige en ordförande samt en första, en andra och en tredje vice ordförande, som väljs årligen vid stadsfullmäktiges första sammanträde.

BeslutStadsfullmäktige beslöt välja Seppo Lehtinen till stadsfullmäktiges ordförande för 2016, Lauri Kattelus till första vice ordförande, Katri Sarlund till andra vice ordförande och Pirjo Rinne till tredje vice ordförande.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Enligt 55 § i kommunallagen upptogs ärendet om val av ordförande och vice ordförande för stadsfullmäktige enhälligt till behandling trots att ärendet inte nämnts i sammanträdeskallelsen.

Härefter fattade stadsfullmäktige enhälligt beslut i fråga om valet av Lehtinen på förslag av Pietari, i fråga om valet av Kattelus på förslag av Perho, i fråga om valet av Sarlund på förslag av Ratilainen och i fråga om valet av Rinne på förslag av Li Andersson.

§ 3