Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige19315.12.20145

11958-2014 (010, 011)

Ändring av de i samband med reformen av verksamhetsmodellen godkända instruktionerna

Sammandrag:

De instruktioner som godkändes i samband med reformen av verksamhetsmodellen har tillämpats i två år. Under denna tid har det konstaterats att det behövs vissa ändringar i stadgorna och instruktionerna. Dessutom innebär de av stadsfullmäktige 16.6.2014 godkända direktiven för behovsutredning och planering av lokalitetsprojekt att det i vissa avseenden finns behov av att ändra de stadgor och instruktioner som för tillfället är i kraft. För godkännande framläggs förvaltningsstadgan, instruktionen för stadsstyrelsen och instruktionen för fritidssektorn.

Sfm § 193

Bilaga 1                               Förvaltningsstadgan (på finska)

Bilaga 2                               Instruktionen för stadsstyrelsen (på finska)

Bilaga 3                               Instruktionen för fritidssektorn (på finska)

Bakgrundsmaterial 1          Förvaltningsstadgan med ändringar (på finska)

Bakgrundsmaterial 2          Instruktionen för stadsstyrelsen med ändringar (på finska)

Bakgrundsmaterial 3          Instruktionen för fritidssektorn med ändringar (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar

att förvaltningsstadgan, instruktionen för stadsstyrelsen och instruktionen för fritidssektorn i bilagorna 1-3 godkänns så, att de träder i kraft 1.1.2015 och

att förvaltningsstadgan, instruktionen för stadsstyrelsen och instruktionen för fritidssektorn, som stadsfullmäktige godkände 17.12.2012 under § 252, upphävs räknat från samma datum.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Yrttiaho föreslog, med understöd av Heikkilä, att ärendet remitteras.

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Yrttiahos remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som förrättades med namnupprop, understödde 53 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 9 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos remissförslag, 5 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Yrttiaho föreslog, med understöd av Heikkilä, följande ändring:

Förslaget godkänns sålunda ändrat att 4 kap. 23 § 8 punkten i förvaltningsstadgan ändras enligt följande: ”besluta om servicenätet inom uppgiftsområdet och ändringar i det enligt de principer som stadsfullmäktige och stadsstyrelsen godkänt”.

Då diskussionen avslutats framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Yrttiahos ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som förrättades med namnupprop, understödde 49 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 14 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, 4 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 4                               Omröstningsförteckningarna (på finska)

§ 193


Bilagor:

Sfm § 193
Bilaga 1:Hallintosääntö
Bilaga 2:Kaupunginhallituksen johtosääntö
Bilaga 3:Vapaa-aikatoimialan johtosääntö
Bilaga 4:Äänestyslistat