Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige19215.12.20144

11102-2014 (011)

Servicenätverket inom bildningssektorn

Sammandrag:

Föreslås att stadsfullmäktige godkänner servicenätverket för bildningssektorn 2015 - 2020 med de ändringar som gjordes på basis av utlåtandena och stadsstyrelsens remissdebatt att följas som riktgivande

Sfm § 192

Det bakgrundsmaterial som stadsstyrelsen har behandlat är framlagt vid sammanträdet.

Bilaga 1Servicenätverket inom bildningssektorn 2015 – 2020 (uppdaterat 8.12.2014) (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna servicenätverket inom bildningssektorn 2015 – 2020 i bilaga 1 att följas som riktgivande.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Framlagda ändringsförslag

Li Andersson föreslog, med understöd av Muukkonen, följande ändring:

"Stadsfullmäktige beslutar att verksamheten i daghemmen vid Betaniagatan, Jagellonicagatan, Ålandsgatan, Rektorsåkersgatan, Sladdvägen, Koukkarigatan 6, Örngatan, Rundakärrsgatan, Ritzgränden, Emmausgatan, Inspektorsgatan, Påvegatan, Färjkarlsgatan, Palttagatan och Rätiälägatan samt i barackerna vid Hongaisvägen som hör till dagvårdsenheten i Moikois fortsätter i nuvarande form. Staden avstår inte från lokaliteterna och verksamheten privatiseras inte, utan enheterna kvarhålls och används för stadens egen dagvård. Om någon enhet måste repareras eller ersättas på grund av dåligt skick, ska grupperna bibehållas enhetliga, så att verkningarna på barnen och grupperna blir så små som möjligt, och för verksamheten ska ersättande lokaliteter anvisas.

Stadsfullmäktige beslutar också att verksamheten fortsätter i nuvarande form i skolenheterna Kähäri, Kerttuli, Uittamo och Kohmo och att byggandet av en skola och ett daghem i Övre S:t Marie inte skjuts framåt i tiden, utan att beslutet alltjämt är i kraft (projektet färdigt 2017).

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att daghemmen och skolorna nu ges arbetsro och att hoten om indragning inte återupptas till behandling under denna fullmäktigeperiod."

Lampi föreslog, med understöd av Tavio, följande ändring:

”Inget av stadens egna daghem indras under denna fullmäktigeperiod och de kommunala daghemsprojekt som är planerade genomförs så fort som möjligt. Dessa projekt får inte då de står färdiga enbart ersätta gamla platser utan de ska också leda till nya vårdplatser. Det behov av tilläggsplatser som eventuellt uppstår till följd av lagändringen ska inte bemötas enbart genom en ökning av den privata serviceproduktionen. Färdigställandet av skolan och daghemmet i Övre S:t Marie ska inte framskjutas.”

Omröstningsordningen

Då diskussionen avslutats framställde ordföranden följande förslag till omröstningsordning:

-      i den första omröstningen ställs Li Anderssons ändringsförslag, som understöds av Muukkonen, och Lampis ändringsförslag, som understöds av Tavio, mot varandra

-      i den andra omröstningen ställs det förslag som vann den första omröstningen och stadsstyrelsens förslag mot varandra.

Omröstningsordningen godkändes.

Behandlingen av ändringsförslagen

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder Li Anderssons ändringsförslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Lampis ändringsförslag blivit godkänt i detta skede. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som förrättades med namnupprop, understödde 23 fullmäktigeledamöter Li Anderssons ändringsförslag och 5 fullmäktigeledamöter understödde Lampis ändringsförslag, 36 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 3 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således vann Li Anderssons ändringsförslag denna omröstning.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Li Anderssons ändringsförslag som vann den första omröstningen blivit stadsfullmäktiges beslut. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som förrättades med namnupprop, understödde 50 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 14 fullmäktigeledamöter understödde Li Anderssons ändringsförslag, 3 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2                                 Omröstningsförteckningarna (på finska)

§ 192


Bilagor:

Sfm § 192
Bilaga 1:Sivistystoimialan palveluverkko 2015 - 2020 (päivitetty 8.12.2014)
Bilaga 2:Äänestyslistat