Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige15627.10.201410

14760-2008 (613, 627)

Förslag till detaljplan, "Y-Hovi", Runsala (adress Runsala parkväg 585) (9/2009)

Sammandrag:

Detaljplaneområdet omfattar arrendeområdet för Fastighets Ab Y-Hovi på Runsala. Området har en areal på 6,7050 hektar. Området anvisas som ett kvartersområde för fritidsbostäder och ett kvartersområde för en småbåtshamn. Byggnadsytorna och byggrätterna utmärks för stugorna och de två bastubyggnaderna på området. På området utmärks dessutom byggnadsytorna för två nya fritidsbostäder med en våningsyta på högst 50 m2. I detaljplanen skyddas också de två villor som redan är skyddade i delgeneralplanen för Runsala.

Sfm § 156

Bilaga 1Beskrivning "Y-Hovi" (på finska)

Bilaga 2Statistikblankett "Y-Hovi" (på finska)

Bilaga 3Karta "Y-Hovi" (på finska)

Tilläggsmaterial 1Egentliga Finlands NTM-central; Utlåtande om ändringen av detaljplanen för Y-Hovi" 27.10.2014. (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 15.11.2011 daterade samt 2.5.2014 och 23.9.2014 ändrade förslaget till detaljplan för Y-Hovi.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Sandelin föreslog, med understöd av Vornanen, följande remiss:

”Stadsfullmäktige beslutar remittera Förslag till detaljplan för "Y-Hovi", Runsala (adress Runsala parkväg 585) (9/2009) till beredning så, att de två nya byggnadsytorna som är utmärkta på planområdet stryks i planen i den nya beredningen. Motiveringar: I planbestämmelsen i delgeneralplanen för Runsala som har rättsverkningar konstateras att ”Av särskilda skäl tillåts en ringa tillbyggnad, såvida byggnaden i fråga om läge, dimensioner, färgsättning, fasadmaterial och byggnadsstil passar in i det omgivande byggnadsbeståndet och naturlandskapet”. Såsom miljökontoret konstaterat i sitt utlåtande finns det inte särskilda skäl som talar för att nya byggnadsytor ska tillåtas på det planområde som nu behandlas. Att tillåta byggande på de nu föreslagna byggnadsytorna försvagar dessutom också värdet på den kulturhistoriskt värdefulla Villa Säteri i detta naturlandskap.”

Då diskussionen avbrutits, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Sandelins remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 48 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 19 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins remissförslag, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Bilaga 4                               Omröstningsförteckning (på finska)

§ 156


Bilagor:

Sfm § 156
Bilaga 1:Selostus "Y -Hovi"
Bilaga 2:Tilastolomake "Y -Hovi"
Bilaga 3:Kartta "Y -Hovi"
Bilaga 4:Äänestyslista