Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige14927.10.20143

598-2013 (014)

Beviljande av avsked från uppdraget som ledamot och ordförande i stadsstyrelsen samt val av ny ledamot och ordförande i stadsstyrelsen

Sammandrag: -

Sfm § 149

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar bevilja Minna Arve avsked enligt begäran från uppdragen som ledamot och ordförande i stadsstyrelsen räknat från beslutsdagen och beslutar välja en ny ledamot i stadsstyrelsen och utse en ny ordförande för stadsstyrelsen för återstoden av mandatperioden.

BeslutStadsfullmäktige beslöt bevilja Minna Arve avsked enligt begäran från uppdragen som ledamot och ordförande i stadsstyrelsen räknat från beslutsdagen och i hennes ställe välja Lasse Lindholm till ny ledamot och ordförande i stadsstyrelsen för återstoden av mandatperioden.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Saarinen föreslog, med understöd av Li Andersson, att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avbrutits, konstaterade ordföranden att enligt 20 § i fullmäktiges arbetsordning bordläggs ett ärende som behandlas i fullmäktige för första gången till nästa sammanträde, om minst sjutton fullmäktigeledamöter anhåller om detta.

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Saarinens förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 56 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 9 fullmäktigeledamöter understödde Saarinens förslag om bordläggning, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Kattelus föreslog att Lasse Lindholm väljs till ledamot och ordförande i stadsstyrelsen i stället för i Minna Arve.

Li Andersson föreslog, med understöd av Lähteenmäki, följande:

”Stadsfullmäktige beslutar bevilja Minna Arve avsked enligt begäran från uppdragen som ledamot och ordförande i stadsstyrelsen räknat från beslutsdagen och beslutar välja en ny ledamot i stadsstyrelsen. Till ordförande för stadsstyrelsen utses för återstoden av detta år Toni Eklund, till första vice ordförande Katri Sarlund och till andra vice ordförande Pirjo Rinne.”

Toni Eklund meddelade att han inte står till förfogande som ordförande för stadsstyrelsen och Katri Sarlund meddelade att hon inte står till förfogande som första vice ordförande för stadsstyrelsen.

Efter Toni Eklunds och Katri Sarlunds meddelanden konstaterade ordföranden att Li Anderssons förslag inte kan upptas till behandling och att det för­utom Kattelus förslag inte finns andra förslag att uppta till behandling.

Således beslöt stadsfullmäktige enhälligt enligt stadsstyrelsens förslag bevilja Minna Arve avsked från uppdragen som ledamot och ordförande i stadsstyrelsen och enhälligt enligt Kattelus förslag välja Lasse Lindholm till ledamot och ordförande i stadsstyrelsen för återstoden av mandatperioden.

Bilaga 1                               Omröstningsförteckning (på finska)

§ 149


Bilagor:

Sfm § 149
Bilaga 1:Äänestyslista