Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige13622.09.20146

12826-2011 (613, 021)

Högsta förvaltningsdomstolens beslut om besvären över godkännandet av detaljplaneändringen för Salutorget

Sammandrag: -

Sfm § 136

Ärendet bordlagt 25.8.2014 § 127

BeslutFörslaget godkändes.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Mäenpää föreslog, understödd av Yrttiaho, följande ändring:

”Stadsfullmäktige beslutar anteckna högsta förvaltningsdomstolens beslut för kännedom.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att det utan dröjsmål ska påbörjas en lagenlig beredning för att upphäva stadsfullmäktiges beslut 18.6.2012 under § 118.

Stadsfullmäktige beslutar vidare att det utan dröjsmål ska påbörjas en beredning av en detaljplan för salutorget så, att den inte innefattar någon underjordisk parkering.

De ovan nämnda beredningarna ska utan dröjsmål framläggas för beslut i stadsfullmäktige.”

Då Mäenpää framlagt sitt ändringsförslag, konstaterade ordföranden att till ordförandena för fullmäktigegrupperna har utdelats en utredning av hur de ärenden behandlats i stadsfullmäktige som varit antecknande för kännedom av detaljplanen för Salutorget och föravtalet om en underjordisk parkeringsanläggning. Dessutom läste ordföranden upp för fullmäktige det e-postmeddelande i ärendet som ledande juristen Heikki Harjula vid Kommunförbundet har skickat.

Ordföranden konstaterade att det som behandlas i stadsfullmäktige är högsta förvaltningsdomstolens beslut om de besvär som inlämnats över beslutet att godkänna detaljplanen för Salutorget och att Mäenpääs ändringsförslag går utöver det ärende som behandlas i stadsfullmäktige och att Mäenpääs ändringsförslag således inte på basis av de motiveringar som framgår av bilagorna 1 och 2 kan upptas till omröstning.

Mäenpää anhöll om få anteckna avvikande mening i protokollet i fråga om detta ärende.

Bilaga 1Utredning av hur de ärenden behandlats i fullmäktige som varit antecknande för kännedom av detaljplanen för Salutorget och föravtalet om en underjordisk parkeringsanläggning (på finska)

Bilaga 2E-postmeddelande 19.9.2014 av Kommunförbundets ledande jurist Heikki Harjula (på finska)

§ 136


Bilagor:

Sfm § 136
Bilaga 1:Selvitys Kauppatorin asemakaavaa ja maanalaisen pysäköintilaitoksen esisopimusta koskevien tiedoksi merkittävien asioiden käsittelystä kaupunginvaltuustossa
Bilaga 2:Kuntaliiton johtava lakimies Heikki Harjulan sähköpostiviesti 19.9.2014