Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige11123.06.20145

2682-2013 (000, 041)

Godkännande av reformprogrammet och precisering av planeringssiffrorna för ekonomiplaneperioden

Sammandrag:

Föreslås att stadsfullmäktige fastställer planeringssiffrorna för nämnderna och direktionerna 2015-2018 och beslutar godkänna åtgärdsförslagen i reformprogrammet.

Sfm § 111

Bilaga 1Planeringssiffrorna för olika organ (på finska)

Bilaga 2Åtgärdsförslagen i reformprogrammet (på finska)

Bilaga 3Anpassningsbehovet inom olika organ (på finska)

Bilaga 4Målnivån för antalet årsverken 2015 och anpassningsbehovet (på finska)

Tilläggsmaterial 1Godkännandet av reformprogrammet och justeringen av planeringssiffrorna för ekonomiplaneperioden 2015-2018 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar

att planeringssiffrorna för nämnderna och direktionerna i ekonomiplanen för 2015-2018 fastställs enligt bilaga 1,

att åtgärdsförslagen i bilaga 2 godkänns som grund för beredningen och

att nämnderna och direktionerna forsätter planeringen av de åtgärder som anpassningsbehovet förutsätter för att täcka det i bilaga 3 angivna behovet att anpassa ekonomin och det i bilaga 4 angivna behovet att anpassa antalet årsverken.

BeslutStadsfullmäktige beslöt

att planeringssiffrorna för nämnderna och direktionerna i ekonomiplanen för 2015–2018 fastställs enligt bilaga 1,

att åtgärdsförslagen i bilaga 2 i detta skede antecknas för kännedom och före utgången av augusti framläggs motiverade för godkännande i fullmäktige och

att nämnderna och direktionerna forsätter planeringen av de åtgärder som anpassningsbehovet förutsätter för att täcka det i bilaga 3 angivna behovet att anpassa ekonomin och det i bilaga 4 angivna behovet att anpassa antalet årsverken.

Dessutom beslöt stadsfullmäktige enhälligt på det sätt som föreskrivs i 25 § i stadsfullmäktiges arbetsordning fortsätta fullmäktigesammanträdet efter kl. 23.00.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Remissförslaget och behandlingen av det

Li Andersson föreslog följande remiss med understöd av Muukkonen:

”Ärendet remitteras till ny beredning. De minskningar av antalet årsverken som är angivna för bildningssektorn och välfärdssektorn ska minskas. Utgiftsinbesparingarna och produktionsmålet inom fastighetssektorn ska höjas. De föreslagna planeringssiffrorna beaktar inte i tillräcklig grad tryggandet av kommuninvånarnas basservice och inte stadens anställdas välbefinnande. Åtgärdsförslagen i den andra bilagan i reformprogrammet ska omformas så, att det klart framgår av skrivningarna vilka åtgärder som planeras och på vad de planerade kostnadsinbesparingarna baserar sig.”

Då diskussionen avslutats, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Li Anderssons remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 56 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 9 fullmäktigeledamöter understödde Li Anderssons remissförslag, 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Inlämnade ändringsförslag

Tavio föreslog följande ändring med understöd av Miikkola:

”Stadsfullmäktige beslutar

att planeringssiffrorna i nämndernas och direktionernas ekonomiplaner för 2015-2018 fastställs enligt bilaga 1,

att åtgärdsförslagen i bilaga 2 godkänns som grund för beredningen,

att nämnderna och direktionerna fortsätter planeringen av de åtgärder som anpassningsbehovet förutsätter för att täcka det i bilaga 3 angivna behovet att anpassa ekonomin och det i bilaga 4 angivna behovet att anpassa antalet årsverken och

att behovet av antalet årsverken likväl genomförs med andra medel än genom uppsägningar.”

Huovinen förslog följande ändring med understöd av Rosenlöf:

”Stadsfullmäktige beslutar

att planeringssiffrorna i nämndernas och direktionernas ekonomiplaner för 2015-2018 fastställs enligt bilaga 1,

att åtgärdsförslagen i bilaga 2 i detta skede antecknas för kännedom och före utgången av augusti framläggs motiverade för godkännande i fullmäktige och

att nämnderna och direktionerna fortsätter planeringen av de åtgärder som anpassningsbehovet förutsätter för att täcka det i bilaga 3 angivna behovet att anpassa ekonomin och det i bilaga 4 angivna behovet att anpassa antalet årsverken.”

Sandelin föreslog förkastande med understöd av Yrttiaho:

”Följande ärende på föredragningslistan ’Godkännande av reformprogrammet och precisering av planeringssiffrorna för ekonomiplaneperioden’ ska förkastas. De minskningar av antalet årsverken som är angivna för bildningssektorn och välfärdssektorn är orealistiskt stora. De föreslagna planeringssiffrorna beaktar inte i tillräcklig grad tryggandet av kommuninvånarnas basservice och inte stadens anställdas välbefinnande. Av åtgärdsförslagen i den andra bilagan till reformprogrammet framgår inte tydligt vilka åtgärder som planeras och på vad de planerade kostnadsinbesparingarna baserar sig.”

Behandlingen av ändringsförslagen

Då diskussionen avslutats, framställde ordföranden att stadsstyrelsens förslag och Tavios ändringsförslag, som understötts av Miikkola, ställs mot varandra i den första omgången, att det förslag som vinner den första omgången och Huovinens ändringsförslag, som understötts av Rosenlöf, ställs mot varandra i den andra omgången och att det förslag som vinner den andra omgången och Sandelins beslutsförslag om förkastande, som understötts av Yrttiaho, ställs mot varandra i den tredje omgången. Omröstningsförslaget godkändes.

I den första omgången av beslutsfattandet framställde ordförande följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Tavios ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 49 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 6 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 9 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 3 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således vann stadsstyrelsens förslag denna omröstning.

I den andra omgången av beslutsfattandet beslöt stadsfullmäktige enhälligt godkänna Huovinens ändringsförslag som understötts av Rosenlöf.

I den tredje omgången av beslutsfattandet framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder det förslag som vann den andra omgången (Huovinens ändringsförslag) röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Sandelins förslag om förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 55 fullmäktigeledamöter det förslag som vann den andra omgången (Huovinens ändringsförslag) och 9 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag om förkastande, 3 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev Huovinens ändringsförslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 5                               Omröstningsförteckningarna 1-3 (på finska)

§ 111


Bilagor:

Sfm § 111
Bilaga 1:Toimielinkohtaiset suunnitteluluvut
Bilaga 2:Uudistamisohjelman toimenpide-ehdotukset
Bilaga 3:Sopeuttamistarve toimielimittäin
Bilaga 4:Vuoden 2015 henkilötyövuosien tavoitetaso ja sopeuttamistarve
Bilaga 5:Äänestyslistat 1-3