Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige3907.04.20145

2682-2013 (000, 041)

Anpassningsåtgärder och budgetändringar 2014

Sammandrag:

Inom ramen för det pågående reformprogrammet granskas budgeten för inneva-rande år. Resultatet av granskningen och diskussionerna med de olika sektorerna är att den redan godkända budgeten för 2014 ändras så, att de externa verksamhets-kostnaderna minskas med sammanlagt 6 milj. euro. Sektorernas investeringsanslag minskas med sammanlagt 4 milj. euro.

Sfm § 39

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

-       anslaget för verksamhetskostnader för 2014 för olika organ minskas enligt följande:

Stadsstyrelsen 2.537.000euro
Direktionen för fastighetsaffärsverket 2.788.000euro
Social- och hälsovårdsnämnden 354.000euro
Nämnden för fostran och undervisning 212.000euro
Kulturnämnden 50.000euro
Idrottsnämnden 38.000euro
Ungdomsnämnden 15.000euro
Stadsplanerings- och miljönämnden 6.000euro

-      investeringsanslagen för 2014 för olika organ minskas enligt följande:

Stadsstyrelsen1.000.000euro
Direktionen för fastighetsaffärsverket3.000.000euro

-       anslaget för social- och hälsovårdsnämndens verksamhetskostnader för 2014 och anslaget för verksamhetsintäkter för  upphandlings- och logistikcentralen som lyder under stadsstyrelsen höjs med anledning av logistikkostnaderna med 573.335 euro.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Behandlingen av remissförslaget

Muukkonen föreslog, understödd av Sandelin, följande remiss:

”Ärendet remitteras och framläggs på nytt för beslut, då utredningar inbegärts av de olika sektorerna om hur budgetändringarna påverkar verksamheten och nedskärningen av investeringarna.”

Då diskussionen avbrutits, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Muukkonens remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 57 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 9 fullmäktigeledamöter understödde Muukkonens remissförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Ändringsförslagen

Vid fullmäktigesammanträdet framlades följande två ändringsförslag.

Ändringsförslag nr 1

Mäenpää föreslog, understödd av Yrttiaho, följande ändring:

”Minskningen av idrottsnämndens anslag med 38.000 euro stryks.”

Ändringsförslag nr 2

Yrttiaho föreslog, understödd av Lähteenmäki, följande ändring:

”Kostnaderna för bildningssektorns materialanskaffningar skärs inte ner, utan nerskärningen inriktas på kostnaderna för servicesedeln inom dagvården. Vid beredningen beaktas den möjligheten att dagvårdssedlar härefter inte utbetalas, då daghemmen är stängda på sommaren. De månatliga kostnaderna för dagvårdssedlarna är 800 000 euro.”

Omröstningsordning

Då diskussionen avslutats, föreslog ordföranden följande omröstningsordning:

 -       i den första omgången ställs stadsstyrelsens förslag och ändringsförslag nr 1 mot varandra

 -       i den andra omgången ställs det förslag som vann den första omgången och ändringsförslag nr 2 mot varandra.

Omröstningsordningen godkändes.

Behandlingen av ändringsförslagen

Första omgången

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har ändringsförslag nr 1 blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 51 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 9 fullmäktigeledamöter understödde ändringsförslag nr 1, 6 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således vann stadsstyrelsens förslag denna omgång.

Andra omgången

Ordföranden framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder det förslag som godkändes i den första omgången (stadsstyrelsens förslag) röstar ”ja”, om ”nej” vinner har ändringsförslag nr 2 blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 57 fullmäktigeledamöter det förslag som godkändes i den första omgången (stadsstyrelsens förslag) och 9 fullmäktigeledamöter understödde ändringsförslag nr 2, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev det förslag som godkändes i den andra omgången (stadsstyrelsens förslag) stadsfullmäktiges beslut.


Bilagor:

Sfm § 39
Bilaga 1:Äänestyslistat 1 - 3