Ote Varsinais-Suomen liiton valinta-toimikunnan kokouksen 7.

Varsinais-Suomen liitto

Egentliga Finlands förbund

Regional Council of Southwest Finland

         PROTOKOLLSUTDRAG      Sida 1

Valkommittén

         § 10      07.03.2014

_______________________________________________________________________________

 

§ 10 DEN SVENSKSPRÅKIGA BEFOLKNINGENS REPRESENTATION I REGIONALA RÄDDNINGSNÄMNDEN FÖR EGENTLIGA FINLAND      (översättning)

 

ÄrendeÅbo stadsfullmäktiges beslut 18.11.2013 under § 204 har överklagats till Åbo förvaltningsdomstol, och med anledning av detta har förvaltningsdomstolen inbegärt ett utlåtande av Åbo stad (bakgrundsmaterial).

 

Åbo stad inbegär i ett brev 12.2.2014 att Egentliga Finlands förbunds valkommitté behandlar ärendet för att staden ska kunna avge ett utlåtande.

 

Åbo förvaltningsdomstol upphävde genom sitt beslut 16.10.213 (bakgrundsmaterial) stadsfullmäktiges beslut 25.3.2013 och remitterade ärendet till fullmäktige för ny behandling. Enligt förvaltningsdomstolens beslut strider stadsfullmäktiges beslut mot avtalet om organiseringen av det regionala räddningsväsendet i Egentliga Finland. Ingen av de valda medlemmarna i räddningsnämnden uppfyller kriteriet om att företräda den svenskspråkiga befolkningen. För att kunna företräda den svenskspråkiga befolkningen bör man tala och förstå svenska. Ett gott kriterium för detta vore, att man i folkbokföringen har uppgett svenska som sitt modersmål. Ytterligare bör man ha kännedom om lokala villkor och ha vad som kan anses vara ett gott kontaktnät bland den svenskspråkiga befolkningen i regionen.

 

Valkommittén behandlade ärendet vid sitt sammanträde 5.11.2013 enligt följande:

 

”Valkommittén föreslår följande ändringar i den regionala räddningsnämndens sammansättning i Egentliga Finland: 1) Maija Salo, Masko, utses till ordinarie ledamot i stället för Tuula Muukkonen; Maija Salo har bott flera år i Sverige och arbetar på båda språken som inspektör vid arbetarskyddsdistriktet och 2) till personlig ersättare för Salo utses Tuula Muukkonen, Reso, i stället för Antti Nuutamo; Tuula Muukkonen talar flytande svenska. Salo och hennes ersättare företräder den svenskspråkiga befolkningen i nämnden.

 

Enligt valkommitténs tolkning förutsätter den behörighet att företräda den svenskspråkiga befolkningen som är angiven i avtalet om organiseringen av det regionala räddningsväsendet i Egentliga Finland inte entydigt att denna persons modersmål enligt befolkningsregistret ska vara svenska eller att han eller hon ska bo i en tvåspråkig kommun.

 

Framdeles kommer valkommittén att bereda invalen så, att den svenskspråkiga befolkningens representation i den regionala räddningsnämnden är ostridig. Denna gång innebar invalet en utmaning, eftersom stadsfullmäktige fattade beslut om nämndens sammansättning innan valkommittén hade slutfört beredningen av ärendet.”

 

FörslagValkommittén anser att Maija Salo och Tuula Muukkonen uppfyller de kriterier som Åbo förvaltningsdomstol förutsatt i sitt beslut 16.10.2013. De talar och förstår flytande svenska och de ska anses ha god kännedom om de lokala förhållandena samt ett samarbetsnätverk med den svenskspråkiga befolkningen i landskapet.

 

BeslutSom svar på Åbo stads inbegäran (brev 12.2.2014) konstaterar valkommittén att Maija Salo och Tuula Muukkonen uppfyller de kriterier som Åbo förvaltningsdomstol förutsatt i sitt beslut 16.10.2013.

 

Protokollsutdragets riktighet intygar:

 

Åbo 26.3.2014(underskrift)

Protokollförare

Varsinais-Suomen liitto

Egentliga Finlands förbund

Regional Council of Southwest Finland

         PROTOKOLLSUTDRAG      Sida 2

Valkommittén

         § 10      07.03.2014

_______________________________________________________________________________

 

 

De talar och förstår flytande svenska och de ska anses ha god kännedom om de lokala förhållandena samt ett samarbetsnätverk med den svenskspråkiga befolkningen i landskapet.

 

Valkommittén konstaterar vidare att kriteriet i Statsrådets beslut 5.3.2003: ”... att minst en av nämndens ledamöter och dennes personliga ersättare företräder den svenskspråkiga befolkningen” uppfylls i fråga om de ovan nämnda personerna.

 

 

__________________________