Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige9206.05.20133

12025-2012 (045)

Revisionsnämndens rapport: Utvärdering av småbarnsfostran

Sammandrag: -

Sfm § 92

Bakgrundsmaterial 1          Den 17.4.2013 godkända rapporten: Utvärdering av Åbo stads småbarnsfostran (på finska)

Revisionsnämndens förslag        

Stadsfullmäktige beslutar anteckna revisionsnämndens rapport för kännedom och sända rapporten till stadsstyrelsen och nämnden för fostran och undervisning, som ska vidta de åtgärder som behövs.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Li Andersson framställde, understödd av Muukkonen, följande klämförslag:

Stadsfullmäktige önskar särskilt fokusera på de uppgifter som revisionsnämnden lagt fram i utvärderingsrapporten om småbarnsfostran "Laatua lapsille" i fråga om den uteblivna subjektiva rätten till dagvård, den ojämlika tillgången till service i olika stadsdelar, det ökade servicebehovet samt konditionsprocenten i dagvårdslokalerna.

Stadsfullmäktige betonar att tillgången till subjektiv rätt till dagvård är en viktig lagstadgad kommunal basserviceform och framställer därför en kläm om att stadsstyrelsen samt nämnden för fostran och undervisning ska vidta åtgärder i synnerhet när det gäller att upplösa de köer som överstiger fyra månader, förbättra täckningsgraden för servicen särskilt inom det östra serviceområdet samt uppföra nybyggnader som svar på det ökande servicebehovet.

Fullmäktige uttrycker sin oro över de skillnader i fråga om täckningsprocenten inom dagvården som framgår av rapporten. De lägsta täckningsprocenterna förekommer inom det norra och det östra serviceområdet, och inom det östra serviceområdet är den kö som överstiger fyra månader klart längre än inom de andra områdena. Investeringsplanen visar att det på det östra området inte finns ett enda aktuellt nybyggnadsprojekt, och på det norra området endast ett. Särskild fokus måste därför inriktas på det östra serviceområdet så, att tillgången till service inom småbarnsfostran förbättras och antalet platser inom detta område utökas.

Stadsfullmäktige beslöt delge stadsstyrelsen klämförslaget.

Yrttiaho föreslog, understödd av Heikkilä, följande ändring:

Stadsfullmäktige beslutar anteckna revisionsnämndens rapport för kännedom och sända den till stadsstyrelsen och nämnden för fostran och undervisning som ska vidta de åtgärder som behövs. Stadsfullmäktige uppmärksamgör särskilt stadsstyrelsen och nämnden på att, såsom det framgår av revisionsnämndens rapport (sid. 39), kön inom småbarnsfostran bryter mot lagen om barndagvård. Situationen har fortgått redan länge. Stadsfullmäktige förutsätter att stadsstyrelsen och nämnden omedelbart vidtar åtgärder för att avhjälpa den olagliga situationen.

Då diskussionen avslutats framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja", om "nej" vinner har Yrttiahos förslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

Vid omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 58 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 9 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos förslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 1                               Omröstningsförteckning (på finska)

Ordföranden för revisionsnämnden 2009-2012 Martti Wallasvaara föredrog ärendet vid sammanträdet.


Bilagor:

Sfm § 92
Bilaga 1:Äänestyslista